Провјера ауто дијелова током уласка у БиХ

Босна и Херцеговина ускоро почиње са провјерама свих ауто дијелова који улазе на њену територију.

Босна и Херцеговина 14.08.2019 | 20:39
Провјера ауто дијелова током уласка у БиХ
Тим поводом предвиђена су два састанка на којима ће увозници и произвођачи дијелова и опреме за возила у БиХ разговарати о минималним условима који треба да буду задовољени да би аутомобил могао прећи на територију БиХ. Један састанак је већ одржан у Сарајеву, док је планирано да други буде у Бањалуци.

Министарство комуникација и транспорта БиХ крајем марта ове године је објавило одлуку о најнижим техничким захтјевима за новопроизведена и кориштена возила, ауто дијеловима, уређајима и опреми при хомологацији (односно при поступку оцењивања и потврђивања да ли возило у цјелини, или неки његов дио или опрема, одговарају захтевима ЕЦЕ правилника). Осим тога, из министарства подсјећају и на одлуке које се односе на техничке стандарде које морају посједовати возила која се увозе у БиХ.

„Један дио те одлуке тиче се и резервних дијелова који се стављају на тржиште БиХ. Одлуком је предвиђено да се оригинални резервни дијелови који се стављају на тржиште, како су они прописани одлуком пролазе један поступак провјере исправности, што досад није рађено када је БиХ у питању.“, рекао је помоћник министра комуникација и транспорта БиХ Зоран Андрић.

Систем за хомологацију возила биће потпуно електронски. Провјере почињу од септембра, односно децембра ове године зависно од тога о којим ауто дијеловима се ради, а све административне послове у области хомологације, водиће Центар за моторна возила. Они напомињу да ће сви дијелови, који буду обухваћени одлуком, морати да прођу провјеру прије него што буду пуштени на тржиште БиХ.

„Данас смо направили састанак са увозницима дијелова, да се припремимо за оно што предстоји и да не буде застоја у раду. Дијелови до сада нису били подвргнути провјери на наше тржиште је могло доћи било шта. Због свих проблема које имамо у саобраћају, Министарство је одлучило да укључи једну групу дијелова који представљају системе од значаја за безбједност у возилу. У првој групи почињено са пнеуматицима, дјечијим сједалицама, кацигама итд“, поручио је представник Центра за моторна возила Драго Талијан.

О значају самог поступка и испитивања исправности увезених возила и дијелова, говорили су и из федералне Привредне коморе.

„Циљ је да сви дијелови који уђу на тржиште БиХ буду у складу са свим нормативима који се преузимају од Европске комисије, односно да дијелови који се уграђују у аутомобиле у БиХ буду сигурни исто онолико колико су сигурни у другим дијеловима Европске уније.“, навео је потпредсједник Привредне коморе ФБиХ, Мирсад Јашарпасхић.

Из Центра за моторна возила кажу да ће провјером бити обухваћено око 40 дијелова аутомобила. Зависно од тога о ком дијелу је ријеч, и сама припрема ће бити другачија, јер је за поједине дијелове рок примјене 90, а неке 180 дана, од ступања на снагу одлуке.

БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Тито

14.08.2019 19:00

прице за малу дјецу.Возио сам дијелове за нсјреномираније ауто куће у БиХ. Увоз врсе из Италије и Холандских или белгијских логистичких складишта где се роба препакује у ЕУ амбалазу из кинеских контејнера. Све исто у свим трговинама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Увозник

14.08.2019 19:41

У БиХ су све копије дијелова али нико ниста не предузима.То се морају позабавити власници брендова возила на трзисту БиХ и не дизвољавати увоз тих копија из Турске, Кине .... итд. Све крс зиви, мало нас и гине.

Name

009

14.08.2019 19:28

Измисљају нова радна мјеста за нехљебовице. Сад це контролу врсити купљене дипломе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

14.08.2019 19:31

Јос једна безвезна ствар која има за циљ отварање радних мјеста за дзабалебаросе и партиске ухљебе.Ста це они провјеравати.У БиХ је спедитер-запрезна кола најсавременије возило које се производи.Ста це та"струцна" братија провјеравати, како су залијепљене наљепнице и запаковане кутије ил це испитивања врсити на дјеловима у специјализованим лабораторијама.Али авај ко има адекватне сертификате да провјерава квалтет дјелова.Само це крупни увозници гусити и униставати ситније играце.Мито и корупција великих размјера у изгледу.Које је ово дјубре од дрзаве.Ста полуписмени ликови и купљене дипломе урадисе.Ни народ није бољи, заслузује много горе од овога сто сада има,какав је

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фићо

14.08.2019 19:51

Како они мисле извршити провјеру рецимо кочионих диск плочица које су ето као и најбитније за безбједност. Гдје су те лабораторије које ће обављати провјеру и како ћемо бити сигурни да ће свака испорука тих резервних дијелова бити истог квалитета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

14.08.2019 23:34

Лоповлук из Бања Луке, Широког Бријега и Ссрајева, узимање пара од оваца. Шишај марву....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

15.08.2019 00:08

Ако све буде у реду, а браник буде мало климав, врацај назад, ниста то не ваља. :)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

одлицно

16.08.2019 06:39

Људи би требали бити срецни и захвални тим људима који врсе контролу.Ради се о парама купаца и све опстој сигурности. На који нацин це они то радити, бас нас брига.

ОДГОВОРИТЕ