Pljušte otkazi zbog kritike na fejsbuku?!

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Miro Džakula odlučio je da „disciplinuje“ radnike tako što je svako „neprimjereno“ komentarisanje o Upravi na društvenim mrežama definisao kao težu povredu službene dužnosti za koju je predviđeno smanjenje plate do 30 odsto šest mjeseci, degradiranje na niže radno mjesto do dvije godine, pa čak i otkaz, saznaje portal CAPITAL.

Bosna i Hercegovina 15.08.2019 | 08:39
Pljušte otkazi zbog kritike na fejsbuku?!
Izrada Pravilnika o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti zaposlenih u UIO je u toku i njegovo donošenje se očekuje uskoro.

Donošenje Pravilnika kojim se uređuje odgovornost zaposlenih, procedure i sankcije ne bi bilo ništa čudno da Džakula to nije iskoristio da uvede novine u dijelu koji se odnosi na „Narušavanje ugleda Uprave“.

U članu 27. Pravilnika kao teža povreda službene dužnosti je definisano svako neprimjereno ponašanje, koje narušava ugled i značaj Uprave, među kojima i „iznošenje neprimjerenih komentara i negativnog mišljenja na društvenim mrežama o radu Uprave, menadžmentu Uprave i radnim kolegama“.

Pravilnikom su propisane i sankcije za učinjenu težu povredu službene dužnosti, pa tako zaposleni u UIO za „neprimjereno“ komentarisanje na društvenim mrežama mogu biti kažnjeni novčano, i to u iznosu od 15 do 30 odsto od mjesečne plate ostvarene u mjesecu u kojem se mjera izriče, u trajanju do šest mjeseci.



Radnici UIO za „neprimjeren“ komentar za Facebooku, Twitteru ili nekoj drugoj društvenoj mreži mogu biti kažnjeni i degradiranjem na niže radno mjesto ili nižu kategoriju u okviru radnog mjesta, u trajanju od 12 do 24 mjeseca.

Jedna od predviđenih sankcija za težu povredu službene dužnosti je i prestanak radnog odnosa.

Direktor Džakula je komentarisanje po društvenim mrežama definisao kao težu povredu službene dužnosti, dok u lakše povrede spada neblagovremeno i neuredno izvršavanje poslova, neprijavljivanje štete koju je prouzrokovao radnik… Lakša povreda je i kada radnik ošteti Upravu za iznos koji ne prelazi 3.000 KM, kao i korištenje povjerenih sredstava i radnog vremena u privatne svrhe.

Predsjednica Sindikata UIO Ana Mrnjavac rekla je za CAPITAL da Uprava UIO uopšte nije konsultovala Sindikat u vezi sa izradom pomenutog pravilnika.

Ona je istakla da Pravilnik nije dostavljen Sindikatu na izjašnjenje, što smatra da je bilo neophodno jer se tiče radnika.

„Slučajno smo došli do nacrta Pravilnika i uočili smo niz manjkavosti i odredbe koje su mnogo restriktivnije čak i u odnosu na Pravilnik o disciplinskoj odgovornosti državnih službenika u institucijama BiH koji je na snazi. Uputili smo prijedloge izmjena i dopuna Pravilnika, ali nam na to Uprava nije odgovorila, tražićemo ponovo da se izjasne“, istakla je Mrnjavac.

Dodala je da je odredba koja se tiče društvenih mreža u suprotnosti s evropskim konvencijama i Ustavom BiH i da je treba brisati iz Pravilnika.

„Postoje osobe koje su ovlaštene da daju zvanične službene informacije i to niko ne osporava, međutim smatramo da je tačka koja popisuje da radnici ne mogu da daju informacije na društvenim mrežama suprotna sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i Ustavom BiH. Svako ima pravo na mišljenje i slobodu govora, pa samim tim i zaposleni u UIO, ali svakako da i za svoje izjave treba da snose posljedice, ali na osnovu drugih propisa, ne Pravilnika o disciplinskoj odgovornosti“, istakla je Mrnjavac.

