ПРОПАСТ: Угашени гиганти, каква је будућност Српске

Након што су у посљедње двије године пропале велике фирме као што су „Фармланд“ из Нове Тополе и Фабрика дувана Бањалука, радници у сектору пољопривреде и прехрамбене индустрије забринути су за будућност ове области у Српској.

Република Српска 14.08.2019 | 08:55
ПРОПАСТ: Угашени гиганти, каква је будућност Српске
То што је у проблемима и бијељински „Житопромет“, као највеће предузеће у овој области, само појачава њихову зебњу, баш као и потешкоће у производњи у „ХПК“ Драксенић у Козарској Дубици.

– Фабрика дувана Бањалука је закључана на свој 130. рођендан, што је велика жалост за раднике. Сада имамо “Житопромет” Бијељина, који је нагло изгубио производну и финансијску кондицију и већ двије жетве није у функцији, не прима жито, не бави се дјелатношћу, а радници који нису већ отишли налазе се на чекању. Они траже стечај, а упитно је да ли ће та компанија прорадити опет, с обзиром на то да је потпуно финансијски хендикепирана. То је велика енигма и неизвјесност – поручио је недавно предсједник Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије РС Александар Томић, додајући да је пропаст ове компаније велики проблем за све произвођаче житарица у Семберији, те РС, који су наслоњени на “Житопромет”.



Некадашњи гигант у млинарско-пекарској индустрији, наиме, више од пола године не ради, радницима се дугује више од 10 плата и доприноси за пензијско и здравствено осигурање, а они су одлучили да поднесу захтјев за отварање стечаја, након што је крајем јуна пропао покушај да се предузеће, у већинском власништву компаније “Слобомир”, прода купцима из Израела.

Радници су више пута поручивали да је недопустиво да се тако значајно предузеће баци на колена, али губе наду да би поново могли почети да раде. Проблеми у овом предузећу гомилају се од прошле године, а од тада је судбина запослених потпуно неизвјесна, због чега је, кажу у синдикату, половина радника већ напустила предузеће.

У ресорном министарству, међутим, не дијеле забринутост синдикалних лидера за судбину сектора. Ови примјери, кажу, јесу негативни, али истовремено подаци о расту производње, учешћу у БДП-у, броју газдинстава и многи други показатељи говоре о томе да се стање у сектору из године у годину поправља.

– Имамо све више извозно оријентисаних предузећа, добрих, честитих и великих пољопривредника, и пољопривредних газдинстава и фирми, као што су ЗП Комерц, Браћа Павловић, Агрекс, Танасић, Спектар дринк, Визион, Голд МГ, Фарма Шкундрић, фарма Арсенић итд. У прилог томе говори и чињеница да је недавно од 10 пољопривредних газдинстава из БиХ која су прошла строге процедуре ЕУ, и добиле бесповратна средства из ЕУ фондова, чак седам из РС. Посебно смо поносни на чињеницу да је већина тих газдинстава из мљекарског сектора у који годинама улажемо много новца, како за премију за млијеко, тако и у капиталне инвестиције, али и контролу квалитета млијека. Примјери које наводе у синдикату су негативни, али на многе од тих случајева Министарство није могло да утиче, од самог процеса приватизације, преко утицаја на пословање, јер се ради о приватним фирмама – кажу у Министарсву пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.



Тачно је, додају, и да се у БиХ фаворизују увозни лобији, како је оцијенио и сам синдикат, али зашто је то тако питање је за Министарство спољне трговине и економских односа БиХ.

У Синдикату пољопривреде и прехрамбене индустрије су забринути и због ситуација у ХПК Драксенић, која је јединствена фабрика у прехрамбеном сектору РС, а бави се прерадом меркантилног кукуруза. Ово предузеће је, наиме, један од значајнијих послодаваца у Козарској Дубици, као и веза са 500 коопераната, произвођача кукуруза, који директно зависе од овог друштва у већинском државном власништву. Предузеће је неколико година озбиљно радило, али од 2016. године гомила проблеме.



