Пљуште откази због критике на фејсбуку?!

Директор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ Миро Џакула одлучио је да „дисциплинује“ раднике тако што је свако „непримјерено“ коментарисање о Управи на друштвеним мрежама дефинисао као тежу повреду службене дужности за коју је предвиђено смањење плате до 30 одсто шест мјесеци, деградирање на ниже радно мјесто до двије године, па чак и отказ, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Босна и Херцеговина 15.08.2019 | 08:39
Пљуште откази због критике на фејсбуку?!
Израда Правилника о дисциплинској и материјалној одговорности запослених у УИО је у току и његово доношење се очекује ускоро.

Доношење Правилника којим се уређује одговорност запослених, процедуре и санкције не би било ништа чудно да Џакула то није искористио да уведе новине у дијелу који се односи на „Нарушавање угледа Управе“.

У члану 27. Правилника као тежа повреда службене дужности је дефинисано свако непримјерено понашање, које нарушава углед и значај Управе, међу којима и „изношење непримјерених коментара и негативног мишљења на друштвеним мрежама о раду Управе, менаџменту Управе и радним колегама“.

Правилником су прописане и санкције за учињену тежу повреду службене дужности, па тако запослени у УИО за „непримјерено“ коментарисање на друштвеним мрежама могу бити кажњени новчано, и то у износу од 15 до 30 одсто од мјесечне плате остварене у мјесецу у којем се мјера изриче, у трајању до шест мјесеци.



Радници УИО за „непримјерен“ коментар за Фацебооку, Тwиттеру или некој другој друштвеној мрежи могу бити кажњени и деградирањем на ниже радно мјесто или нижу категорију у оквиру радног мјеста, у трајању од 12 до 24 мјесеца.

Једна од предвиђених санкција за тежу повреду службене дужности је и престанак радног односа.

Директор Џакула је коментарисање по друштвеним мрежама дефинисао као тежу повреду службене дужности, док у лакше повреде спада неблаговремено и неуредно извршавање послова, непријављивање штете коју је проузроковао радник… Лакша повреда је и када радник оштети Управу за износ који не прелази 3.000 КМ, као и кориштење повјерених средстава и радног времена у приватне сврхе.

Предсједница Синдиката УИО Ана Мрњавац рекла је за ЦАПИТАЛ да Управа УИО уопште није консултовала Синдикат у вези са израдом поменутог правилника.

Она је истакла да Правилник није достављен Синдикату на изјашњење, што сматра да је било неопходно јер се тиче радника.

„Случајно смо дошли до нацрта Правилника и уочили смо низ мањкавости и одредбе које су много рестриктивније чак и у односу на Правилник о дисциплинској одговорности државних службеника у институцијама БиХ који је на снази. Упутили смо приједлоге измјена и допуна Правилника, али нам на то Управа није одговорила, тражићемо поново да се изјасне“, истакла је Мрњавац.

Додала је да је одредба која се тиче друштвених мрежа у супротности с европским конвенцијама и Уставом БиХ и да је треба брисати из Правилника.

„Постоје особе које су овлаштене да дају званичне службене информације и то нико не оспорава, међутим сматрамо да је тачка која пописује да радници не могу да дају информације на друштвеним мрежама супротна са Европском конвенцијом за заштиту људских права и Уставом БиХ. Свако има право на мишљење и слободу говора, па самим тим и запослени у УИО, али свакако да и за своје изјаве треба да сносе посљедице, али на основу других прописа, не Правилника о дисциплинској одговорности“, истакла је Мрњавац.

Додала је да су спорне и одредбе које прописују рокове с којим је могуће манипулисање, односно да се дисциплински поступци покрећу накнадно када „постоји потреба да се неко смијени или распореди негдје друго“.

Мрњавац истиче да је прописано и да првостепени поступак води шеф одсјека, када су у питању лакше повреде службене дужности, те да се тиме отвара могућност „мобинга над радницима”.

 „Сматрамо да то треба да раде дисциплинске комисије, првостепена и другостепена“, рекла је Мрњавац.

По питању жалби, каже да су прописани одређени рокови од три и осам дана, што је неприхватљиво, те да Синдикат тражи да рок за жалбе буде 15 дана.



У УИО су за ЦАПИТАЛ потврдили да је у току процес усвајања новог Правилника о материјалној и дисциплинској одговорности запослених у УИО, истичући да је транспарентно обављен процес јавних консултација.

„Одредба коју помињете никако није предложена ради нарушавања слобода мишљења и говора. Напротив, УИО подстиче сваку основану и добронамјерну критику и мишљење, а све у циљу побољшања услуга које пружамо пореским обвезницима“, навели су у УИО.