Dodala je da su sporne i odredbe koje propisuju rokove s kojim je moguće manipulisanje, odnosno da se disciplinski postupci pokreću naknadno kada „postoji potreba da se neko smijeni ili rasporedi negdje drugo“.

Mrnjavac ističe da je propisano i da prvostepeni postupak vodi šef odsjeka, kada su u pitanju lakše povrede službene dužnosti, te da se time otvara mogućnost „mobinga nad radnicima”.

 „Smatramo da to treba da rade disciplinske komisije, prvostepena i drugostepena“, rekla je Mrnjavac.

Po pitanju žalbi, kaže da su propisani određeni rokovi od tri i osam dana, što je neprihvatljivo, te da Sindikat traži da rok za žalbe bude 15 dana.



U UIO su za CAPITAL potvrdili da je u toku proces usvajanja novog Pravilnika o materijalnoj i disciplinskoj odgovornosti zaposlenih u UIO, ističući da je transparentno obavljen proces javnih konsultacija.

„Odredba koju pominjete nikako nije predložena radi narušavanja sloboda mišljenja i govora. Naprotiv, UIO podstiče svaku osnovanu i dobronamjernu kritiku i mišljenje, a sve u cilju poboljšanja usluga koje pružamo poreskim obveznicima“, naveli su u UIO.

Kao razlog zašto je odredba o komentarisanju na društvenim mrežama stavljena u Pravilnik u UIO navode „neprimjerene i nedolične komentare na upozorenja iz Sjedišta UIO da svaki zaposleni mora obavljati svoje dužnosti u skladu sa važećim propisima“.

Iz UIO su CAPITAL-u poslali dva dopisa koja su u januaru i februaru ove godine iz Sjedišta UIO upućena svim organizacionim jedinicama, a u kojima se od radnika zahtijeva da poštuju Kodeks ponašanja zaposlenih u UIO.

„Na ovakva upozorenja, da se svaki službenik UIO mora primjereno ponašati u ophođenju sa poreskim obveznicima i radnim kolegama, da mora odgovorno pristupati svojim radnim zadacima, da ne može poreske obveznike i građane prebacivati sa jedne telefonske linije na drugu, osvanula su ismijavanja na društevnim mrežama od strane pojedinih zaposlenih u UIO“, pojašnjavaju u UIO.

Da bi se stalo u kraj upravo takvom, kako navode u UIO, neprimjerenom ponašanju, odlučeno je da se u novi Pravilnik stavi samo ono što inače godinama stoji u Kodeksu ponašanja zaposlenih u UIO, koji se primjenjuje još od juna 2006. godine.

Međutim, tačka 6.3.2. Kodeksa kaže da se radnici UIO trebaju “suzdržati od davanja neprimjerenih javnih komentara”, a naročito komentara i izražavanja negativnog mišljenja o politici institucija BiH i UIO, o programima u čijem razvoju ili provedbi učestvuju, ličnih izjava ili mišljenja koja bi se mogla tumačiti kao zvanični komentari I kritike na način vođenja UIO i njenog rukovodstva.

U Kodeksu se ne spominju društvene mreže.

(Capital)

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

RASPUCHIN

15.08.2019 06:48

Тоталитаризам у успону.

ODGOVORITE
Name

Pip

15.08.2019 10:25

Od 2011.god.i dolaska ovog covjeka na celo UIO to je postalo leglo kriminala,korupcije i apathejda.Bolje bi mu bilo da educira nepismene carinike koji nemaju pojma sta treba da rade osim onih koji bi radili za sto su placeni.U UIO se samo progone oni koji nece da udju u organizovani kriminal koji postoji u ovoj instituciji.U RC Mostar kako je Đakula direktor samo je u porastu sverc i korupcija i nista se ne poduzima da bi se to sprijecilo.U ovom centru stradali su oni koji nisu htijeli da budu klimoglavci i poltroni i koji nisu bili po volji direktoru,a prosperiraju oni kojima nije vazno sta se uvozi i prelazi preko granice i kojima je vazno samo koliko uzeti novca.O kriminalu bi se dalo pisati danima od prodaje zaplijenjenih cigareta,o unistenim vozilima koja su sva bila u voznom stanju i ciji su se djelovi skidali i prodavali kao da je otpad.Sluzbenici kojims se sudilo i koji su osudjeni na sudu nikada nisu suspendovani niti je protiv njih vodjen disciplinski postupak.Ovakvi pravilnici se donose samo iz razloga da se usutkaju oni uposlenici kojima je dosta kriminala i korupcije kojeg ima najvise u drzavi.