– Проблеми за ХПК јављају се у јулу 2016. године, када се десио државни удар у Турској, гдје су извозили највеће количине производа. Укидање квота у ЕУ довело је до тржишних вишкова шећера, а самим тим и до смањења његове цијене. Почетком 2017. Турска је ограничила увоз шећера. Квота одређена за БиХ износила је 20.000 тона, што је значило и смањење робне размјене између ХПК Драксенић и партнера из Турске. Највећи проблем представљала је чињеница да није постојала дефинисана процедура за добијање извозне дозволе за извоз производа у Турску. То је практично значило потпуни престанак извоза производа у Турску. Након тога производња је значајно смањена, а самим тим и приходи компаније – подаци су министарства.

У Министарству, међутим, сматрају и да постоје реалне могућности да се ови проблеми превазиђу, јер је у међувремену укинута квота за извоз у Турску, па би сарадња могла бити обновљена.

Нису квалитетно приватизовани

И Саша Тривић из Удружења послодаваца пољопривредне и прехрамбене индустрије РС вјерује да пропаст поменутих фирми не значи да је и цјелокупан сектор угрожен.

– Ако погледате историјат свих тих фирми, све су биле државне и синдикат је имао своје чланство. Мој је утисак да и њихова забринутост има више везе с тим него с било чим другим. Исто тако, искуство каже да је врло мало фирми које су биле државне квалитетно приватизовано и резултат тога је пропадање тих фирми. Међутим, сматрам да тај сектор није ни најмање угрожен нестанком било које од тих фирми. У принципу, највећи проблем имају сељаци у Семберији, који су годинама имали складиштење пшенице и мљевење у “Житопромету”, али рачунамо да ће у наредних годину или двије мањи млинови обезбиједити услове да се та пшенице прими и самеље – каже Тривић.

(Српскаинфо)

Коментари / 48

Оставите коментар
Name

РС

14.08.2019 06:59

Ово одумире РС, као организам кад га рак савлада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

14.08.2019 07:56

ма није то ништа, нека пропадају банке, фабрике, пољопривредници ....ајмо ми још мало србовати, још мало парадирати, пркосити западу! Додик, ИваниЋ, Говедарица, Шпирић, Бореновић, Црнадак, Стевандић, Кошарац, Мајкићка... Не зна се ко је већи Србин. ...и као шлаг на торти Мирко Шаровић, човјек који је у задњих мјесец-два дана успио да потоне у националистичку каљужу дубље него многи који се у том блату ваљају задњих 20 година! Од једног нормалног и умјереног политичара, за мало власти, претвори се човјек у "србенду"....од које РС и Срби неће имати никакве користи, као што нису имали ни од Додика. Јер ако је Додик будала и ако не зна другачији начин да се одржава на власти осим вођења политике супростављања западу, стварању тензија са комшијама, итд... то не значи да један Мирко Шаровић треба на исти начин радити... Он је требао наћи другачији начин за долазак на власт, иа за вођење. Ако није способан да својом мудрошћу и неком другом и другачијом политиком обезбједи боље сутра за РС и Србе, онда није ништа бољи од Рудоње и не требамо ништа мијењати... јер шта ће нам "халид мјесто халида.. тј. нови Додик мјесто Додика??

Name

РАК МИЛОРАД

14.08.2019 08:13

РАК ЗВАНИ МИЛОРАД. МА ТАЈ БИ РАК ЈАПАН ПОЈЕО. ЛУДАЧКА ВЛАСТ КОЈА САМО СРБУЈЕ И СРБУЈЕ А ЛУДИ НАРОД КО СМЕТЕН ПЈЕВА ПО СЕЛИМА И ПРЕЛИМА МА ДА НЕШТО РАДИ НЕМА ОД ТОГ НИШТА.