Као разлог зашто је одредба о коментарисању на друштвеним мрежама стављена у Правилник у УИО наводе „непримјерене и недоличне коментаре на упозорења из Сједишта УИО да сваки запослени мора обављати своје дужности у складу са важећим прописима“.

Из УИО су ЦАПИТАЛ-у послали два дописа која су у јануару и фебруару ове године из Сједишта УИО упућена свим организационим јединицама, а у којима се од радника захтијева да поштују Кодекс понашања запослених у УИО.

„На оваква упозорења, да се сваки службеник УИО мора примјерено понашати у опхођењу са пореским обвезницима и радним колегама, да мора одговорно приступати својим радним задацима, да не може пореске обвезнике и грађане пребацивати са једне телефонске линије на другу, осванула су исмијавања на друштевним мрежама од стране појединих запослених у УИО“, појашњавају у УИО.

Да би се стало у крај управо таквом, како наводе у УИО, непримјереном понашању, одлучено је да се у нови Правилник стави само оно што иначе годинама стоји у Кодексу понашања запослених у УИО, који се примјењује још од јуна 2006. године.

Међутим, тачка 6.3.2. Кодекса каже да се радници УИО требају “суздржати од давања непримјерених јавних коментара”, а нарочито коментара и изражавања негативног мишљења о политици институција БиХ и УИО, о програмима у чијем развоју или проведби учествују, личних изјава или мишљења која би се могла тумачити као званични коментари И критике на начин вођења УИО и њеног руководства.

У Кодексу се не спомињу друштвене мреже.

(Цапитал)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

РАСПУЦХИН

15.08.2019 06:48

Тоталитаризам у успону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пип

15.08.2019 10:25

Од 2011.год.и доласка овог цовјека на цело УИО то је постало легло криминала,корупције и апатхејда.Боље би му било да едуцира неписмене царинике који немају појма ста треба да раде осим оних који би радили за сто су плацени.У УИО се само прогоне они који неце да удју у организовани криминал који постоји у овој институцији.У РЦ Мостар како је Ђакула директор само је у порасту сверц и корупција и ниста се не подузима да би се то спријецило.У овом центру страдали су они који нису хтијели да буду климоглавци и полтрони и који нису били по вољи директору,а просперирају они којима није вазно ста се увози и прелази преко границе и којима је вазно само колико узети новца.О криминалу би се дало писати данима од продаје заплијењених цигарета,о унистеним возилима која су сва била у возном стању и цији су се дјелови скидали и продавали као да је отпад.Слузбеници којимс се судило и који су осудјени на суду никада нису суспендовани нити је против њих водјен дисциплински поступак.Овакви правилници се доносе само из разлога да се усуткају они упосленици којима је доста криминала и корупције којег има највисе у дрзави.

Name

Хм

15.08.2019 14:51

Миле Додик је крив сто је дозволио овом да се размасе по УИО. Добри срби али само подобни

Name

ре

15.08.2019 06:56

Ко је још толико наиван да под својим правим профилом идентификован пише и тако отворено ради против себе, за то постоји псееудиномски лажни профили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

15.08.2019 07:44

Да са дзакула се обезбедио законом и партијом па се бахати до бесвести у својем царству!

Name

Марко

15.08.2019 07:08

Да не повјерујес,критика на ФБ спада у тески прекрсај а остецење до 3000КМ у лакси.Тако да инспектори,цариници и остали це се морати огранацити на до 3000 КМ па кад падну,добице укор !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исток

15.08.2019 07:18

На ове самопрогласене " законодавце" сам посебно алергицан. Види ти безобразника , он на мала врата кроз неке подзаконске акте уводи и себи даје за право да казњава за вербални деликт. Ако ово прихвати тузиластво и не супротстави се остро оваквим покусајима "самовласти", полако клизимо у друство које је слицније дивљем западу , Отоманском царству или некој племенској групи него друству 21 вијека. Ово је самовласце којим се захваљујуци монополу на рад појединци заводе страховладу. Ал није ни цудо , каква власт таква и дрзава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФО

15.08.2019 11:33

Нека онда забране фејсбук у нашој држави, јер не дај боже да неко нешто пише, мисли својом главом, онда одмах стршиш И ниси као хорда фејсбукОВАЦА.

Name

Директ

15.08.2019 18:23

Једнога дана, на основу тих истих закона, они који стоје иза овог и оваквих закона це бити казњени на основу истих.

Name

Маријан

15.08.2019 07:34

Истина боли....

