Zahtijevaju uvoz novih automobila, a vozimo krševe

"Očigledno je da nam je iz godine u godinu vozni park sve stariji, iako se, istovremeno, povećava i broj registrovanih vozila. Šta uraditi? Kod nas se još i ne razmišlja o stimulativnim mjerama pri uvozu novijih vozila. Vrijeme bi bilo da se počne i o tome razmišljati. Bogatije zemlje takve mjere imaju", rekao je za "Nezavisne" Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Srpske.

Republika Srpska 15.08.2019 | 07:26
Zahtijevaju uvoz novih automobila, a vozimo krševe
Iako je BiH nekoliko puta pomjerala granice najnižih standarda koje moraju ispunjavati uvezena vozila, efekat je suprotan od očekivanog - vozni park nam je sve stariji!
 
Recimo, kada je riječ o putničkom programu, prosječna starost u 2018. godini iznosila je čak 16,5 godina, dok je 2010. bila - 16,1 godinu.

Dijagnozu stanja na našim parkinzima i putevima odlično ilustruju i informacije koje je saopštio Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK).

"Više od 60 odsto registrovanih vozila u BiH starije je od 18 godina, a više od 85 odsto voznog parka starije je od 13 godina", naveli su iz BIHAMK-a sumirajući podatke za 2018. godinu.

Podjednako su zabrinjavajuće i informacije kojima raspolaže Agencija za statistiku BiH, a koje pokazuju da smo 2014. godine imali 608.419 putničkih vozila starih deceniju ili više od toga, a lani - njih 784.790.

Podsjećanja radi, BiH je u posljednjih nekoliko godina dva puta pooštravala kriterijume za uvoz automobila, a mnogi su smatrali da će nam to podmladiti vozni park.

Tako je, recimo, odluka po kojoj se u BiH mogu uvesti samo vozila koja ispunjavaju Euro 4 standard na snagu stupila 2016. godine. Tri godine kasnije, odnosno početkom juna, stiže nova odluka - u BiH se mogu uvesti samo vozila koja zadovoljavaju Euro 5 standard.

"Očigledno je da nam je iz godine u godinu vozni park sve stariji, iako se, istovremeno, povećava i broj registrovanih vozila. Šta uraditi? Kod nas se još i ne razmišlja o stimulativnim mjerama pri uvozu novijih vozila. Vrijeme bi bilo da se počne i o tome razmišljati. Bogatije zemlje takve mjere imaju", rekao je za "Nezavisne" Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Srpske.

Kako dodaje, težak je odgovor na pitanje kako podmladiti vozni park, te ističe da je on uvijek u vezi sa standardom stanovništva.

A standard nam je, ističu zaštitnici potrošača, nizak, zbog čega većina nas ne može ni kupiti novije, pa time ni skuplje vozilo. Vozilo kojim upravlja Dragovan Petrović, iz Pokreta potrošača RS, starije je od prosječnog u BiH - proizvedeno je 2002. godine. Ispravno je, kaže, što potvrđuje i tehnički pregledi.

"Ljudi kupuju stara vozila zato što im platežna moć ne dozvoljava da kupe kvalitetnija. Svi bi voleli da voze automobile kao na Zapadu. Većina građana kupuje vozila vrednosti ispod 10.000 maraka, a onda posle velika sredstva daju za održavanje", rekao je Petrović u izjavi za "Nezavisne".

Vozni park nam se, dakle, ne podmlađuje, ali je zato brojčano sve bogatiji.

"U 2018. godini u BiH je ukupno registrovano 1.064.130 drumskih motornih vozila, što u odnosu na 2017. godinu predstavlja povećanje od 43.010 vozila, odnosno za 4,21 odsto", glase podaci BIHAMK-a.