Name

вебер

14.08.2019 08:51

Да би смо имали привреду морамо имати природне ресурсе, на бази којих ће технологије производње радити. А ми природне ресурсе унишавано и препуштано страницма, руднике, обрадиво земљиште, реке, шуме, и све то имамо на земљи и под земљом. Како да имамо индустрију и производњу, ако се овде 25г негује култ нерада и паразитизма, када радници нису плаћени, када су понижени и истрани на улицу од стране приватника. А промовише се паразитирање, живот на кредит, сви би да се докопају државних јасала, уможава се само администарцији, и паразитирање, омладину тако уче, сви се шаљу на парзитске факултете које су по свим месима поотварали разне економије, права, менаџменете... А може ли се живети без производње, без развоја производњих технологија, какву ми то економији мислимо развијати, виртуелну, зато и имамо више од пола народа незапослено, зато власт почиње овде да поповеда нову религију о обећаној земљи Немачкој која се нуди свим незапосленим, као да Немачка може да прими милионе незапослених из целе Источне и централне Европе, са Блиског Истока, Африке.

Name

ХЉЕБА И ИГАРА

14.08.2019 08:51

Ријалити се наставља али не на пинку него у српској.

Name

Вуче Вуче бубо лења

14.08.2019 09:51

Како национализам примјећујеш само на српској политичкој сцени? Па није ваљда да је то само српска посебност. Де мало одвади или се пребаци мало у Федерацију. Ша мислиш о томе?

Name

Милан.Б

14.08.2019 09:58

Питај те ви Јовицу Шумана бившег директора ХПК Козарска Дубица,како је успио саградити Вилу и ћерки купити клавир од 40.000 КМ !!! Кад он то објасни ,и ми аутомацки добијамо одговор како је пропо ХПК !!!!

Name

Ре за РС

14.08.2019 12:16

ЗА ПРОПАСТ ЖИТОПРОМЕТА СУ ОДГОВОРНИ ИСКЉУЧИВО ДИРЕКТОРИ КОЈИ СУ ЛАГАЛИ ВЛАСНИКА СЛ. ПАВЛОВИЋА... НИКАКВЕ ВЕЗЕ СА ТИМ НЕМА НИ ЈЕДНА ВЛАСТ. СТАРАЦ НЕМА СНАГЕ НИТИ ИМА ИКОГ СВОГ ДА ТУ БАГРУ БАР ПРИЈАВИ ТУЖИЛАŚТВУ...За остале фирме не знам, ал Павловића су директори ојадили, И у банци И у аквапарку

Name

бурке

14.08.2019 07:04

Ево,ја ћу вам рећи каква је будућност Републике Српске.Толико ће се задужити и економски пропасти да ће доживјети економски фијаско и катастрофу а омладина оде...не требају ни муџахедини ни усташе да је нападају,пропашће сама ко кауч... Онда ће остати само празна љуштура са називом Република Српска и кад се нађе неко да је купи за марку промјениће јој име ...не треба бити Тарабић ни Нострадамус да види каква је будућност Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бакир

14.08.2019 07:55

А онда ће је купити појефтино арапи, комад по комад: ШГ, рудник, централу...ето вам РС омладино килава и дебела без мозга.

Name

ММ

14.08.2019 08:06

Пропасце као ФК Црвена земља.

Name

РЕ бурке

14.08.2019 08:26

Значи док постоји име има и наде :-Д

Name

Шумар

14.08.2019 08:26

И Неђо Илић

Name

борац

14.08.2019 07:05

Нема висе Тите ста це олос кад поједе сто је Тито стварао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министар

14.08.2019 07:47

Тито је стварао како је стварао. Зато данас и пропадамо.

Name

007 Бонд

14.08.2019 07:15

Србија је током 90-тих била санкционисана, па је због тих санкција Србија имала забрану извоза, па фабрике нису могле да извозе и пуно фабрика су пропале. ... Али, Србија је у задње 2.5 године направила 109 фабрика, + путеве, пругу, аеродром... ...Ако Србија напрадује- напредоваће и Република Српска, јер помоће Србија Српској. И не бојте се, јер неће ништа остати пусто, јер послаће централна влада у Београду, или ова покрајинска у Новом Саду неког свог са парама, па ће та фабрика која се мучи наставити с радом (и то као део, или сестринска фирма неке фирме одавде), али, променће јој име и администрацију, и власништво (биће у власништву Србије). А радници ће наставити с радом. ... П.С. Војводина помаже Србе у Кистању, Вуковару, Книну, Борову... АП Војводина је једино тржиште за робу од косовских Срба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бурке

14.08.2019 07:55

Централна влада у Београду? Да ли је теби јасно да од Велике Србије нема ништа ? Да је свијет хтио не би Косово било независно.И да Београд управља са пола Босне? нема теорије јер американци и запад неће допустити да руски симпатизери владају саксијом земље која је ван Русије.РС ће економски пропасти.

Name

Ре

14.08.2019 07:56

Ма најбоље је да то купи ова људина из Брчког.

Name

хахаха

14.08.2019 07:59

ајде бондиша не срамоти се, просипао си та срања годинама на форуму индеx.хр...а сад си дошао ту људима испирати мозак и тролати их :Д

Name

Славен

14.08.2019 08:11

Ојјј Бозе драги бас си самилостан ста све дрзис на овом свијету.

Name

ре 007 глупсону

14.08.2019 08:13

Па сто не помогнете сами себи. Провозај се мало до границе са БХ, па у Раци и Кузмину је веца биједа него овдје. Откаци се висе од нас

Name

007 Бонд

14.08.2019 08:23

Коментатори, видесте ли нов извештај УН-а (који је обљављен јуче)? ... Значи: ,,УН: Србија прва по страним инвестицијама''. -Ако коза лаже- рог не лаже. ....ЦЦЦ... како би неки волели да су Срби беда као што су били током 90-тих.

Name

Мој ти 007

14.08.2019 08:31

Удбаши владају Балканом, нема ту среће.

Name

бурке

14.08.2019 09:39

Ако под тим "свијет" мисле на подручје од Шапца до Чачка онда Србије јесте прва у свијету по инвестицијама.Боже,како су људи глупи па повјерују у сваку удицу бачену од стране власти...У Истамбулу сваке године буде 10 милијарди страних инвестиција...

Name

Пељески Мост

14.08.2019 07:23

Са Бурлетом преко воде до слободе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре пељешила мост

14.08.2019 07:54

Са бурлетом у пропаст,не мозе нас нико извуци из биједе!Само ми није јасан народ,па ста види у овом сељачини !

Name

Јаффа

14.08.2019 09:44

Бурле ће тражити пинку и за колективни стечај РС.

Name

Милан

14.08.2019 07:25

Како то да су у Федерацији дупло богатији и да се све сели у у тај дио БиХ.Неки дан сам био у Сарајеву.Око 22 сата од Басцарсије до Маријин двора,препуно ама бас препуно туриста.Маријин двор и околина изгледају као Дубаи а ми моземо прицати против њих ста хоцемо и србовати али Федерација и Сарајево су далеко далеко испред нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бурке

14.08.2019 07:58

Сарајево је пуно туриста читаву годину а у РС туристи долазе само два мјесеца на Јахорину.Маса Срба из околине Сарајева ради у Сарајеву без икаквих проблема.

Name

Ре

14.08.2019 09:11

Да нам није Сарајева ми Срби би поскапали од глади у И. Сарајеву.Дај бозе да буде једно Сарајево под њиховом командом.

Name

бурке

14.08.2019 10:58

Ре:ре...тако сви мисле али не би јавно реко...

