Priča: Mundobasket bez brojnih velikih imena...

Povreda, otkaz, povreda, otkaz. . .

Košarka 15.08.2019 | 22:45
Priča: Mundobasket bez brojnih velikih imena...
Na predstojećem Svetskom prvenstvu u Kini nećemo gledati mnogo vrhunskih igrača. Što zbog njihove volje, što zbog toga što nisu u stanju da igraju. Prenatrpani su novinski tekstovi i naslovi imenima igrača koji neće igrati u Kini. Mnogo je povreda. Ali i otkaza iz drugih razloga. I deluje da će Srbija s Nikolom Jokićem i Grčka s Janisom Adetokunbom imati najveće zvezde u timu, ne računajući Amerikance.

Veliku senku na predstojeće Svetsko prvenstvo, a da ono nije ni počelo, bacaju povrede nosioca timova, i to različitih. Nažalost, ni Srbija nije izuzetak, a poznato je da je Miloš Teodosić jako blizu da ne nastupi u Kini zbog povrede upale plantarne fascije. Čeka se samo zvanična informacija posle dodatnih pregleda… I samo ostaje nada da će se sa povredama tu i završiti, te da će svi biti spremni za izazove na Mundobasketu.

I zato hajde da krenemo redom po reprezentacijama da vidimo koga od poznatijih igrača i imena nećemo gledati u Kini iz jednog ili drugog razloga. I svakako da najveći problem ovde imaju Ameri.

Demijan Lilard, Džejms Harden, Tobajas Heris, Entoni Dejvis, Andre Dramond, Bredli Bil, Si-Džej Mekalum, Demar Derozan, Pol Milsap, Kevin Lav, Erik Gordon, Džej-Džej Redik, Zajon Viliamson, Džulijus Rendl, Montrezl Harel, Marvin Begli i na kraju Kajl Lauri. Ovo je spisak samo od igrača koji su Amerikancima ovog leta otkazali učešće na Svetskom prvenstvu.

Jasno je da u Kini nećemo gledati košarkaške gromade kao što su Kajri Irving, Kavaj Lenard, Stef Kari, Kevin Durant, Pol Džordž, Lebron Džejms, Rasel Vestbruk, Klej Tompson…  Od 36 imena koji su se pojavili u projekcijama za tim SAD-a, trenutno su ostala samo četvorica: Harison Barns, Kris Midlton, Majls Tarner i Kemba Voker. Dakle, SAD ne dolazi ni izbliza u najjačem sastavu.

Probleme sa otkazima imala je i Kanada, a razlozi su različiti. Upravo je to reprezentacija od koje se očekivalo da može da bude favorit iz senke, da može da ode daleko, ali sada kada se zna da brojna velika imena neće ići, šanse joj drastično opadaju.

Već kod inicijalnog spiska bilo je jasno da u Kini nećemo gledati Endrjua Viginsa. Košarkaš Minesote još od 2015. godine nije nastupio za nacionalni sastav, pa se njegov post ove godine samo dodatno produžava. Pored njega u Kini nećemo gledati ni Tristana Tompsona iz Klivlend Kavalirsa, Džamala Marija- saigrača Nikole Jokića iz Denvera, Ar Džej Bereta, trećeg pik sa ovogodišnjeg drafta, nema ni ŠejGildžes-Aleksandera, ni Dvajta Pauela (Dalas), a poslednji u nizu koji je odustao je Keli Olinik koji zbog povrede kolena neće biti u prilici da igra na Svetskom prvenstvu.

Kada se zna da će Kanađane sa klupe predvoditi Nik Nurs, koji je minule sezone osvojio prsten sa Toronto Raptorsima, imaju navijači ove reprezentacije za čime da žale.

Idemo dalje do Španije. Crvena furija je tradicionalno reprezentacija koja puca na najveće domete, a ubedljivo najveći izostanak biće vezan za Pau Gasola koji zbog povrede neće moći da igra u Kini. Gasolje na početku sezone povredio stopalo posle samo devet mečeva odigranih za San Antonio. Zimus je trejdovan u Milvoki, ali zbog iste povrede nije ni debitovao  za Bakse. Potom se odlučio za operaciju i to je značilo da neće moći da nastupi na Mundobasketu. Ne treba pričati koliko će nedostajati Španiji kao prva zvezda njihove košarke.

Neće u Kini biti ni Serhija Rodrigeza.