ОДГОВОРИТЕ
Name

А није Ц

15.08.2019 08:36

А боже види га, гдје је ту карактер?!

Name

ДАРКО

15.08.2019 07:48

Поштењачина Џакула, има 10 станова по Бањалуци а све од плате и 10 малих прстића!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А није Ц

15.08.2019 08:35

Ако је тако како пишете, није ни чудо што тај жели и тражи начин како да заштити своје царство. Њему је онда јако стало да се не чује шта се дешава. Али колико је то нормално, пошто овдје људи гину на крововима туђих кућа, постављајући туђе прозоре, па нико не буде кривично гоњен због таквих радњи, а ето нека буде прогоњен због коментара на јбн друштвеној мрежи. Најбољи су ми они који своје сличице каче, 100 слика овако онако истих. Хоћеш лајк..

Name

Људии

15.08.2019 09:32

А поријекло имовине???????? злоупотребе корупција мафије увезане хобитнице ????? има ли тог закона или хоце ли се стати на крај лоповлуку???

Name

Ре

15.08.2019 09:50

Један прстић = Један стан

Name

БЛ

15.08.2019 10:02

И треба тако! Браво за одлуку! Тако је свугдје у свијету! Пуно су се опустили сви који раде у дрзавним фирмама! Вецину би ја послао у приватни сектор па да виде како се ради и да виде дисциплину! Раде у јако доброј фирми примају јако добре плате, посла минимално и даје себи неко за право да критикује ту гдје ради! Коме не одговара засто не да отказ?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ррр

15.08.2019 11:08

Ти сто пису су они којима је преко главе криминала и корупције и који неце да буду криминалци.

Name

Директ

15.08.2019 13:39

Секта казњава своје цланове, због комуникације са спољасњим свијетом. Велики брат види све. Док су у секти, и њихови приватни зивоти су у власниству секте. Ово је типицно и класицно крсење закона и Устава БиХ, као и Повеље УН о људским правима. Осим тога, ако Водја хоце једноумље, нека укине демократију и заведе диктатуру, у којој свако ко буде критиковао слузбу и Водју слузбе, бива казњен казном, која угрозава егзистенцију људима и њиховим породицама. Неки људи нису свјесни далекосезности својих суманутих поступака. Ако Водја хоце вјерност, нека купи себи пса и тренира га, посто ово сто овај лик хоце да ради, један је од разлога засто нас је све мање у овој земљи, а све висе у дијаспори. Нико нас не мозе унистити, колико ми умијемо себе. Због једног криминалца на врху, испастаце цитава једна група људи. Да је ово норнална дрзава, овај би послије овог летио из слузбе и заврсио у затвору. Само код нас криминална врхуска је застицена законом, од закона и било какве друге одговорности, док дебљи крај обицно извуку они који указују на неке аномалије у друству. Пут у пакао поплоцан је апсолутистицким надзором и загорцавањем зивота. Против мобинга постоје закони у ЕУ. Постоје и овдје, само се оцигледно не постују, цим овакве ствари могу да продју, а да се јавност остро не побуни против овакве праксе, посто није ово једини слуцај. Слицно несто ради и Рајко Дукиц, с тим да назалост нису ова 2 слуцаја једини у слуцају мобинга и то острог мобинга, као и крсења права на слободно изразавање. Постајемо у сваком сегменту друство у коме утјеривање страха, репресија...назалост постаје несто нормално, умјесто да је скроз обрнуто (да се уопсте не толерису такве појаве у друству).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уио

16.08.2019 14:10

Овај џакула је криминалац невиђени ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

анализа

17.08.2019 11:28

Типицна бирократска фаца, из буквара!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Законски забранити владавину права

17.08.2019 18:15

Умрезени криминалац! Да неко не наруси углед криминалне хоботнице ,криминал који се константно одвија пред оцима упослених а цасних појединица? Мафија је спремна озаконити безвласве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

17.08.2019 19:13

Занима ме ко је задужен за шлепере?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

17.08.2019 19:25

Примитивизам, некултура И неваспитање од родитеље. То су услови за улазак у власт., а Ова Индивидуа је доказ да је тако

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добрица

17.08.2019 22:46

Када мали Џ. изнајми објекат од малог Даске кога милиција оптужи за крађу пијеска из Врбаса он од њега изнајми и стан у коме живи да буде ближи својој вољеној, изнајми и додатни простор који нико неће за свог друга Роду да прави прелазе, а затим одјеба и Копању и пређе у Рамице код Дарке да му станови јефтиније дођу. Дарко рјешава све у УИО па само назовите...065/.......

ОДГОВОРИТЕ