Sindikat: Ko proda ERS prodao je i Republiku Srpsku

Sindikat energetike Republike Srpske upozorava da je prodaja "Elektroprivrede RS" u suštini prodaja Republike Srpske.

Republika Srpska 15.08.2019 | 08:55
Sindikat: Ko proda ERS prodao je i Republiku Srpsku
Onaj ko proda “Elektroprivredu RS” taj je prodao i Republiku Srpsku, riječi su Slobodana Ostojića, predsjednika Sindikata energetike Republika Srpske. 

– To sam nedavno rekao i direktoru ERS i na velikom Saboru Konfederacije sindikata RS, a iza mene stoji oko 12.000 radnika – kaže Ostojić sa Srpskainfo.

On objašnjava da se zaposleni u ERS pribojavaju sudbine zbog najavljenog razdvajanja distributnivnih i proizvodnih preduzeća koji sada posluju kao zavisna preduzeća ERS.

– Nama to izgleda kao tiha privatizacija iako nas uvjeravaju da to nije tako. Ako se na tržište snabdjevača uvedu privatne kompanije, desiće se ono što se desilo u Makedoniji, Sloveniji i Rumuniji – javnim snabdjevačima ostala su domaćinstva, a velike potrošače električne energije preuzele su privatni igrači – ističe Ostojić. 

Kaže da je sastanak svih sindikalnih predstavnika zavisnih preduzeća održan sa upravom ERS krajem prošle sedmice, i to na zahtjev sindikata.

– Htjeli smo da dobijemo informacije o svim planovima rukovodstva, uključujući i probleme s viškom radnika. Rečeno nam je da neće biti otpuštanja već da će se to raditi prirodnim odlivom. Takođe, postoji zabrana zapošljavanja izuzev u posebnim uslovima, kada su u pitanju inženjeri i druga deficitarna zanimanja. Mi smo tražili da se takva zapošljavanja dešavaju samo uz pismeno odobrenje generalnog direktora – navodi Ostojić.

ERS je obavijestila da su na sastanku sa predstavnicima sindikata razmijenjene informacije o aktivnostima koje se provode u cilju prevazilaženja posljedica osmomjesečnog havarijskog stanja u Hidroelektrani Dubrovnik.

– Učesnici sastanka usaglasili su da i rukovodstvo i radnici svih preduzeća koja posluju u sastavu holdinga moraju dati svoj doprinos i uključiti se u provođenju mjera štednje i stabilizacije postojećeg stanja. Sindikalni predstavnici informisani su i o trenutnom stanju investicionih aktivnosti u MH ERS, a dogovoreno je i aktivnije praćenje procesa reorganizacije operatora distributivnog sistema između radnih grupa, konsultanata i zaposlenih radnika – navode u ERS.

(Srpskainfo)

Komentari / 44

Ostavite komentar
Name

pres

15.08.2019 07:02

ELEKROPRIVREDA I ŠUME RS SE PRODAJU 100 %! ZA GODINU,DVIJE ILI 5 ALI TO JE DAVNO ODLUČENO I TO JE POSLIJE RAFINERIJE, M-TELA JEDINO ŠTO VRIJEDI. POSLIJE TOGA SMO ROBOVI!

ODGOVORITE
Name

ODE SVE U ''''

15.08.2019 08:14

Rafinerija u totalnom haosu dug je vec proguto vrednost,M-tel se zna gdje ide dobit /majcici/Elektro privrda je nejaka za neki veci ekonomski profit, A SUME ??? NAJVECI PRERADZIVACI DRVETA NA SVETU UVOZE TRUPCE /DRVO/ SA PROSTORA KAO STO JE NASA SRPSKA,MISLIM EKONOMSKIH PROSTORA KOJI SU TOTALNO PROPALI BANKROTIRALI,JER NEMAJU STA DRUGO PONUDITI NA SVETSKOM TRZISTU

Name

Kilovat

15.08.2019 10:45

Pogledajte sta se u Elektrobijeljini desava. Napustaju ih inzinjeri i elektricari koji se uopste ne pitaju a kojekakvi stranacki kadrovi kupljenih diploma, koji ne znaju ni definiciji struje vode glavnu riječ

Name

Re Pres

15.08.2019 11:13

ERS uzima Srbija 100% i narodu će zamazati oči da je to isto kao da nije prodata,data u ruke svom narodu. Oni nas mantaju 15 -etek godina i vode RS u totalnu propast.