Name

Hm

15.08.2019 14:51

Mile Dodik je kriv sto je dozvolio ovom da se razmase po UIO. Dobri srbi ali samo podobni

Name

re

15.08.2019 06:56

Ko je još toliko naivan da pod svojim pravim profilom identifikovan piše i tako otvoreno radi protiv sebe, za to postoji pseeudinomski lažni profili.

ODGOVORITE
Name

Hahaha

15.08.2019 07:44

Da sa dzakula se obezbedio zakonom i partijom pa se bahati do besvesti u svojem carstvu!

Name

Marko

15.08.2019 07:08

Da ne povjerujes,kritika na FB spada u teski prekrsaj a ostecenje do 3000KM u laksi.Tako da inspektori,carinici i ostali ce se morati ogranaciti na do 3000 KM pa kad padnu,dobice ukor !

ODGOVORITE
Name

Istok

15.08.2019 07:18

Na ove samoproglasene " zakonodavce" sam posebno alergican. Vidi ti bezobraznika , on na mala vrata kroz neke podzakonske akte uvodi i sebi daje za pravo da kaznjava za verbalni delikt. Ako ovo prihvati tuzilastvo i ne suprotstavi se ostro ovakvim pokusajima "samovlasti", polako klizimo u drustvo koje je slicnije divljem zapadu , Otomanskom carstvu ili nekoj plemenskoj grupi nego drustvu 21 vijeka. Ovo je samovlasce kojim se zahvaljujuci monopolu na rad pojedinci zavode strahovladu. Al nije ni cudo , kakva vlast takva i drzava.

ODGOVORITE
Name

FO

15.08.2019 11:33

Neka onda zabrane fejsbuk u našoj državi, jer ne daj bože da neko nešto piše, misli svojom glavom, onda odmah stršiš I nisi kao horda fejsbukOVACA.

Name

Direkt

15.08.2019 18:23

Jednoga dana, na osnovu tih istih zakona, oni koji stoje iza ovog i ovakvih zakona ce biti kaznjeni na osnovu istih.

Name

Marijan

15.08.2019 07:34

Istina boli....

ODGOVORITE
Name

A nije C

15.08.2019 08:36

A bože vidi ga, gdje je tu karakter?!

Name

DARKO

15.08.2019 07:48

Poštenjačina Džakula, ima 10 stanova po Banjaluci a sve od plate i 10 malih prstića!

ODGOVORITE
Name

A nije C

15.08.2019 08:35

Ako je tako kako pišete, nije ni čudo što taj želi i traži način kako da zaštiti svoje carstvo. Njemu je onda jako stalo da se ne čuje šta se dešava. Ali koliko je to normalno, pošto ovdje ljudi ginu na krovovima tuđih kuća, postavljajući tuđe prozore, pa niko ne bude krivično gonjen zbog takvih radnji, a eto neka bude progonjen zbog komentara na jbn društvenoj mreži. Najbolji su mi oni koji svoje sličice kače, 100 slika ovako onako istih. Hoćeš lajk..

Name

Ljudii

15.08.2019 09:32

A porijeklo imovine???????? zloupotrebe korupcija mafije uvezane hobitnice ????? ima li tog zakona ili hoce li se stati na kraj lopovluku???

Name

Re

15.08.2019 09:50

Jedan prstić = Jedan stan

Name

BL

15.08.2019 10:02

I treba tako! Bravo za odluku! Tako je svugdje u svijetu! Puno su se opustili svi koji rade u drzavnim firmama! Vecinu bi ja poslao u privatni sektor pa da vide kako se radi i da vide disciplinu! Rade u jako dobroj firmi primaju jako dobre plate, posla minimalno i daje sebi neko za pravo da kritikuje tu gdje radi! Kome ne odgovara zasto ne da otkaz?!