Na jučerašnjem sastanku u Privrednoj komori FBiH u Sarajevu između predstavnika Ministarstva komunikacija i transporta BiH, konzorcija koji je zadužen za homologaciju i uvoznika komponenti i automobilskih dijelova istaknuto je da je cilj da svi dijelovi koji se ugrađuju u automobile u BiH budu jednako bezbjedni kao u EU.

Drago Talijan iz Centra za motorna vozila, koji je nosilac konzorcijuma i obavlja administrativne poslove u oblasti homologacije, kazao je da 29. avgusta započinje primjena kada je riječ o prvoj seriji dijelova koji podliježu obavezi provjere prilikom uvoza. Dijelovi, kako je pojasnio, dosad nisu bili podvrgnuti provjerama.

(Agencije)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Ah ti statisticari

15.08.2019 05:50

Previdja se jedna sitnica. Prica o kupovnoj moci gradjana.Onaj zacarani krug. Ko ne bi zeleo da vozi novo vozilo? Ali novo vozilo povlaci za sobom nesto, sto prosecan Balkanac nije u mogucnosti da ispuni. Za novo vozilo trebaju pare. Za pare treba kredit, dakle, banka.Za banku treba sigurnost otplate kredita.Sigurno radno mesto i jos dosta toga. I na kraju, servis. Da, servisiranje vozila koje vredi nekoliko desetina hiljada evrica.Kad covek slusa, cita, izjave politicara na tu temu.Ispada da narod ima pare a nece da kupi novi automobil. Dragi politicari, narod nije lud, samo je malo siromasan. Nema! Ako razumete sta ta rec znaci.

ODGOVORITE
Name

Predlog

15.08.2019 10:25

Uzalud je forsirati euro4,5,6...Bolje dozvoliti građanima koji voze auta iz osamdesetih godina da kupe i euro 4 vozilo uz obavezu da svoje staro predaju da se reciklira.Za to treba dati još i podsticaj od npr.hiljadu km.E tako bi se jedino sklonili oni najstariji krševi sa puteva

Name

Skeptik

15.08.2019 06:02

Na žalost, stranci su kod naših političara izlobirali ovde takve zakone o starosti vozila da bi se zapad riješio krševa na svojim putevima i natjerao svoje građane da kupuju nova vozila sa ciljem da se održi automobilska industrija u njihovim zemljama. Nije samo BiH u pitanju, već i druge vazalske i satelitske države.

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

15.08.2019 07:34

Pročitaj još jednom svoj komentar pa ćeš skontati koliku si glupost odvalio. Po tebi su auta Euro 5 krševi... Inače samo idiot je mogao da zabrani uvoz auta sa Euro 4 motorom. U evropi su auta sa motorom Euro 3 bolja nego pola autau BiH.

Name

Skeptik

15.08.2019 09:03

Mislim da nisam napisao glupost pa kao misliš da natjeraju građane EU (Njemačka i Francuska pre svih) da kupuju nova vozila nego kroz taj zakon. Vlasnici starijih vozila oni prilagoditi i prepraviti vozilo da zadovoljavaju propise ali im to onda izađe na isto. Slažem se da su vozila sa Euro 3 bila bolja vaozila, a znaš li zašto? Pa i proizvođačima auta se ne isplati praviti kvalitetnai dugovječna vozila jer znaju da će se ona uskoro izvesti van EU zbog ovih propisa tako da cijenu plaćamo svi mi van EU koji ta vozilča kupe i voze. najčešće je upitanju smanjenje kvaliteta materijala tako da se redovno događa da čim uvezemo auto iz EU počnu kvarovi najskupljih dijelova. Pa to svako zna, okolo gladac a unutra jadac.