Name

Ре

15.08.2019 16:00

Само шутите као Алуминијум Мостар, док су биле добре плате нису се јављали тако и ви , сад је касно на добош буразеру све пропало , Калдера будући газда .

Name

ROMANIJA

15.08.2019 16:33

Sve ce Dodiksenko prodati , i RS na kraju , a glasajte i dalje za SNSD "srbi" !!!

Name

Брод

15.08.2019 07:04

Треба да живи вас 12000 од коих је пола страначких ухљеба а брига вас за све оне чије су фирме продане па пропале.

ODGOVORITE
Name

...RE

15.08.2019 08:24

U Ribniku u elektru višak (ne)radnika kao i u ostalim mjestima ali trenutno imaju više žena u kancelarijama(skoro primjljene) nego električara!Novi direktor iz Drvara, Špirićev čovjek!

Name

hercegovac

15.08.2019 09:40

Tačno tako zaboli me najbolji drug za 12000 neradnika na mojoj grbači. Postariji sam a nikad u životu nisam vidio kako izgleda konkurs za prijem u EPRS dakle svi ste preko štele zajahali na moju grbaču i sad bi ja trebo da se borim da tako i ostane?

Name

Veber

15.08.2019 07:07

Tačno ne sme se prodati, isto kao i rudnici što se ne smeju dati strancu, a dali su ga u Stanarima, Omarskoj itd. Ali nemamo mi samo probam sa pordajom, što bi bio genocid nad narodom, nego sa činjnicom da je EPRS sada u kandžama domaće mafija koja je pljačka nemilsrndo otimajući milijarde preko izmišljnenih i nameštenih tendera, javnih nabavki. Isto tako sindikat bi treblo malo da se preispitao i o svojim astronomskim platama, ne interesuje njih narod, država, i struja pošto ćemo je mi plaćati nego njihove 1500km prosečne plate plus doprinosi i ostalo. Sindikat termoelketrane se 20g samo borio za povećanje plate, a što se nije borio da se izgrade hidroelktrane na svim rekame gde ima potencijala, na Drini na prvom mestu. Jel se i to planira dati kao i Stanari. Za to se sidnikat mora boriti, jel misle da smo oni ovde treba da žive, Uostalom, poznto je da u EPRS ima 3 puta više zaposlnih nego što je potrebno. Šta rade ti radnici, parazitiraju, za svoje parazitiranje se oni bore.

ODGOVORITE
Name

odg

15.08.2019 08:30

Tako je, sindikat se brine za sebe i svoje plate, briga je njih za elektroprivredu, zašto nisu spriječili kocesije, zašto ne grade nove velike elektrane, zašto ne investiraju u razvoj, svi bi oni htjeli samo da troše što više, i što veći životni standard kao da žive u NJemačkoj, zabrodavili su da je ovo RS. Pogledajte malo oko sebe kako narod živi, kolika je nazaposlenost, i kuda će generacije koje dolaze. Mislite o tome.

Name

Istina

15.08.2019 09:29

Najmanje novca odlazi na zaposlene, to sigurno znam. Novac ide na tendere i privatne dzepove, to je krucijalni problem!

Name

Istina

15.08.2019 07:07

Nadam se da ce Elektroprivreda propasti jer tamo vecinom rade stranacki poltroni dok mi koji ne zelimo da to budemo moramo napustati svoje domove i ici u inostranstvo. Zao mi je samo postenih ljudi koji nisu poltroni i glasaci stranaka

ODGOVORITE
Name

E

15.08.2019 09:50

Svaka ti cast

Name

Jagger

15.08.2019 12:18

Kad su propadali drugi giganti, kad su druge sudbine bile ugrožene, ćutali su...zarad svog interesa, sad neka se sami i bore za sebe.

Name

Petar

17.08.2019 19:27

Alal Vjera Majstore...pravo u metu.Treba da propadne i to sto prije...od srca im to zelim.

Name

Poznavalac prilika

15.08.2019 07:18

Sad kad su braća sve uništila, sad se javljate. Mislili ste da neće stići do vas. Bolila vas je briga za druge, samo nek ja živim. Ima vas 70 % viška i svi ste vi simpatizeri sekte tj.mafije. Svi ste saučesnici u ovoj propasti. Deviza je bila nek traje dok traje. Kraj je uskoro.