Name

007

14.08.2019 07:31

Све је кренуло накарадним приватизацијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберија

14.08.2019 07:36

Пропаст Житопромета је јединствена. Требало је бити талентован за то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.08.2019 11:27

Били су много талентовани Богдан Мирковић и Драго Савић из компаније. Много се Павловић поносио овим својим талентованим менађерима.

Name

Ре за Ре - Мајевица

14.08.2019 17:43

А ти си ми струцан и писмен. Науци да писес и изговорис то "менадзер" како треба. Сваки пут исто писес и исте људе прозивас а не смијес изаци пред њих па да им то казес у лице него их избјегавас у сироком луку. Засто - питам се, питам се...

Name

Посавски гонич

14.08.2019 07:46

Опет понављам : све што је на ћирилици или је пропало или ће пропасти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.08.2019 08:30

Тачно тако, потписујем, већина фирми је скинула латиничне називе, поставила табле на ћирилици и гле чуда све пропада

Name

БЛ

14.08.2019 08:17

Питање кад тад упутити бурли и црнолисташу РС и његовим извршним криминалцима РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

српска политика

14.08.2019 08:22

То ће Баја врло једноставно ријешити, питате се како, врло једноставно, окупе се сви радници житопромета, знаш оно пиштаљке, транспаренти бла бла бла.......излази Баја испред њих, за њега је постављен један сто и столица, пошто је он члан предсјеништва БиХ на столу се поставља застава БиХ. Он сједа за стол, гледа у заставу пар секунди, узима је и баца са стола, РАДНИЦИ У ДЕЛИРИЈУМУ, аплауз се пролама, ријешено питање жиопромета, радници презадовољни напуштају протест али се поново враћају за петнаестак дана увидјевши да се од бацања заставе не живи, опет протест, поново долази велики Баја, ууааа, лопови,,,бла бла бла....шта ћеш сад црни Баја....има рјешење, БАЈА ПОВИКА И СВЕГ ГЛАСА шта је ово,, какво је ово арлаукање са бијељинске џамије....окупљени повикаше БРАВОООО БАЈЈААА БРАВО БАЈАААА, поново делиријум, разилажење ....и тако годинама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глобал зитизен

14.08.2019 10:08

Залосно али је тацно.

Name

Пива

14.08.2019 14:17

И не заборави за крај дај овамо једну гајбу пиве ја цастим

Name

Славен

16.08.2019 15:26

Најбоље рецено о нама србима такви смо нама дусмани нетребају

Name

Ста како?

14.08.2019 08:32

Народ је крив. Зато сто је покварен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Систематски

14.08.2019 08:52

Све ланцано, сигурно ка дну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рупа

14.08.2019 09:37

Будуцност је црна као велика рупа коју су ископали СНСД и поданици политике из Бакинаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боцко

14.08.2019 12:42

још само мост на дрини да му оде у стечај јер је све остало упропастио баксуз

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

14.08.2019 13:58

Фабрика дувана није ни купљена да би радила,вец да се отме најатрктивнији плац у граду.Ко це градити,видјеце се ускоро,само да процјене да ли да се појави вец познати или да замаскирају преко некога,то је само сад проблем.Ста цинити !

ОДГОВОРИТЕ
Name

брецало

14.08.2019 15:15

Нецу рацунат 3 године ал од 2000 до данас ноједна фабрика није отворена у репбулици српској Ал зато су једна по једна гасена захваљујуци писменим политицарима свака им је за самара Порука младима идите гдје це васе зна је да се цени јер овде само успјех имају сад двд снсд и њихове слуге и криминалци све друго пада у воду а то је повецање плата запосљавање војни ратни ветерани зиве као олос назалост ал тако је пензионери једва крпе крају скрајем социјално угрозена популација на ивици пропаста да3нема јавни кухиња поцркали би од млади док се ова багра цасти вецерама аутима те бјели хљеб те одвојен зивот те свалеркама купују виле те паркинзи и ко зна ста јос нану вам нанину која сте ви гамад од политицара

ОДГОВОРИТЕ