Синдикат: Ко прода ЕРС продао је и Републику Српску

Синдикат енергетике Републике Српске упозорава да је продаја "Електропривреде РС" у суштини продаја Републике Српске.

Република Српска 15.08.2019 | 08:55
Синдикат: Ко прода ЕРС продао је и Републику Српску
Онај ко прода “Електропривреду РС” тај је продао и Републику Српску, ријечи су Слободана Остојића, предсједника Синдиката енергетике Република Српске. 

– То сам недавно рекао и директору ЕРС и на великом Сабору Конфедерације синдиката РС, а иза мене стоји око 12.000 радника – каже Остојић са Српскаинфо.

Он објашњава да се запослени у ЕРС прибојавају судбине због најављеног раздвајања дистрибутнивних и производних предузећа који сада послују као зависна предузећа ЕРС.

– Нама то изгледа као тиха приватизација иако нас увјеравају да то није тако. Ако се на тржиште снабдјевача уведу приватне компаније, десиће се оно што се десило у Македонији, Словенији и Румунији – јавним снабдјевачима остала су домаћинства, а велике потрошаче електричне енергије преузеле су приватни играчи – истиче Остојић. 

Каже да је састанак свих синдикалних представника зависних предузећа одржан са управом ЕРС крајем прошле седмице, и то на захтјев синдиката.

– Хтјели смо да добијемо информације о свим плановима руководства, укључујући и проблеме с вишком радника. Речено нам је да неће бити отпуштања већ да ће се то радити природним одливом. Такође, постоји забрана запошљавања изузев у посебним условима, када су у питању инжењери и друга дефицитарна занимања. Ми смо тражили да се таква запошљавања дешавају само уз писмено одобрење генералног директора – наводи Остојић.

ЕРС је обавијестила да су на састанку са представницима синдиката размијењене информације о активностима које се проводе у циљу превазилажења посљедица осмомјесечног хаваријског стања у Хидроелектрани Дубровник.

– Учесници састанка усагласили су да и руководство и радници свих предузећа која послују у саставу холдинга морају дати свој допринос и укључити се у провођењу мјера штедње и стабилизације постојећег стања. Синдикални представници информисани су и о тренутном стању инвестиционих активности у МХ ЕРС, а договорено је и активније праћење процеса реорганизације оператора дистрибутивног система између радних група, консултаната и запослених радника – наводе у ЕРС.

(Српскаинфо)

Коментари / 44

Оставите коментар
Name

прес

15.08.2019 07:02

ЕЛЕКРОПРИВРЕДА И ШУМЕ РС СЕ ПРОДАЈУ 100 %! ЗА ГОДИНУ,ДВИЈЕ ИЛИ 5 АЛИ ТО ЈЕ ДАВНО ОДЛУЧЕНО И ТО ЈЕ ПОСЛИЈЕ РАФИНЕРИЈЕ, М-ТЕЛА ЈЕДИНО ШТО ВРИЈЕДИ. ПОСЛИЈЕ ТОГА СМО РОБОВИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОДЕ СВЕ У ''''

15.08.2019 08:14

Рафинерија у тоталном хаосу дуг је вец прогуто вредност,М-тел се зна гдје иде добит /мајцици/Електро приврда је нејака за неки веци економски профит, А СУМЕ ??? НАЈВЕЦИ ПРЕРАДЗИВАЦИ ДРВЕТА НА СВЕТУ УВОЗЕ ТРУПЦЕ /ДРВО/ СА ПРОСТОРА КАО СТО ЈЕ НАСА СРПСКА,МИСЛИМ ЕКОНОМСКИХ ПРОСТОРА КОЈИ СУ ТОТАЛНО ПРОПАЛИ БАНКРОТИРАЛИ,ЈЕР НЕМАЈУ СТА ДРУГО ПОНУДИТИ НА СВЕТСКОМ ТРЗИСТУ

Name

Киловат

15.08.2019 10:45

Погледајте ста се у Електробијељини десава. Напустају их инзињери и електрицари који се уопсте не питају а којекакви странацки кадрови купљених диплома, који не знају ни дефиницији струје воде главну ријеч

Name

Ре Прес

15.08.2019 11:13

ЕРС узима Србија 100% и народу ће замазати очи да је то исто као да није продата,дата у руке свом народу. Они нас мантају 15 -етек година и воде РС у тоталну пропаст.

Name

Ре

15.08.2019 16:00

Само шутите као Алуминијум Мостар, док су биле добре плате нису се јављали тако и ви , сад је касно на добош буразеру све пропало , Калдера будући газда .

Name

РОМАНИЈА

15.08.2019 16:33

Све це Додиксенко продати , и РС на крају , а гласајте и даље за СНСД "срби" !!!