ODGOVORITE
Name

Nije nego

15.08.2019 07:28

Nije vama stalo do RS već vas. Bolje ćutite, vi ste jedni od glavnih podržaovaca ovog režima koji nas vodi u propast bez povratka, ćutali ste cijelo vrijeme i bolila vasje briga za druge. Mjesto da cijeli narod ima koristi, samo vi, simpatizeri mafije dijelite među sobom, kradete i uništavate.

ODGOVORITE
Name

Lijepo

15.08.2019 07:29

nas "oslobodiše" nacionalne stranke. Prvo nas oslobodiše od života da se jadni ne patimo pod terorom Srba, Hrvata i Bošnjaka (kako ko) pa od dijelova tijela jer šta će nam sve ruke i noge kad budemo uživali u slobodi, pa od radnih mjesta u fabrikama jer šta će nam fabrike kad ne znamo njima da upravljamo, pa od naših banaka jer su strane bolje, pa od naših prirodnih bogatstava jer šta će nam ona kad ne znamo da ih koristimo, pa na kraju i od nas samih, jer šta ćemo u Bosni kad se bolje zarađuje na zapadu. Sad toliko uživamo u osvojenoj slobodi da jedva dišemo.Aferim, drugovi,pardon, gospodo vjerni glasači nacionalnih stranaka!

ODGOVORITE
Name

re

15.08.2019 08:30

Zelis da kazes kako nije dobra javna imovina(KOJU SU OPLJACKALI) ali zato je dobar javni dug koji cemo svi vracati.I pad je let...

Name

re Lijepo

15.08.2019 09:13

Sve si u pravu. Ja bih u ustavu napisao da se u BiH ne smiju osnivati stranke s nacionalnim predznakom. Kad su nam političari toliko sposobni, nek se brinu za sve ljude bez obzira na vjeru i naciju, kako bi u normalnoj državi i trebalo.

Name

re

15.08.2019 07:38

Normalno da treba da se trziste liberalizuje i da se ukine monopol drzavnih preduzeca.Drzavana preduzeca samo sluze za uhljebaljavanje nesposobnih ljudi.Zbog monopola i prekomjernog zaposljavanja parazita uhljeba gradjani Republike Srpske imaju najskuplju struju u Evropi kad se sabere porosacaka snaga i cijena kilovata i ostali nameti to je najskuplja struja u Evropi

ODGOVORITE
Name

Inženjer

15.08.2019 08:36

Šta je tebi normalno da se tržište liberalizuje, kakav monopol, ko treba da otma elektrroprivredu. Jesi ti svestan šta pričaš. Da damo zapanim korporacijama EPRS. Pa da nas liberalizuju i da plaćamo njjhove liberane cene struje od 0,4 evra/kwh. Jel to tebi normalo. Problem pretavaranj EPRS u stranačku svojinu i zapošljavnje njihovih kadrova sa kupljenim diplomama koji su nekompetntni i nestručni teba razvojiti od liberalizacije. Za koga ti radiš? Probelem upravljanja eletrorpivedom moraju rešavati institucije, tužilaštvo, sudovi, a ne nikakvo liberalizovanje tržište. Kako izgleda to liberalizovanje vidimo u Stanarima, otet rudni, engleska koporacija sebi proizvodi struju i prodaje na evropskoj berzi libralizovano. EPRS i prirodni resursi moraju ostati državno vlasništvo kao što je to u celoj normlnoj Evropi, osim u nekim afričkim kolonijama, a nas upravo u to pretvaraju.

Name

Jako

15.08.2019 09:11

RE ne baljezgaj mi imamo najjeftiniju struju!Ko proda EPRS prodo je i RS i sve nas i ne treba nam ni RS ni ništa bićemo robovi!Davno sam mislio još 1998 da nama niko neće ukinuti RS mi će mo to bolje uraditi i od Bakira i bilo koga i na odličnom smo putu da to i uradimo

Name

@inzinjer

15.08.2019 12:02

Inzinjeru u Njemackoj imas 23 distributera struje,biras i probiras kod koga ces cak sebi i cijenu kilovata odredjujes,nema monopola meni kao potrosacu super biram,a ti imas jednog i moras kod njega da budes i onda ti taj nabija cijenu koju on hoce.

