Захтијевају увоз нових аутомобила, а возимо кршеве

"Очигледно је да нам је из године у годину возни парк све старији, иако се, истовремено, повећава и број регистрованих возила. Шта урадити? Код нас се још и не размишља о стимулативним мјерама при увозу новијих возила. Вријеме би било да се почне и о томе размишљати. Богатије земље такве мјере имају", рекао је за "Независне" Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја Српске.

Република Српска 15.08.2019 | 07:26
Захтијевају увоз нових аутомобила, а возимо кршеве
Иако је БиХ неколико пута помјерала границе најнижих стандарда које морају испуњавати увезена возила, ефекат је супротан од очекиваног - возни парк нам је све старији!
 
Рецимо, када је ријеч о путничком програму, просјечна старост у 2018. години износила је чак 16,5 година, док је 2010. била - 16,1 годину.

Дијагнозу стања на нашим паркинзима и путевима одлично илуструју и информације које је саопштио Босанскохерцеговачки ауто-мото клуб (БИХАМК).

"Више од 60 одсто регистрованих возила у БиХ старије је од 18 година, а више од 85 одсто возног парка старије је од 13 година", навели су из БИХАМК-а сумирајући податке за 2018. годину.

Подједнако су забрињавајуће и информације којима располаже Агенција за статистику БиХ, а које показују да смо 2014. године имали 608.419 путничких возила старих деценију или више од тога, а лани - њих 784.790.

Подсјећања ради, БиХ је у посљедњих неколико година два пута пооштравала критеријуме за увоз аутомобила, а многи су сматрали да ће нам то подмладити возни парк.

Тако је, рецимо, одлука по којој се у БиХ могу увести само возила која испуњавају Еуро 4 стандард на снагу ступила 2016. године. Три године касније, односно почетком јуна, стиже нова одлука - у БиХ се могу увести само возила која задовољавају Еуро 5 стандард.

"Очигледно је да нам је из године у годину возни парк све старији, иако се, истовремено, повећава и број регистрованих возила. Шта урадити? Код нас се још и не размишља о стимулативним мјерама при увозу новијих возила. Вријеме би било да се почне и о томе размишљати. Богатије земље такве мјере имају", рекао је за "Независне" Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја Српске.

Како додаје, тежак је одговор на питање како подмладити возни парк, те истиче да је он увијек у вези са стандардом становништва.

А стандард нам је, истичу заштитници потрошача, низак, због чега већина нас не може ни купити новије, па тиме ни скупље возило. Возило којим управља Драгован Петровић, из Покрета потрошача РС, старије је од просјечног у БиХ - произведено је 2002. године. Исправно је, каже, што потврђује и технички прегледи.

"Људи купују стара возила зато што им платежна моћ не дозвољава да купе квалитетнија. Сви би волели да возе аутомобиле као на Западу. Већина грађана купује возила вредности испод 10.000 марака, а онда после велика средства дају за одржавање", рекао је Петровић у изјави за "Независне".

Возни парк нам се, дакле, не подмлађује, али је зато бројчано све богатији.

"У 2018. години у БиХ је укупно регистровано 1.064.130 друмских моторних возила, што у односу на 2017. годину представља повећање од 43.010 возила, односно за 4,21 одсто", гласе подаци БИХАМК-а.

На јучерашњем састанку у Привредној комори ФБиХ у Сарајеву између представника Министарства комуникација и транспорта БиХ, конзорција који је задужен за хомологацију и увозника компоненти и аутомобилских дијелова истакнуто је да је циљ да сви дијелови који се уграђују у аутомобиле у БиХ буду једнако безбједни као у ЕУ.

Драго Талијан из Центра за моторна возила, који је носилац конзорцијума и обавља административне послове у области хомологације, казао је да 29. августа започиње примјена када је ријеч о првој серији дијелова који подлијежу обавези провјере приликом увоза. Дијелови, како је појаснио, досад нису били подвргнути провјерама.

(Агенције)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Ах ти статистицари

15.08.2019 05:50

Превидја се једна ситница. Прица о куповној моци градјана.Онај зацарани круг. Ко не би зелео да вози ново возило? Али ново возило повлаци за собом несто, сто просецан Балканац није у могуцности да испуни. За ново возило требају паре. За паре треба кредит, дакле, банка.За банку треба сигурност отплате кредита.Сигурно радно место и јос доста тога. И на крају, сервис. Да, сервисирање возила које вреди неколико десетина хиљада еврица.Кад цовек слуса, цита, изјаве политицара на ту тему.Испада да народ има паре а неце да купи нови аутомобил. Драги политицари, народ није луд, само је мало сиромасан. Нема! Ако разумете ста та рец знаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предлог

15.08.2019 10:25

Узалуд је форсирати еуро4,5,6...Боље дозволити грађанима који возе аута из осамдесетих година да купе и еуро 4 возило уз обавезу да своје старо предају да се рециклира.За то треба дати још и подстицај од нпр.хиљаду км.Е тако би се једино склонили они најстарији кршеви са путева

Name

Скептик

15.08.2019 06:02

На жалост, странци су код наших политичара излобирали овде такве законе о старости возила да би се запад ријешио кршева на својим путевима и натјерао своје грађане да купују нова возила са циљем да се одржи аутомобилска индустрија у њиховим земљама. Није само БиХ у питању, већ и друге вазалске и сателитске државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

15.08.2019 07:34

Прочитај још једном свој коментар па ћеш сконтати колику си глупост одвалио. По теби су аута Еуро 5 кршеви... Иначе само идиот је могао да забрани увоз аута са Еуро 4 мотором. У европи су аута са мотором Еуро 3 боља него пола аутау БиХ.

