Кинези поднијели тужбу Суду БиХ због хидроелектране "Дабар"

– Конзорцијум који чине компаније Цхина Натионал Елецтриц Енгинееринг Цо. Лтд (ЦНЕЕЦ) из Кине и РИКО из Словеније не одустају од борбе за градњу хидроелектране “Дабар”, па су покренули и спор пред Судом БиХ, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 13.08.2019 | 19:57
Кинези поднијели тужбу Суду БиХ због хидроелектране "Дабар"
Наиме, одлучујући о жалби конзорцијума ЦНЕЕЦ – РИКО, Канцеларија за разматрање жалби БиХ је прихватила дио навода конзорцијума, док је дио одбацила као неоснован, због чега је све завршило у Суду БиХ.

Упркос томе, премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је прије три дана у Невесињу да очекује да ће уговор са извођачем радова за изградњу хидроелектране “Дабар” бити потписан прије нове године.

“Била је процедура избора извођача радова, имали смо три извођача и било је жалби на ту процедуру. Комисија за жалбе одбацила је жалбу, сад су остала два извођача и, према информацијама којима располажемо, мислимо да ће доћи до договора између та два понуђача и да ћемо веома брзо бити у позицији да потпишемо уговор”, рекао је Вишковић.

Међутим, конзорцијум ЦНЕЕЦ – РИКО не одустаје и након одлуке Канцеларије за жалбе подноси тужбу Суду БиХ у којој истиче да је Канцеларија требала усвојити њихову жалбу и поништити читав поступак јавне набавке.

„Идентичне недостатке, као они који су нађени код конзорцијума ЦНЕЕЦ – РИКО, постоје и код осталих понуђача. РИКО су одбили због одређених референци и неовјерених фотокопија, а ни остали понуђачи то нису доставили, што је утврђено увидом у документацију. Недостаци понуда су такви да се не могу поправити. Понуђачи немају референце и било кога да изаберу то ће бити кршење прописа и незамисливо је да може проћи на суду. Једино логично би било да тендер буде поништен јер све води вишемилионским споровима“, рекао је извор ЦАПИТАЛ-а у институцијама БиХ.

Међутим, покренути управни спор не задржава извршење, односно уговор за градњу ХЕ „Дабар“ се може потписати, али ако конзорцијум ЦНЕЕЦ – РИКО добије спор, Српској касније пријете тужбе за накнаду штете.

(Цапитал)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

РОМАНИЈА

13.08.2019 18:29

Додикова криминална хоботница це појести РС и народ, од силни тузби и губитака банкрот нам не гине. СНСД је преварио сваког страног инвеститора а српски народ плаца све те игранке , а све је то лоса слика за све стране улагаце и порука, наравно зато нема инвестиција. Народ сиротиња, дугови расту, незапосленост влада, бијела куга хара, млади а и стари иду без повратка, за 20 г.Бакир Изетбеговиц има цијеловиту БиХ захваљујуци српском олосу и издајницима. Дефинитивно овдје нема зивота за младе генерације а и за остале. Од ваздуха, воде и србовања се не зиви. Без пуног стомака и пуног новцаника пара нема зивота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ботицели

13.08.2019 19:34

Мој Романија гдје су она времена кад је Додик кован у звијезде разним епитетима типа,нај паметнији политицар на Балкану,највеци Србин послије Милосевица,једини који има муда супроставит се медјународној заједници,те оно сваки народ би позелио да има оваквог политицара,те остале трице и куцине.Нема висе тога,сад разоцарење и сад се схватило да се од србовања не мозе зивјети.Напокон никад није касно.

Name

Коприва

13.08.2019 19:46

Народ ако се не опамети увијек це на власти бити будала

Name

хм

13.08.2019 21:01

Није он никога преварио осим нас. Тако то они удрузено пљацкају.

Name

РЕ ЗА РОМАНИЈА

14.08.2019 07:55

Никог МИЛОКРАД није преварио сем овај напацени народ. То је све смисљен и договорен план. Сад це потписати уговор са тајкунском фирмом и ту це добити дио средстава за себе, а касније це, кад кинези добију пресуду у своју корист, а он је са њима то вец све испланирао и договорио, народ платити кинезима одстету, а МИЛОКРАД це и ту добити свој позамасан дио колаца. Ето то је у кратким цртама сценарио, па нек народ и далхе гкаса за њега. И ТРЕБА ДА ВАС САТАРЕ, КАД СТЕ СЛИЈЕПИ И ГЛУПИ !!!

Name

ре

14.08.2019 08:40

Нико нормалан додика никада није ковао у звезде, од 90их се знало ко је и шта је, какве су му намере, када је на тенковима НАТО пакта довођен на власт, сам је наивним требало мало више времена, 20г да схвате то, а за то време нас је унитшио.

Name

Адвокат

13.08.2019 18:36

Суд БиХ? Хахаха... Е нашли сте цркву у којој ћете се молити Богу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Потковано

13.08.2019 21:03

Исплатимо и не цујемо, нw видимо, не прицајмо.

Name

Фед

13.08.2019 19:43

Не сикирај се послије тога иду други судови али це они своје наплатити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Научник

13.08.2019 19:55

Ко с ђаволима тикве сади о главу му се обијају. Нама Кинез нису требали, зашто њих увлачимо у нашу државу и дајемо им послове које можемо сами радити. Кинези нам никад ни требали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разваљена дрзава и друство у цјелини

13.08.2019 21:07

Наставља се......

Name

ИСТИНА

13.08.2019 23:34

Тачно је на нам нису требали Кинези и да мам за много шта нису потебни ни Руси ни Кинези кад је у питању не само енергетски сектор, већ и индустрија. Наши људи су прије сто година знали правити не само хидроелектране, већ и комплет опрему, односно технологоију. Међутим, проблем је што су данас на власти, односно позицијама одлучивања људи који незнају ништа о техници и технологији. Садашња власт старије искусне стручњаке не консуктује, а млађе интелигентне под притиском незналица отјераше вани да раде у компанијама развијених земаља. Постојеће стање, односно амбијент који се ствара је такав да у њему највећу стопу раста има криминал и корупција на свим пољима.

Name

Научник

14.08.2019 16:44

Овде су тема Кинези па сам о њима говорио, слажем се све са тобом, нису нам потербни ни Руси, а поготово њихово увлачење у рафинерије, нити Енглези у Станарима, нити Немци, нити било ко за индустрију, а о давању концесија на природне ресурсе странцеима, не сме се ни говорити, то би било као да нама у некој земљи Запада или Истока дају руднике или реке да себи градимо електране.

Name

Директ

13.08.2019 20:58

Ау колико великих привредних тузби, па ми цемо дебело банкротирати само на основу тога!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заре

14.08.2019 01:55

Све то са судовима и тужбама је игра... у свакој пресуђеној и исплаћеној марки ,,инвеститорима" се је и ова наша несрећна власт у БиХ уградила. Жалосно да жалосније не може бити...

ОДГОВОРИТЕ