Name

Prodace sve

15.08.2019 07:45

Prodace oni sve.Ne brini.

ODGOVORITE
Name

Kasno je!

15.08.2019 08:00

Svi koji ćute i ne suprostavljaju se ovoj počasti tj. režimu što nas uništava su saučesnici. Gdje ste do sad bili? Vi ste njihovi!

ODGOVORITE
Name

ISTINA

15.08.2019 08:01

TO JE VEC KAPARISANO

ODGOVORITE
Name

Radnik

15.08.2019 08:03

Elektroprivreda je prodata. Ostojicu, ne treba da pricate sa Lukom, on se nista ne pita, Dodik sve odlucuje, trazite sastanak sanjim.

ODGOVORITE
Name

Re

15.08.2019 09:47

Ajde, stranacki uhljebi napolje. Nijedan ozbiljan kupac vas nece placati da sjedite. Glasali ste za Rudonju. Bilo je lijepo dok je trajalo. Sad svi organizovano pred ambasadu.

Name

Osvit

15.08.2019 09:03

Moze li se prodati nesto sto je pod hipotekom. Elektrokrajina Banja Luka duguje vise bankama i dobavljacima nego sto vrijedi.Sa proizvodnim sektorom je jos i gore.Jedino bogatstvo koje nam je ostalo bio je relativno obrazovan ljudski resurs,nazalost ni to vise nemamo.

ODGOVORITE
Name

Ich bin

17.08.2019 19:47

Moze,moze,sve se moze prodati,kao npr. Rafinerija Nafte u Brodu-drzava otpise dugovanja prema njoj a dugovanja prema drugima preuzme na sebe,tj. to postaje dug svih gradjana RS,a "neko" donije zdravu firmu bez ikakvih dugova.Drug moj,lopovska domisljatost i nemoralnost su bezgranicni.

Name

bos@nac

15.08.2019 09:04

To je ta logika, u EP ima stotine ako ne i hiljade viška uposlenih, uhljeba na narodnoj grbači na izmišljenim radnim mjestima, privatizacija bi onemogućila stranačka uhljebljenja, i otpuštanje stranačke glasačke mašinerije, to je vaš najveći problem.

ODGOVORITE
Name

Zaigrala Mecka

17.08.2019 19:31

Toooooooooo

Name

Herc

15.08.2019 10:17

Doslo je i do nje...Koliko se unistava RS dobro i do sada traje ista...Kad kradu ovi mali politicari po opstinama sta tek rade veliki

ODGOVORITE
Name

Joja

15.08.2019 10:42

Prodaja elektrana u jednoj drzavi (investitori su zainteresovani za samo ovaj dio elektroenergetskog sistema) dovodi do drasticnog povecanja cijena elektricne energije za firme i domacinstva uz istovremeno drasticno smanjivanje broja zaposlenih u tim elektranama.