Name

Брод

15.08.2019 07:04

Треба да живи вас 12000 од коих је пола страначких ухљеба а брига вас за све оне чије су фирме продане па пропале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...РЕ

15.08.2019 08:24

У Рибнику у електру вишак (не)радника као и у осталим мјестима али тренутно имају више жена у канцеларијама(скоро примјљене) него електричара!Нови директор из Дрвара, Шпирићев човјек!

Name

херцеговац

15.08.2019 09:40

Тачно тако заболи ме најбољи друг за 12000 нерадника на мојој грбачи. Постарији сам а никад у животу нисам видио како изгледа конкурс за пријем у ЕПРС дакле сви сте преко штеле зајахали на моју грбачу и сад би ја требо да се борим да тако и остане?

Name

Вебер

15.08.2019 07:07

Тачно не сме се продати, исто као и рудници што се не смеју дати странцу, а дали су га у Станарима, Омарској итд. Али немамо ми само пробам са пордајом, што би био геноцид над народом, него са чињницом да је ЕПРС сада у канџама домаће мафија која је пљачка немилсрндо отимајући милијарде преко измишљнених и намештених тендера, јавних набавки. Исто тако синдикат би требло мало да се преиспитао и о својим астрономским платама, не интересује њих народ, држава, и струја пошто ћемо је ми плаћати него њихове 1500км просечне плате плус доприноси и остало. Синдикат термоелкетране се 20г само борио за повећање плате, а што се није борио да се изграде хидроелктране на свим рекаме где има потенцијала, на Дрини на првом месту. Јел се и то планира дати као и Станари. За то се сидникат мора борити, јел мисле да смо они овде треба да живе, Уосталом, познто је да у ЕПРС има 3 пута више запослних него што је потребно. Шта раде ти радници, паразитирају, за своје паразитирање се они боре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

одг

15.08.2019 08:30

Тако је, синдикат се брине за себе и своје плате, брига је њих за електропривреду, зашто нису спријечили коцесије, зашто не граде нове велике електране, зашто не инвестирају у развој, сви би они хтјели само да троше што више, и што већи животни стандард као да живе у Њемачкој, забродавили су да је ово РС. Погледајте мало око себе како народ живи, колика је назапосленост, и куда ће генерације које долазе. Мислите о томе.

Name

Истина

15.08.2019 09:29

Најмање новца одлази на запослене, то сигурно знам. Новац иде на тендере и приватне дзепове, то је круцијални проблем!

Name

Истина

15.08.2019 07:07

Надам се да це Електропривреда пропасти јер тамо вецином раде странацки полтрони док ми који не зелимо да то будемо морамо напустати своје домове и ици у иностранство. Зао ми је само постених људи који нису полтрони и гласаци странака

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

15.08.2019 09:50

Свака ти цаст

Name

Јаггер

15.08.2019 12:18

Кад су пропадали други гиганти, кад су друге судбине биле угрожене, ћутали су...зарад свог интереса, сад нека се сами и боре за себе.

Name

Петар

17.08.2019 19:27

Алал Вјера Мајсторе...право у мету.Треба да пропадне и то сто прије...од срца им то зелим.

Name

Познавалац прилика

15.08.2019 07:18

Сад кад су браћа све уништила, сад се јављате. Мислили сте да неће стићи до вас. Болила вас је брига за друге, само нек ја живим. Има вас 70 % вишка и сви сте ви симпатизери секте тј.мафије. Сви сте саучесници у овој пропасти. Девиза је била нек траје док траје. Крај је ускоро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него

15.08.2019 07:28

Није вама стало до РС већ вас. Боље ћутите, ви сте једни од главних подржаоваца овог режима који нас води у пропаст без повратка, ћутали сте цијело вријеме и болила васје брига за друге. Мјесто да цијели народ има користи, само ви, симпатизери мафије дијелите међу собом, крадете и уништавате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лијепо

15.08.2019 07:29

нас "ослободише" националне странке. Прво нас ослободише од живота да се јадни не патимо под терором Срба, Хрвата и Бошњака (како ко) па од дијелова тијела јер шта ће нам све руке и ноге кад будемо уживали у слободи, па од радних мјеста у фабрикама јер шта ће нам фабрике кад не знамо њима да управљамо, па од наших банака јер су стране боље, па од наших природних богатстава јер шта ће нам она кад не знамо да их користимо, па на крају и од нас самих, јер шта ћемо у Босни кад се боље зарађује на западу. Сад толико уживамо у освојеној слободи да једва дишемо.Аферим, другови,пардон, господо вјерни гласачи националних странака!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.08.2019 08:30

Зелис да казес како није добра јавна имовина(КОЈУ СУ ОПЉАЦКАЛИ) али зато је добар јавни дуг који цемо сви врацати.И пад је лет...

