Provjera auto dijelova tokom ulaska u BiH

Bosna i Hercegovina uskoro počinje sa provjerama svih auto dijelova koji ulaze na njenu teritoriju.

Bosna i Hercegovina 14.08.2019 | 20:39
Provjera auto dijelova tokom ulaska u BiH
Tim povodom predviđena su dva sastanka na kojima će uvoznici i proizvođači dijelova i opreme za vozila u BiH razgovarati o minimalnim uslovima koji treba da budu zadovoljeni da bi automobil mogao preći na teritoriju BiH. Jedan sastanak je već održan u Sarajevu, dok je planirano da drugi bude u Banjaluci.

Ministarstvo komunikacija i transporta BiH krajem marta ove godine je objavilo odluku o najnižim tehničkim zahtjevima za novoproizvedena i korištena vozila, auto dijelovima, uređajima i opremi pri homologaciji (odnosno pri postupku ocenjivanja i potvrđivanja da li vozilo u cjelini, ili neki njegov dio ili oprema, odgovaraju zahtevima ECE pravilnika). Osim toga, iz ministarstva podsjećaju i na odluke koje se odnose na tehničke standarde koje moraju posjedovati vozila koja se uvoze u BiH.

„Jedan dio te odluke tiče se i rezervnih dijelova koji se stavljaju na tržište BiH. Odlukom je predviđeno da se originalni rezervni dijelovi koji se stavljaju na tržište, kako su oni propisani odlukom prolaze jedan postupak provjere ispravnosti, što dosad nije rađeno kada je BiH u pitanju.“, rekao je pomoćnik ministra komunikacija i transporta BiH Zoran Andrić.

Sistem za homologaciju vozila biće potpuno elektronski. Provjere počinju od septembra, odnosno decembra ove godine zavisno od toga o kojim auto dijelovima se radi, a sve administrativne poslove u oblasti homologacije, vodiće Centar za motorna vozila. Oni napominju da će svi dijelovi, koji budu obuhvaćeni odlukom, morati da prođu provjeru prije nego što budu pušteni na tržište BiH.

„Danas smo napravili sastanak sa uvoznicima dijelova, da se pripremimo za ono što predstoji i da ne bude zastoja u radu. Dijelovi do sada nisu bili podvrgnuti provjeri na naše tržište je moglo doći bilo šta. Zbog svih problema koje imamo u saobraćaju, Ministarstvo je odlučilo da uključi jednu grupu dijelova koji predstavljaju sisteme od značaja za bezbjednost u vozilu. U prvoj grupi počinjeno sa pneumaticima, dječijim sjedalicama, kacigama itd“, poručio je predstavnik Centra za motorna vozila Drago Talijan.

O značaju samog postupka i ispitivanja ispravnosti uvezenih vozila i dijelova, govorili su i iz federalne Privredne komore.

„Cilj je da svi dijelovi koji uđu na tržište BiH budu u skladu sa svim normativima koji se preuzimaju od Evropske komisije, odnosno da dijelovi koji se ugrađuju u automobile u BiH budu sigurni isto onoliko koliko su sigurni u drugim dijelovima Evropske unije.“, naveo je potpredsjednik Privredne komore FBiH, Mirsad Jašarpashić.

Iz Centra za motorna vozila kažu da će provjerom biti obuhvaćeno oko 40 dijelova automobila. Zavisno od toga o kom dijelu je riječ, i sama priprema će biti drugačija, jer je za pojedine dijelove rok primjene 90, a neke 180 dana, od stupanja na snagu odluke.

BN TV

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Tito

14.08.2019 19:00

price za malu djecu.Vozio sam dijelove za nsjrenomiranije auto kuće u BiH. Uvoz vrse iz Italije i Holandskih ili belgijskih logističkih skladišta gde se roba prepakuje u EU ambalazu iz kineskih kontejnera. Sve isto u svim trgovinama

ODGOVORITE
Name

Uvoznik

14.08.2019 19:41

U BiH su sve kopije dijelova ali niko nista ne preduzima.To se moraju pozabaviti vlasnici brendova vozila na trzistu BiH i ne dizvoljavati uvoz tih kopija iz Turske, Kine .... itd. Sve krs zivi, malo nas i gine.

Name

009

14.08.2019 19:28

Izmisljaju nova radna mjesta za nehljebovice. Sad ce kontrolu vrsiti kupljene diplome.

ODGOVORITE
Name

Vuk

14.08.2019 19:31

Jos jedna bezvezna stvar koja ima za cilj otvaranje radnih mjesta za dzabalebarose i partiske uhljebe.Sta ce oni provjeravati.U BiH je spediter-zaprezna kola najsavremenije vozilo koje se proizvodi.Sta ce ta"strucna" bratija provjeravati, kako su zalijepljene naljepnice i zapakovane kutije il ce ispitivanja vrsiti na djelovima u specijalizovanim laboratorijama.Ali avaj ko ima adekvatne sertifikate da provjerava kvaltet djelova.Samo ce krupni uvoznici gusiti i unistavati sitnije igrace.Mito i korupcija velikih razmjera u izgledu.Koje je ovo djubre od drzave.Sta polupismeni likovi i kupljene diplome uradise.Ni narod nije bolji, zasluzuje mnogo gore od ovoga sto sada ima,kakav je

ODGOVORITE
Name

Fićo

14.08.2019 19:51

Kako oni misle izvršiti provjeru recimo kočionih disk pločica koje su eto kao i najbitnije za bezbjednost. Gdje su te laboratorije koje će obavljati provjeru i kako ćemo biti sigurni da će svaka isporuka tih rezervnih dijelova biti istog kvaliteta.

ODGOVORITE
Name

Vuk

14.08.2019 23:34

Lopovluk iz Banja Luke, Širokog Brijega i Ssrajeva, uzimanje para od ovaca. Šišaj marvu....

ODGOVORITE
Name

Direkt

15.08.2019 00:08

Ako sve bude u redu, a branik bude malo klimav, vracaj nazad, nista to ne valja. :)))

ODGOVORITE
Name

odlicno

16.08.2019 06:39

Ljudi bi trebali biti srecni i zahvalni tim ljudima koji vrse kontrolu.Radi se o parama kupaca i sve opstoj sigurnosti. Na koji nacin ce oni to raditi, bas nas briga.

ODGOVORITE