"To je bila teška i komplikovana odluka, jer za mene je igranje u nacionalnom timu tokom svih ovih 15 godina bilo prioritet. Moram da budem iskren ovoga puta - ne mislim da sam u poziciji da pomognem reprezentaciji", napisao je 33-godišnji bek u svom saopštenju i dodao da mu je potreban odmor posle teške klupske sezone, kao i da želi da leto provede sa porodicom.  Sve to pre nego što je prešao u Olimpiju iz Milana. Očigledno da mu je ovog leta to bio prioritet.

Španci su se do poslednjeg trenutka nadali da će razgovori sa Mirotićem uroditi plodom i da će novo pojačanje Barselone prihvatiti poziv, ali Serđo Skariolo je na prvoj konferenciji za medije kada je saopštavao spisak dodatno razočarao naciju kada je rekao da nema ni Mirotića, ali ni Serža Ibake. Kao ni Aleksa Abrinesa.

Najveći problem sa ovim povredama je što ponajbolji igrači reprezentacija neće biti u Kini. Naveli smo slučaj Amerikanaca, Kanađana, Teodosića, Gasola i Rodrigeza... A sve se nastavlja sa Aleksejom Švedomkoga nećemo gledati u dresu Rusije.

Šveda je zadesila sudbina kao i srpskog kapitena Miloša Teodosića, pošto je doživeo delimično pucanje tetive koja spaja petu i prste, takozvane plantarne fascije. Kako je ozvaničeno, Šveda čeka minimum četiri sedmice pauze i neće biti spreman za izazove na Svetskom kupu u Rusiji.

Od radnije se zna da kod Rusa nećemo gledati ni Timofeja Mozgova, a neće nastupati ni Dmitri Kulagin, kao ni Dmitri Hvostov. Dakle, Zbornaja komanda će biti opasno oslabljena.

Italijani isto imaju problem sa povredama. Nikolo Meli neće igrati na Svetskom prvenstvu.

Sve je manje igrača imunih na efekte dugih i napornih sezona, zbog čega moraju da ispaštaju i njihovi nacionalni timovi. Novi krilni centar Nju Orleansa neće moći da pomogne Azurima na Svetskom kupu u Kini, pošto nije uspeo da se oporavi od operacije kolena. Podsetimo, Meli je 16. jula imao operaciju na kolenu.

Dobra vest za Italijane je da Luiđi Datome i Danilo Galinari dobro napreduju. Galinari trenira odvojeno, dok se Datome priključio timu ali ne trenira punom snagom. Obojica će propustiti Akropolis kup, ali bi trebalo da budu spremni za ono najvažnije.

Veliki udarac prerpela je i reprezentacija Francuske koja je ostala bez Tome Ertela, čoveka koji je trebalo da bude prvi organizator igre ekipe. On je imao operaciju i čeka ga oko pet meseci pauze, tako da će Trikolori morati bez njega. Neće moći da računaju ni na Žofrija Lovernja.

Francuzi imaju veliki izbor igrača pa bi trebalo da nadoknade nedostatak Ertela, ali neće im to biti nimalo lako jer se radi o igraču koji mnogo toga vidi, zna i odličan je za timsku igru. Baš je ono što Francuzima treba, ali neće moći da računaju na njega.

Glavnog igrača na turniru neće imati Češka Republika, jer Jan Veseli zbog povrede neće igrati u Kini tako da će ova reprezentacija ostati bez pomoći majstora iz Fenerbahčea. To će značajno otežati stvari Česima, pa će mnogo toga pasti na pleća Tomaša Satoranskog.

Isti slučaj je i sa reprezentacijom Novog Zelanda koja neće moći da računa na NBA igrača StivenaAdamsa koji je "odjavio" nacionalni tim iako je bio na prvom spisku.

Grci neće imati preveliki problem sa odustajanjima i povredama, a neće moći da računaju na TajleraDorsija i Kostu Kufosa. Dominikansa Republika će biti bez Karl Entoni Taunsa, Ala Horforda i Džejmsa Feldina, Senegal bez Taka Fola i Gorgija Dijenga...

Reprezentacija Australije će igrati bez Bena Simonsa, Rajana Brohofa i Dantea Egzuma, što je takođe ozbiljan minus za reprezentaciju kojoj se prognozira da može da bude prijatno iznenađenje turnira. Na kraju, Litvanci su imali najmanje problema sa povredama, ali treba istaći da iz tog razloga na turniru nećemo gledati talentovanog Arturasa Gudaitisa. On je proveo početni deo priprema sa timom, ali ipak nije spreman posle teške povrede koju je imao.

Teška sezona iza, povrede, rad na sebi i okretanje klupskim sezonama. To je uzorok. A sve prethodno navedeno je posledica. Neće biti mnogih velikih imena.

Izvor: mozzartsport

FOTO: FIBA Basketball, Star Sport, MN Press, Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar