PROPAST: Ugašeni giganti, kakva je budućnost Srpske

Nakon što su u posljednje dvije godine propale velike firme kao što su „Farmland“ iz Nove Topole i Fabrika duvana Banjaluka, radnici u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije zabrinuti su za budućnost ove oblasti u Srpskoj.

Republika Srpska 14.08.2019 | 08:55
PROPAST: Ugašeni giganti, kakva je budućnost Srpske
To što je u problemima i bijeljinski „Žitopromet“, kao najveće preduzeće u ovoj oblasti, samo pojačava njihovu zebnju, baš kao i poteškoće u proizvodnji u „HPK“ Draksenić u Kozarskoj Dubici.

– Fabrika duvana Banjaluka je zaključana na svoj 130. rođendan, što je velika žalost za radnike. Sada imamo “Žitopromet” Bijeljina, koji je naglo izgubio proizvodnu i finansijsku kondiciju i već dvije žetve nije u funkciji, ne prima žito, ne bavi se djelatnošću, a radnici koji nisu već otišli nalaze se na čekanju. Oni traže stečaj, a upitno je da li će ta kompanija proraditi opet, s obzirom na to da je potpuno finansijski hendikepirana. To je velika enigma i neizvjesnost – poručio je nedavno predsjednik Sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije RS Aleksandar Tomić, dodajući da je propast ove kompanije veliki problem za sve proizvođače žitarica u Semberiji, te RS, koji su naslonjeni na “Žitopromet”.



Nekadašnji gigant u mlinarsko-pekarskoj industriji, naime, više od pola godine ne radi, radnicima se duguje više od 10 plata i doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje, a oni su odlučili da podnesu zahtjev za otvaranje stečaja, nakon što je krajem juna propao pokušaj da se preduzeće, u većinskom vlasništvu kompanije “Slobomir”, proda kupcima iz Izraela.

Radnici su više puta poručivali da je nedopustivo da se tako značajno preduzeće baci na kolena, ali gube nadu da bi ponovo mogli početi da rade. Problemi u ovom preduzeću gomilaju se od prošle godine, a od tada je sudbina zaposlenih potpuno neizvjesna, zbog čega je, kažu u sindikatu, polovina radnika već napustila preduzeće.

U resornom ministarstvu, međutim, ne dijele zabrinutost sindikalnih lidera za sudbinu sektora. Ovi primjeri, kažu, jesu negativni, ali istovremeno podaci o rastu proizvodnje, učešću u BDP-u, broju gazdinstava i mnogi drugi pokazatelji govore o tome da se stanje u sektoru iz godine u godinu popravlja.

– Imamo sve više izvozno orijentisanih preduzeća, dobrih, čestitih i velikih poljoprivrednika, i poljoprivrednih gazdinstava i firmi, kao što su ZP Komerc, Braća Pavlović, Agreks, Tanasić, Spektar drink, Vizion, Gold MG, Farma Škundrić, farma Arsenić itd. U prilog tome govori i činjenica da je nedavno od 10 poljoprivrednih gazdinstava iz BiH koja su prošla stroge procedure EU, i dobile bespovratna sredstva iz EU fondova, čak sedam iz RS. Posebno smo ponosni na činjenicu da je većina tih gazdinstava iz mljekarskog sektora u koji godinama ulažemo mnogo novca, kako za premiju za mlijeko, tako i u kapitalne investicije, ali i kontrolu kvaliteta mlijeka. Primjeri koje navode u sindikatu su negativni, ali na mnoge od tih slučajeva Ministarstvo nije moglo da utiče, od samog procesa privatizacije, preko uticaja na poslovanje, jer se radi o privatnim firmama – kažu u Ministarsvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.



Tačno je, dodaju, i da se u BiH favorizuju uvozni lobiji, kako je ocijenio i sam sindikat, ali zašto je to tako pitanje je za Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U Sindikatu poljoprivrede i prehrambene industrije su zabrinuti i zbog situacija u HPK Draksenić, koja je jedinstvena fabrika u prehrambenom sektoru RS, a bavi se preradom merkantilnog kukuruza. Ovo preduzeće je, naime, jedan od značajnijih poslodavaca u Kozarskoj Dubici, kao i veza sa 500 kooperanata, proizvođača kukuruza, koji direktno zavise od ovog društva u većinskom državnom vlasništvu. Preduzeće je nekoliko godina ozbiljno radilo, ali od 2016. godine gomila probleme.