Name

ре Лијепо

15.08.2019 09:13

Све си у праву. Ја бих у уставу написао да се у БиХ не смију оснивати странке с националним предзнаком. Кад су нам политичари толико способни, нек се брину за све људе без обзира на вјеру и нацију, како би у нормалној држави и требало.

Name

ре

15.08.2019 07:38

Нормално да треба да се трзисте либерализује и да се укине монопол дрзавних предузеца.Дрзавана предузеца само слузе за ухљебаљавање неспособних људи.Због монопола и прекомјерног запосљавања паразита ухљеба градјани Републике Српске имају најскупљу струју у Европи кад се сабере поросацака снага и цијена киловата и остали намети то је најскупља струја у Европи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инжењер

15.08.2019 08:36

Шта је теби нормално да се тржиште либерализује, какав монопол, ко треба да отма електрропривреду. Јеси ти свестан шта причаш. Да дамо запаним корпорацијама ЕПРС. Па да нас либерализују и да плаћамо њјхове либеране цене струје од 0,4 евра/кwх. Јел то теби нормало. Проблем претаварањ ЕПРС у страначку својину и запошљавње њихових кадрова са купљеним дипломама који су некомпетнтни и нестручни теба развојити од либерализације. За кога ти радиш? Пробелем управљања елетрорпиведом морају решавати институције, тужилаштво, судови, а не никакво либерализовање тржиште. Како изгледа то либерализовање видимо у Станарима, отет рудни, енглеска копорација себи производи струју и продаје на европској берзи либрализовано. ЕПРС и природни ресурси морају остати државно власништво као што је то у целој нормлној Европи, осим у неким афричким колонијама, а нас управо у то претварају.

Name

Јако

15.08.2019 09:11

РЕ не баљезгај ми имамо најјефтинију струју!Ко прода ЕПРС продо је и РС и све нас и не треба нам ни РС ни ништа бићемо робови!Давно сам мислио још 1998 да нама нико неће укинути РС ми ће мо то боље урадити и од Бакира и било кога и на одличном смо путу да то и урадимо

Name

@инзињер

15.08.2019 12:02

Инзињеру у Њемацкој имас 23 дистрибутера струје,бирас и пробирас код кога цес цак себи и цијену киловата одредјујес,нема монопола мени као потросацу супер бирам,а ти имас једног и морас код њега да будес и онда ти тај набија цијену коју он хоце.

Name

Продаце све

15.08.2019 07:45

Продаце они све.Не брини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Касно је!

15.08.2019 08:00

Сви који ћуте и не супростављају се овој почасти тј. режиму што нас уништава су саучесници. Гдје сте до сад били? Ви сте њихови!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

15.08.2019 08:01

ТО ЈЕ ВЕЦ КАПАРИСАНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

15.08.2019 08:03

Електропривреда је продата. Остојицу, не треба да прицате са Луком, он се ниста не пита, Додик све одлуцује, тразите састанак сањим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.08.2019 09:47

Ајде, странацки ухљеби напоље. Ниједан озбиљан купац вас неце плацати да сједите. Гласали сте за Рудоњу. Било је лијепо док је трајало. Сад сви организовано пред амбасаду.

Name

Освит

15.08.2019 09:03

Мозе ли се продати несто сто је под хипотеком. Електрокрајина Бања Лука дугује висе банкама и добављацима него сто вриједи.Са производним сектором је јос и горе.Једино богатство које нам је остало био је релативно образован људски ресурс,назалост ни то висе немамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ицх бин

17.08.2019 19:47

Мозе,мозе,све се мозе продати,као нпр. Рафинерија Нафте у Броду-дрзава отписе дуговања према њој а дуговања према другима преузме на себе,тј. то постаје дуг свих градјана РС,а "неко" доније здраву фирму без икаквих дугова.Друг мој,лоповска домисљатост и неморалност су безграницни.

Name

бос@нац

15.08.2019 09:04

То је та логика, у ЕП има стотине ако не и хиљаде вишка упослених, ухљеба на народној грбачи на измишљеним радним мјестима, приватизација би онемогућила страначка ухљебљења, и отпуштање страначке гласачке машинерије, то је ваш највећи проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заиграла Мецка

17.08.2019 19:31

Тоооооооооо

Name

Херц

15.08.2019 10:17

Досло је и до ње...Колико се унистава РС добро и до сада траје иста...Кад краду ови мали политицари по опстинама ста тек раде велики

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

15.08.2019 10:42

Продаја електрана у једној дрзави (инвеститори су заинтересовани за само овај дио електроенергетског система) доводи до драстицног повецања цијена електрицне енергије за фирме и домацинства уз истовремено драстицно смањивање броја запослених у тим електранама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