ODGOVORITE
Name

Direkt

15.08.2019 11:25

Ako dobre pare mogu da se dobiju za ERS, jako dobre pare i jos ako te pare odu u podsticaj za nova preduzeca i nova radna mjesta, to moze dovesti do potpune promjene ekonomskog stanja u RS iz loseg u slovenacko stanje, posto 3-4 milijarde KM u jednoj godini da se upumpa u privredu RS, to bi za godinu dana minimalno uduplalo standard, a svaka marka ulozena u privredu vraca se za godinu dana i tako bismo kroz ping-pong reciklazu tog iznosa, za svega nekoliko godina, mogli imati najjaci standard u Evropi, za nasu velicinu. Naravno, sve ovo se nece desiti (osim mozda privatizacije) posto nasi politicari vec odavno ne razmisljaju svojom glavom, vec tudjom. Mozda su nekada razmisljali svojom glavom (kad su bili mladi, sto je imalo iza sebe neke rezultate), ali sada rade sve obrnuto od toga. Sto se rice samih radnika u ERS-u, neka njih pola budu otpusteni, to je 6000 radnika puta recimo 200 KM otpremnine po mjesecu radnog staza u ERS-u, to je 2400 po godini. Neka je prosjek staza je 20 godina po radniku to je nekih oko 50000 KM po radniku, sto je 300 miliona KM za otpustanje 6000 radnika. Toliko vrijedi jedno 10 odsto firme. ERS ima sve predispozicije da bude zdrava i profitabilna firma i da se kapital od prodaje upregne u razvoj privrede, a ne u kupovinu socijalnog mira, kao sto je bio slucaj sa parama od prodaje Telekoma Srpske. S obzirom da ERS vrijedi jedno 3-4 milijarde KM, kada bi braca preko Drine racunali ERS na 3 godine prometa, ja da sam u toj poziciji da odlucujem, ja bih prodao ERS za nekih 10 milijardi KM bez razmisljanja. Samo da se ti novci drze u bankama, stednja u domacim bankama bi drasticno bi se povecala, a 1 posto kamate godisnje od tog novca je 100 miliona KM, sigurica, a kada bi se taj novac od kamate ulozio u npr. pojacanje budzeta za poljoprivredu, nasa poljoprivreda progledala bi. Naravno, ovo se nece desiti, posto nasa vlast nije orijentisana (dovoljno) ka razvoju privrede (realnog sektora) i poljoprivrede, vec prije svega ka razvoju (putne) infrastrukture i isplatu plata i penzija, kao i zaduzivanju zarad isplate istih. Mozemo biti najjaci, da imamo pametnu vlast. Posto imamo jako losu vlast, koja je uz to sve gora i gora, daljnje propadanje nam ne gine, sve dok su isti na vlasti. Nesto mora da se mijenja, brzo i radikalno na bolje, to je i vise nego sasvim ocigledno.

ODGOVORITE
Name

Auuu

15.08.2019 13:11

čuvaj se ti sindikalac da i tebe ne prodaju. Ovi naši političari ne prezaju ni od čega kad treba para.

ODGOVORITE
Name

Evo ja kažem

15.08.2019 13:32

Nije loše da prvo prodaju vas Sindikalce jer ste se vi odavno prodali velikom Vodji pa će lako ići prodaja. Bijednici jedni sad urlate kad vas strah za dobre( a ne zaradjene) plate, regrese, 500KM struje godišnje.Svojim cutanjem i aminovanjem opšte pljačke vlastodržaca i vaših rukovodilaca doveli ste do skore propasti nečega sto nigdje i nikad nije propalo. Gledali ste i još gledate trpanje partijskih gologuzana u kancelarije,namještanje tendera i kradju narodnih para jer i vama je kapnulo po nešto. Odobravali ste dijeljenje dobiti svake godine a za razvoj i investicije podizali kredite i zato kus i tišina tamo.Nema Sindikata u ovoj partokratskoj tvorevini i nije ga ni bilo. Ovdje postoje samo klimoglavci i poslušni bijednici i kancelarije prepunjene nepotrebnim starletama, a svi sa jednim zadatkom. Glasati obavezno i to pokazati sekti na uvid.

ODGOVORITE
Name

RS

15.08.2019 22:15

Evo ja kažem... ja radim u ERS-u, pa nikad nisam vidio tih tvojih 500KM struje godišnje. Daj ljudi ne izmišljajte svakakve gluposti!

Name

Boli

16.08.2019 06:24

Bio je bon za struju do prije dvije godine u pravu ste.

Name

Re Boli

16.08.2019 11:06

Istina je da je bio dodatak za struju, ali je to ukinuto prije 5-6 godina. I nije bilo ni blizu ovih 500KM, nego manje od pola tog iznosa.

Name

Ре Рс

16.08.2019 16:39

Имам комшију који је добио бескаматну позајмицу за кућу , кудћеш више а о струји џабној и плећкама меса да непричамо.

Name

Miromo

17.08.2019 21:12

Čuo sam to davno da je Dodik već ugovorio prošle godine u aprilu sam je pitanje kad če izači u javnost.Volim da kupi najprije Srbija ali šta onda mi nemamo ništa svoga onda smo prodani od Dodika.sve što je od značaja prodaje se nebitno kome i kad je u pitanju Srbija i oni gledaju samo svoj interes.U toj prodaji mi smo dolini jer če se prodati za MALE pare baš zato što ima interes Srbija tada če da opru lovu Dodik če nas opetodvest na tanak led sve zbog svog interesa i njemu bliži

ODGOVORITE