– Problemi za HPK javljaju se u julu 2016. godine, kada se desio državni udar u Turskoj, gdje su izvozili najveće količine proizvoda. Ukidanje kvota u EU dovelo je do tržišnih viškova šećera, a samim tim i do smanjenja njegove cijene. Početkom 2017. Turska je ograničila uvoz šećera. Kvota određena za BiH iznosila je 20.000 tona, što je značilo i smanjenje robne razmjene između HPK Draksenić i partnera iz Turske. Najveći problem predstavljala je činjenica da nije postojala definisana procedura za dobijanje izvozne dozvole za izvoz proizvoda u Tursku. To je praktično značilo potpuni prestanak izvoza proizvoda u Tursku. Nakon toga proizvodnja je značajno smanjena, a samim tim i prihodi kompanije – podaci su ministarstva.

U Ministarstvu, međutim, smatraju i da postoje realne mogućnosti da se ovi problemi prevaziđu, jer je u međuvremenu ukinuta kvota za izvoz u Tursku, pa bi saradnja mogla biti obnovljena.

Nisu kvalitetno privatizovani

I Saša Trivić iz Udruženja poslodavaca poljoprivredne i prehrambene industrije RS vjeruje da propast pomenutih firmi ne znači da je i cjelokupan sektor ugrožen.

– Ako pogledate istorijat svih tih firmi, sve su bile državne i sindikat je imao svoje članstvo. Moj je utisak da i njihova zabrinutost ima više veze s tim nego s bilo čim drugim. Isto tako, iskustvo kaže da je vrlo malo firmi koje su bile državne kvalitetno privatizovano i rezultat toga je propadanje tih firmi. Međutim, smatram da taj sektor nije ni najmanje ugrožen nestankom bilo koje od tih firmi. U principu, najveći problem imaju seljaci u Semberiji, koji su godinama imali skladištenje pšenice i mljevenje u “Žitoprometu”, ali računamo da će u narednih godinu ili dvije manji mlinovi obezbijediti uslove da se ta pšenice primi i samelje – kaže Trivić.

(Srpskainfo)

Komentari / 48

Ostavite komentar
Name

RS

14.08.2019 06:59

Ovo odumire RS, kao organizam kad ga rak savlada.

ODGOVORITE
Name

Vuk

14.08.2019 07:56

ma nije to ništa, neka propadaju banke, fabrike, poljoprivrednici ....ajmo mi još malo srbovati, još malo paradirati, prkositi zapadu! Dodik, IvaniĆ, Govedarica, Špirić, Borenović, Crnadak, Stevandić, Košarac, Majkićka... Ne zna se ko je veći Srbin. ...i kao šlag na torti Mirko Šarović, čovjek koji je u zadnjih mjesec-dva dana uspio da potone u nacionalističku kaljužu dublje nego mnogi koji se u tom blatu valjaju zadnjih 20 godina! Od jednog normalnog i umjerenog političara, za malo vlasti, pretvori se čovjek u "srbendu"....od koje RS i Srbi neće imati nikakve koristi, kao što nisu imali ni od Dodika. Jer ako je Dodik budala i ako ne zna drugačiji način da se održava na vlasti osim vođenja politike suprostavljanja zapadu, stvaranju tenzija sa komšijama, itd... to ne znači da jedan Mirko Šarović treba na isti način raditi... On je trebao naći drugačiji način za dolazak na vlast, ia za vođenje. Ako nije sposoban da svojom mudrošću i nekom drugom i drugačijom politikom obezbjedi bolje sutra za RS i Srbe, onda nije ništa bolji od Rudonje i ne trebamo ništa mijenjati... jer šta će nam "halid mjesto halida.. tj. novi Dodik mjesto Dodika??

Name

RAK MILORAD

14.08.2019 08:13

RAK ZVANI MILORAD. MA TAJ BI RAK JAPAN POJEO. LUDAČKA VLAST KOJA SAMO SRBUJE I SRBUJE A LUDI NAROD KO SMETEN PJEVA PO SELIMA I PRELIMA MA DA NEŠTO RADI NEMA OD TOG NIŠTA.

Name

veber

14.08.2019 08:51

Da bi smo imali privredu moramo imati prirodne resurse, na bazi kojih će tehnologije proizvodnje raditi. A mi prirodne resurse unišavano i prepuštano stranicma, rudnike, obradivo zemljište, reke, šume, i sve to imamo na zemlji i pod zemljom. Kako da imamo industriju i proizvodnju, ako se ovde 25g neguje kult nerada i parazitizma, kada radnici nisu plaćeni, kada su poniženi i istrani na ulicu od strane privatnika. A promoviše se parazitiranje, život na kredit, svi bi da se dokopaju državnih jasala, umožava se samo administarciji, i parazitiranje, omladinu tako uče, svi se šalju na parzitske fakultete koje su po svim mesima pootvarali razne ekonomije, prava, menadžmenete... A može li se živeti bez proizvodnje, bez razvoja proizvodnjih tehnologija, kakvu mi to ekonomiji mislimo razvijati, virtuelnu, zato i imamo više od pola naroda nezaposleno, zato vlast počinje ovde da popoveda novu religiju o obećanoj zemlji Nemačkoj koja se nudi svim nezaposlenim, kao da Nemačka može da primi milione nezaposlenih iz cele Istočne i centralne Evrope, sa Bliskog Istoka, Afrike.

Name

HLJEBA I IGARA

14.08.2019 08:51

Rijaliti se nastavlja ali ne na pinku nego u srpskoj.

Name

Vuče Vuče bubo lenja

14.08.2019 09:51

Kako nacionalizam primjećuješ samo na srpskoj političkoj sceni? Pa nije valjda da je to samo srpska posebnost. De malo odvadi ili se prebaci malo u Federaciju. Ša misliš o tome?

Name

Milan.B

14.08.2019 09:58

Pitaj te vi Jovicu Šumana bivšeg direktora HPK Kozarska Dubica,kako je uspio sagraditi Vilu i ćerki kupiti klavir od 40.000 KM !!! Kad on to objasni ,i mi automacki dobijamo odgovor kako je propo HPK !!!!

Name

Re za RS

14.08.2019 12:16

ZA PROPAST ŽITOPROMETA SU ODGOVORNI ISKLJUČIVO DIREKTORI KOJI SU LAGALI VLASNIKA SL. PAVLOVIĆA... NIKAKVE VEZE SA TIM NEMA NI JEDNA VLAST. STARAC NEMA SNAGE NITI IMA IKOG SVOG DA TU BAGRU BAR PRIJAVI TUŽILAŚTVU...Za ostale firme ne znam, al Pavlovića su direktori ojadili, I u banci I u akvaparku

Name

burke

14.08.2019 07:04

Evo,ja ću vam reći kakva je budućnost Republike Srpske.Toliko će se zadužiti i ekonomski propasti da će doživjeti ekonomski fijasko i katastrofu a omladina ode...ne trebaju ni mudžahedini ni ustaše da je napadaju,propašće sama ko kauč... Onda će ostati samo prazna ljuštura sa nazivom Republika Srpska i kad se nađe neko da je kupi za marku promjeniće joj ime ...ne treba biti Tarabić ni Nostradamus da vidi kakva je budućnost Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

bakir

14.08.2019 07:55

A onda će je kupiti pojeftino arapi, komad po komad: ŠG, rudnik, centralu...eto vam RS omladino kilava i debela bez mozga.

Name

MM

14.08.2019 08:06

Propasce kao FK Crvena zemlja.

Name

RE burke

14.08.2019 08:26

Znači dok postoji ime ima i nade :-D

Name

Šumar

14.08.2019 08:26

I Neđo Ilić

Name

borac

14.08.2019 07:05

Nema vise Tite sta ce olos kad pojede sto je Tito stvarao.

ODGOVORITE
Name

Ministar

14.08.2019 07:47

Tito je stvarao kako je stvarao. Zato danas i propadamo.

Name

007 Бонд

14.08.2019 07:15

Србија је током 90-тих била санкционисана, па је због тих санкција Србија имала забрану извоза, па фабрике нису могле да извозе и пуно фабрика су пропале. ... Али, Србија је у задње 2.5 године направила 109 фабрика, + путеве, пругу, аеродром... ...Ако Србија напрадује- напредоваће и Република Српска, јер помоће Србија Српској. И не бојте се, јер неће ништа остати пусто, јер послаће централна влада у Београду, или ова покрајинска у Новом Саду неког свог са парама, па ће та фабрика која се мучи наставити с радом (и то као део, или сестринска фирма неке фирме одавде), али, променће јој име и администрацију, и власништво (биће у власништву Србије). А радници ће наставити с радом. ... П.С. Војводина помаже Србе у Кистању, Вуковару, Книну, Борову... АП Војводина је једино тржиште за робу од косовских Срба.

ODGOVORITE
Name

burke

14.08.2019 07:55

Centralna vlada u Beogradu? Da li je tebi jasno da od Velike Srbije nema ništa ? Da je svijet htio ne bi Kosovo bilo nezavisno.I da Beograd upravlja sa pola Bosne? nema teorije jer amerikanci i zapad neće dopustiti da ruski simpatizeri vladaju saksijom zemlje koja je van Rusije.RS će ekonomski propasti.

Name

Ре

14.08.2019 07:56

Ма најбоље је да то купи ова људина из Брчког.

Name

hahaha

14.08.2019 07:59

ajde bondiša ne sramoti se, prosipao si ta sranja godinama na forumu index.hr...a sad si došao tu ljudima ispirati mozak i trolati ih :D

Name

Slaven

14.08.2019 08:11

Ojjj Boze dragi bas si samilostan sta sve drzis na ovom svijetu.

Name

re 007 glupsonu

14.08.2019 08:13

Pa sto ne pomognete sami sebi. Provozaj se malo do granice sa BH, pa u Raci i Kuzminu je veca bijeda nego ovdje. Otkaci se vise od nas

Name

007 Бонд

14.08.2019 08:23

Коментатори, видесте ли нов извештај UN-a (који је обљављен јуче)? ... Значи: ,,UN: Srbija prva po stranim investicijama''. -Ако коза лаже- рог не лаже. ....ЦЦЦ... како би неки волели да су Срби беда као што су били током 90-тих.

Name

Moj ti 007

14.08.2019 08:31

Udbaši vladaju Balkanom, nema tu sreće.

Name

burke

14.08.2019 09:39

Ako pod tim "svijet" misle na područje od Šapca do Čačka onda Srbije jeste prva u svijetu po investicijama.Bože,kako su ljudi glupi pa povjeruju u svaku udicu bačenu od strane vlasti...U Istambulu svake godine bude 10 milijardi stranih investicija...

Name

Peljeski Most

14.08.2019 07:23

Sa Burletom preko vode do slobode!

ODGOVORITE
Name

Re pelješila most

14.08.2019 07:54

Sa burletom u propast,ne moze nas niko izvuci iz bijede!Samo mi nije jasan narod,pa sta vidi u ovom seljačini !

Name

Jaffa

14.08.2019 09:44

Burle će tražiti pinku i za kolektivni stečaj RS.

Name

Milan

14.08.2019 07:25

Kako to da su u Federaciji duplo bogatiji i da se sve seli u u taj dio BiH.Neki dan sam bio u Sarajevu.Oko 22 sata od Bascarsije do Marijin dvora,prepuno ama bas prepuno turista.Marijin dvor i okolina izgledaju kao Dubai a mi mozemo pricati protiv njih sta hocemo i srbovati ali Federacija i Sarajevo su daleko daleko ispred nas.

ODGOVORITE
Name

burke

14.08.2019 07:58

Sarajevo je puno turista čitavu godinu a u RS turisti dolaze samo dva mjeseca na Jahorinu.Masa Srba iz okoline Sarajeva radi u Sarajevu bez ikakvih problema.

Name

Re

14.08.2019 09:11

Da nam nije Sarajeva mi Srbi bi poskapali od gladi u I. Sarajevu.Daj boze da bude jedno Sarajevo pod njihovom komandom.

Name

burke

14.08.2019 10:58

Re:re...tako svi misle ali ne bi javno reko...

Name

007

14.08.2019 07:31

Sve je krenulo nakaradnim privatizacijama.

ODGOVORITE
Name

Semberija

14.08.2019 07:36

Propast Žitoprometa je jedinstvena. Trebalo je biti talentovan za to.

ODGOVORITE
Name

Re

14.08.2019 11:27

Bili su mnogo talentovani Bogdan Mirković i Drago Savić iz kompanije. Mnogo se Pavlović ponosio ovim svojim talentovanim menađerima.