Name

Akrobata

15.08.2019 06:14

politicari organizovali zemlju tako da su eu propusi standardi a standard gradjana koo najnerazvijena africka zemlja rugali smo se nekad sa Albanijom sto se tice standarda sad smo daleko ispod ljestvice ode narod odose citave porodice u EU poliicari spavaju godinama zimski san

ODGOVORITE
Name

pa

15.08.2019 06:23

Kao da ja ne bih volio voziti auto staro 5 godina od 15.000KM, ne trazim od 100.000KM...ali kad sa ovim platama to ne mozemo priustiti...neki dan na semaforu u BL, s lijeve strane stojadin star 20 i kusur od 500KM, vozi neka gospodja, a s desne mercedes od 100.000KM vozi balavac od 20 godina...e to je rs i bosna...ima para za sve, ali nisu dobro rasporedjene...

ODGOVORITE
Name

Jaffa

15.08.2019 06:24

A tek kvalitet hrane i pića koje uvozimo...

ODGOVORITE
Name

Kupovna moc

15.08.2019 07:02

Uzimajuci u obzir standard zivota, prosjecnu placu i kupovnu moc gradjana, sasvim je dobar prosjek 16 godina starost vozila. Zadnja odluka o euro 5 standardu donesena je u korist autolobija a ne gradjana, a sto se vidi i na povecanju prosjecne starosti.

ODGOVORITE
Name

ima tu

15.08.2019 07:40

Pomalo od svega, i kupovna moc gradjana i greska nase nesretne vladajuce elite a bogami i naseg karaktera. Komsija koji ima para kupio dvojku golfa, hoce covjek GOLFA, ali dvojku, nazalost za vecinu to je mercedes, kaze ,ne interesujeme nista drugo, njega po brdu i potoku mogu da vozam kako hocu. sta ce romanjincu tojota nova, valja staviti u gepek kuruza i ovcu, kako ces u tojotu novu to uraditi

ODGOVORITE
Name

Mario

15.08.2019 07:44

Mala greska,da daju velike pare o odrzavanju. Kad malo u setnji, gledas stojece automobile u guzvi, vidis da dosta njim gori neka lampica.

ODGOVORITE
Name

Samm

15.08.2019 07:55

Potrebno je poduzeti veče kontrole na tehničkim pregledima vozila jer mi svi znamo kako tehnički ide .u zapadnim zemljama te obara i za najmanje sitnice počev od brisača običnoga.Barem 30 posto bi palo u prvoj godini i nebo se nikada na cestu vratili jer vlasniku se nebi isplatilo uložiti novac za popravkua ostalih 30-40posto bi isto imali znatna ulaganja .Samim tim pooštrenim tehničkim za 2 godine bi imali dosta manje vozila na cesti i zagađivača

ODGOVORITE
Name

Talijan

15.08.2019 09:29

I ja sam za nova kola.

Name

Direkt

15.08.2019 10:23

Nema nista od podmladjivanja voznog parka bez jaceg standarda, a paralelno sa tim i zabrane registracije vozila starijih od 12 godina. Zemlja poput Hrvatske je slicna nama, a vece trziste automobila imaju, zahvaljujuci boljem standardu od naseg. Sve je stvar novca, posto svijest o prednostima novih automobila je i kod nas na visokom nivou, samo plata nije.

ODGOVORITE
Name

Re:

16.08.2019 12:47

Јеси ли ти имао прилике да видиш лагер одузетих возила по Хрватској? Има их на стотине по једној локацији. Ни један старији од 5 година, леже и труну на депонији, јер је банка легла на њих и готово! Хоће да возају ново на кредит, а немају одакле да отплаћују. Онда дрека, па тутањ на бауштелу у Њемачку, па се и тамо опет завали у кредит за скуп ауто и утом прође живот.

Name

Brzi

16.08.2019 19:19

Drugari moji ne lupajte gluposti.Na zapadu se jos masovno vozi €3 a pricate da treba kupivati nova avta.Sa platom od 600km super je ako gradani mogu kupit i €4 .Ovi sto prave zakone imaju plate 5000km za nji nije problem kupit novi avto.Veliki je problem kod nas sto imamo lose puteve, i ne odgovorne vozace.