ODGOVORITE
Name

Rrr

15.08.2019 11:08

Ti sto pisu su oni kojima je preko glave kriminala i korupcije i koji nece da budu kriminalci.

Name

Direkt

15.08.2019 13:39

Sekta kaznjava svoje clanove, zbog komunikacije sa spoljasnjim svijetom. Veliki brat vidi sve. Dok su u sekti, i njihovi privatni zivoti su u vlasnistvu sekte. Ovo je tipicno i klasicno krsenje zakona i Ustava BiH, kao i Povelje UN o ljudskim pravima. Osim toga, ako Vodja hoce jednoumlje, neka ukine demokratiju i zavede diktaturu, u kojoj svako ko bude kritikovao sluzbu i Vodju sluzbe, biva kaznjen kaznom, koja ugrozava egzistenciju ljudima i njihovim porodicama. Neki ljudi nisu svjesni dalekoseznosti svojih sumanutih postupaka. Ako Vodja hoce vjernost, neka kupi sebi psa i trenira ga, posto ovo sto ovaj lik hoce da radi, jedan je od razloga zasto nas je sve manje u ovoj zemlji, a sve vise u dijaspori. Niko nas ne moze unistiti, koliko mi umijemo sebe. Zbog jednog kriminalca na vrhu, ispastace citava jedna grupa ljudi. Da je ovo nornalna drzava, ovaj bi poslije ovog letio iz sluzbe i zavrsio u zatvoru. Samo kod nas kriminalna vrhuska je zasticena zakonom, od zakona i bilo kakve druge odgovornosti, dok deblji kraj obicno izvuku oni koji ukazuju na neke anomalije u drustvu. Put u pakao poplocan je apsolutistickim nadzorom i zagorcavanjem zivota. Protiv mobinga postoje zakoni u EU. Postoje i ovdje, samo se ocigledno ne postuju, cim ovakve stvari mogu da prodju, a da se javnost ostro ne pobuni protiv ovakve prakse, posto nije ovo jedini slucaj. Slicno nesto radi i Rajko Dukic, s tim da nazalost nisu ova 2 slucaja jedini u slucaju mobinga i to ostrog mobinga, kao i krsenja prava na slobodno izrazavanje. Postajemo u svakom segmentu drustvo u kome utjerivanje straha, represija...nazalost postaje nesto normalno, umjesto da je skroz obrnuto (da se uopste ne tolerisu takve pojave u drustvu).

ODGOVORITE
Name

Uio

16.08.2019 14:10

Ovaj džakula je kriminalac neviđeni ...

ODGOVORITE
Name

analiza

17.08.2019 11:28

Tipicna birokratska faca, iz bukvara!

ODGOVORITE
Name

Zakonski zabraniti vladavinu prava

17.08.2019 18:15

Umrezeni kriminalac! Da neko ne narusi ugled kriminalne hobotnice ,kriminal koji se konstantno odvija pred ocima uposlenih a casnih pojedinica? Mafija je spremna ozakoniti bezvlasve.

ODGOVORITE
Name

Василије

17.08.2019 19:13

Занима ме ко је задужен за шлепере?

ODGOVORITE
Name

Zoran

17.08.2019 19:25

Primitivizam, nekultura I nevaspitanje od roditelje. To su uslovi za ulazak u vlast., a Ova Individua je dokaz da je tako

ODGOVORITE
Name

Dobrica

17.08.2019 22:46

Kada mali Dž. iznajmi objekat od malog Daske koga milicija optuži za krađu pijeska iz Vrbasa on od njega iznajmi i stan u kome živi da bude bliži svojoj voljenoj, iznajmi i dodatni prostor koji niko neće za svog druga Rodu da pravi prelaze, a zatim odjeba i Kopanju i pređe u Ramice kod Darke da mu stanovi jeftinije dođu. Darko rješava sve u UIO pa samo nazovite...065/.......

ODGOVORITE