Name

Re za Re - Majevica

14.08.2019 17:43

A ti si mi strucan i pismen. Nauci da pises i izgovoris to "menadzer" kako treba. Svaki put isto pises i iste ljude prozivas a ne smijes izaci pred njih pa da im to kazes u lice nego ih izbjegavas u sirokom luku. Zasto - pitam se, pitam se...

Name

Posavski gonič

14.08.2019 07:46

Opet ponavljam : sve što je na ćirilici ili je propalo ili će propasti.

ODGOVORITE
Name

re

14.08.2019 08:30

Tačno tako, potpisujem, većina firmi je skinula latinične nazive, postavila table na ćirilici i gle čuda sve propada

Name

BL

14.08.2019 08:17

Pitanje kad tad uputiti burli i crnolistašu RS i njegovim izvršnim kriminalcima RS.

ODGOVORITE
Name

srpska politika

14.08.2019 08:22

To će Baja vrlo jednostavno riješiti, pitate se kako, vrlo jednostavno, okupe se svi radnici žitoprometa, znaš ono pištaljke, transparenti bla bla bla.......izlazi Baja ispred njih, za njega je postavljen jedan sto i stolica, pošto je on član predsjeništva BiH na stolu se postavlja zastava BiH. On sjeda za stol, gleda u zastavu par sekundi, uzima je i baca sa stola, RADNICI U DELIRIJUMU, aplauz se prolama, riješeno pitanje žioprometa, radnici prezadovoljni napuštaju protest ali se ponovo vraćaju za petnaestak dana uvidjevši da se od bacanja zastave ne živi, opet protest, ponovo dolazi veliki Baja, uuaaa, lopovi,,,bla bla bla....šta ćeš sad crni Baja....ima rješenje, BAJA POVIKA I SVEG GLASA šta je ovo,, kakvo je ovo arlaukanje sa bijeljinske džamije....okupljeni povikaše BRAVOOOO BAJJAAA BRAVO BAJAAAA, ponovo delirijum, razilaženje ....i tako godinama

ODGOVORITE
Name

Global zitizen

14.08.2019 10:08

Zalosno ali je tacno.

Name

Piva

14.08.2019 14:17

I ne zaboravi za kraj daj ovamo jednu gajbu pive ja castim

Name

Slaven

16.08.2019 15:26

Najbolje receno o nama srbima takvi smo nama dusmani netrebaju

Name

Sta kako?

14.08.2019 08:32

Narod je kriv. Zato sto je pokvaren.

ODGOVORITE
Name

Sistematski

14.08.2019 08:52

Sve lancano, sigurno ka dnu.

ODGOVORITE
Name

Rupa

14.08.2019 09:37

Buducnost je crna kao velika rupa koju su iskopali SNSD i podanici politike iz Bakinaca.

ODGOVORITE
Name

bocko

14.08.2019 12:42

još samo most na drini da mu ode u stečaj jer je sve ostalo upropastio baksuz

ODGOVORITE
Name

Marko

14.08.2019 13:58

Fabrika duvana nije ni kupljena da bi radila,vec da se otme najatrktivniji plac u gradu.Ko ce graditi,vidjece se uskoro,samo da procjene da li da se pojavi vec poznati ili da zamaskiraju preko nekoga,to je samo sad problem.Sta ciniti !

ODGOVORITE
Name

brecalo

14.08.2019 15:15

Necu racunat 3 godine al od 2000 do danas nojedna fabrika nije otvorena u repbulici srpskoj Al zato su jedna po jedna gasena zahvaljujuci pismenim politicarima svaka im je za samara Poruka mladima idite gdje ce vase zna je da se ceni jer ovde samo uspjeh imaju sad dvd snsd i njihove sluge i kriminalci sve drugo pada u vodu a to je povecanje plata zaposljavanje vojni ratni veterani zive kao olos nazalost al tako je penzioneri jedva krpe kraju skrajem socijalno ugrozena populacija na ivici propasta da3nema javni kuhinja pocrkali bi od mladi dok se ova bagra casti vecerama autima te bjeli hljeb te odvojen zivot te svalerkama kupuju vile te parkinzi i ko zna sta jos nanu vam naninu koja ste vi gamad od politicara

ODGOVORITE