Name

Скептик

15.08.2019 09:03

Мислим да нисам написао глупост па као мислиш да натјерају грађане ЕУ (Њемачка и Француска пре свих) да купују нова возила него кроз тај закон. Власници старијих возила они прилагодити и преправити возило да задовољавају прописе али им то онда изађе на исто. Слажем се да су возила са Еуро 3 била боља ваозила, а знаш ли зашто? Па и произвођачима аута се не исплати правити квалитетнаи дуговјечна возила јер знају да ће се она ускоро извести ван ЕУ због ових прописа тако да цијену плаћамо сви ми ван ЕУ који та возилча купе и возе. најчешће је упитању смањење квалитета материјала тако да се редовно догађа да чим увеземо ауто из ЕУ почну кварови најскупљих дијелова. Па то свако зна, около гладац а унутра јадац.

Name

Акробата

15.08.2019 06:14

политицари организовали земљу тако да су еу пропуси стандарди а стандард градјана коо најнеразвијена африцка земља ругали смо се некад са Албанијом сто се тице стандарда сад смо далеко испод љествице оде народ одосе цитаве породице у ЕУ полиицари спавају годинама зимски сан

ОДГОВОРИТЕ
Name

па

15.08.2019 06:23

Као да ја не бих волио возити ауто старо 5 година од 15.000КМ, не тразим од 100.000КМ...али кад са овим платама то не моземо приустити...неки дан на семафору у БЛ, с лијеве стране стојадин стар 20 и кусур од 500КМ, вози нека господја, а с десне мерцедес од 100.000КМ вози балавац од 20 година...е то је рс и босна...има пара за све, али нису добро распоредјене...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

15.08.2019 06:24

А тек квалитет хране и пића које увозимо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куповна моц

15.08.2019 07:02

Узимајуци у обзир стандард зивота, просјецну плацу и куповну моц градјана, сасвим је добар просјек 16 година старост возила. Задња одлука о еуро 5 стандарду донесена је у корист аутолобија а не градјана, а сто се види и на повецању просјецне старости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

има ту

15.08.2019 07:40

Помало од свега, и куповна моц градјана и греска насе несретне владајуце елите а богами и насег карактера. Комсија који има пара купио двојку голфа, хоце цовјек ГОЛФА, али двојку, назалост за вецину то је мерцедес, казе ,не интересујеме ниста друго, њега по брду и потоку могу да возам како хоцу. ста це ромањинцу тојота нова, ваља ставити у гепек куруза и овцу, како цес у тојоту нову то урадити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марио

15.08.2019 07:44

Мала греска,да дају велике паре о одрзавању. Кад мало у сетњи, гледас стојеце аутомобиле у гузви, видис да доста њим гори нека лампица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Самм

15.08.2019 07:55

Потребно је подузети вече контроле на техничким прегледима возила јер ми сви знамо како технички иде .у западним земљама те обара и за најмање ситнице почев од брисача обичнога.Барем 30 посто би пало у првој години и небо се никада на цесту вратили јер власнику се неби исплатило уложити новац за поправкуа осталих 30-40посто би исто имали знатна улагања .Самим тим пооштреним техничким за 2 године би имали доста мање возила на цести и загађивача

ОДГОВОРИТЕ
Name

Талијан

15.08.2019 09:29

И ја сам за нова кола.

Name

Директ

15.08.2019 10:23

Нема ниста од подмладјивања возног парка без јацег стандарда, а паралелно са тим и забране регистрације возила старијих од 12 година. Земља попут Хрватске је слицна нама, а веце трзисте аутомобила имају, захваљујуци бољем стандарду од насег. Све је ствар новца, посто свијест о предностима нових аутомобила је и код нас на високом нивоу, само плата није.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

16.08.2019 12:47

Јеси ли ти имао прилике да видиш лагер одузетих возила по Хрватској? Има их на стотине по једној локацији. Ни један старији од 5 година, леже и труну на депонији, јер је банка легла на њих и готово! Хоће да возају ново на кредит, а немају одакле да отплаћују. Онда дрека, па тутањ на бауштелу у Њемачку, па се и тамо опет завали у кредит за скуп ауто и утом прође живот.

Name

Брзи

16.08.2019 19:19

Другари моји не лупајте глупости.На западу се јос масовно вози €3 а прицате да треба купивати нова авта.Са платом од 600км супер је ако градани могу купит и €4 .Ови сто праве законе имају плате 5000км за њи није проблем купит нови авто.Велики је проблем код нас сто имамо лосе путеве, и не одговорне возаце.