15.08.2019 11:25

Ако добре паре могу да се добију за ЕРС, јако добре паре и јос ако те паре оду у подстицај за нова предузеца и нова радна мјеста, то мозе довести до потпуне промјене економског стања у РС из лосег у словенацко стање, посто 3-4 милијарде КМ у једној години да се упумпа у привреду РС, то би за годину дана минимално удуплало стандард, а свака марка улозена у привреду враца се за годину дана и тако бисмо кроз пинг-понг рециклазу тог износа, за свега неколико година, могли имати најјаци стандард у Европи, за насу велицину. Наравно, све ово се неце десити (осим мозда приватизације) посто наси политицари вец одавно не размисљају својом главом, вец тудјом. Мозда су некада размисљали својом главом (кад су били млади, сто је имало иза себе неке резултате), али сада раде све обрнуто од тога. Сто се рице самих радника у ЕРС-у, нека њих пола буду отпустени, то је 6000 радника пута рецимо 200 КМ отпремнине по мјесецу радног стаза у ЕРС-у, то је 2400 по години. Нека је просјек стаза је 20 година по раднику то је неких око 50000 КМ по раднику, сто је 300 милиона КМ за отпустање 6000 радника. Толико вриједи једно 10 одсто фирме. ЕРС има све предиспозиције да буде здрава и профитабилна фирма и да се капитал од продаје упрегне у развој привреде, а не у куповину социјалног мира, као сто је био слуцај са парама од продаје Телекома Српске. С обзиром да ЕРС вриједи једно 3-4 милијарде КМ, када би браца преко Дрине рацунали ЕРС на 3 године промета, ја да сам у тој позицији да одлуцујем, ја бих продао ЕРС за неких 10 милијарди КМ без размисљања. Само да се ти новци дрзе у банкама, стедња у домацим банкама би драстицно би се повецала, а 1 посто камате годисње од тог новца је 100 милиона КМ, сигурица, а када би се тај новац од камате улозио у нпр. појацање будзета за пољопривреду, наса пољопривреда прогледала би. Наравно, ово се неце десити, посто наса власт није оријентисана (довољно) ка развоју привреде (реалног сектора) и пољопривреде, вец прије свега ка развоју (путне) инфраструктуре и исплату плата и пензија, као и задузивању зарад исплате истих. Моземо бити најјаци, да имамо паметну власт. Посто имамо јако лосу власт, која је уз то све гора и гора, даљње пропадање нам не гине, све док су исти на власти. Несто мора да се мијења, брзо и радикално на боље, то је и висе него сасвим оцигледно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аууу

15.08.2019 13:11

чувај се ти синдикалац да и тебе не продају. Ови наши политичари не презају ни од чега кад треба пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ево ја кажем

15.08.2019 13:32

Није лоше да прво продају вас Синдикалце јер сте се ви одавно продали великом Водји па ће лако ићи продаја. Биједници једни сад урлате кад вас страх за добре( а не зарадјене) плате, регресе, 500КМ струје годишње.Својим цутањем и аминовањем опште пљачке властодржаца и ваших руководилаца довели сте до скоре пропасти нечега сто нигдје и никад није пропало. Гледали сте и још гледате трпање партијских гологузана у канцеларије,намјештање тендера и крадју народних пара јер и вама је капнуло по нешто. Одобравали сте дијељење добити сваке године а за развој и инвестиције подизали кредите и зато кус и тишина тамо.Нема Синдиката у овој партократској творевини и није га ни било. Овдје постоје само климоглавци и послушни биједници и канцеларије препуњене непотребним старлетама, а сви са једним задатком. Гласати обавезно и то показати секти на увид.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

15.08.2019 22:15

Ево ја кажем... ја радим у ЕРС-у, па никад нисам видио тих твојих 500КМ струје годишње. Дај људи не измишљајте свакакве глупости!

Name

Боли

16.08.2019 06:24

Био је бон за струју до прије двије године у праву сте.

Name

Ре Боли

16.08.2019 11:06

Истина је да је био додатак за струју, али је то укинуто прије 5-6 година. И није било ни близу ових 500КМ, него мање од пола тог износа.

Name

Ре Рс

16.08.2019 16:39

Имам комшију који је добио бескаматну позајмицу за кућу , кудћеш више а о струји џабној и плећкама меса да непричамо.

Name

Миромо

17.08.2019 21:12

Чуо сам то давно да је Додик већ уговорио прошле године у априлу сам је питање кад че изачи у јавност.Волим да купи најприје Србија али шта онда ми немамо ништа свога онда смо продани од Додика.све што је од значаја продаје се небитно коме и кад је у питању Србија и они гледају само свој интерес.У тој продаји ми смо долини јер че се продати за МАЛЕ паре баш зато што има интерес Србија тада че да опру лову Додик че нас опетодвест на танак лед све због свог интереса и њему ближи

ОДГОВОРИТЕ