Радници Алуминија нису задовољни, могући протести

Могући су протести, штрајкови. . .

Босна и Херцеговина 13.08.2019 | 18:54
Радници Алуминија нису задовољни, могући протести
Укупно 526 људи жели да ради, њих 76 жели отпремнину, а 46 је заокружило и једну и друго, што није ваљан одговор.
 
Њих 177 нису ништа заокружили, открио је данас предсједник Скупштине Синдиката Алуминија Перо Бебек, говорећи о недавној анкети радника Алуминија.

– Било би ту технолошког вишка отприлике 550, што је лошије него прошли пут када смо причали. Што се тиче плана збрињавања, прво бисмо требали урадити систематизацију. Тренутно је ту стратешки партнер израелско-кинеска фирма, истакао је Бебек након састанка у мостарском предузећу.

Осрврнуо се и на оне који желе пензионисати се.

– Кад пође човјек у пензију било када, у том случају би му се све уплатило, што смо и ми тражили, али и у писаној форми и са печатом. У сваком случају пуно је лошије него прошли пут, више је песимизма. Једини оптимизам је када је у питању љеваоница. Што се тиче електролизе, за дуго времена неће бити поправљено, навео је Бебек.

Новинарима се обратио и Ромео Биокшић, из Независног синдиката Алуминија.

Нисмо задовољни! На основу анкете 64 посто радника се изјаснило да би наставило даљни наставак рада, девет да би узело отпремнину, шест посто за обје варијанте док се 21 посто није никако изјаснило.

Самим тим доводимо се у незгодну ситуацију и по покретању плана гдје смо добили и тренутну систематизацију радних мјеста гдје се шест од пет запослених сматрају вишком.

Могући су протести, штрајкови. Дакле, 1. септембра је упитно покретање производње, осим ако нови стратешки партнер не убризга нова средства, навео је Биокшић.

Синдикати радника Алуминија, наводе, поновно ће тражити од Владе Федерације БиХ уговор о исплати доприноса за све раднике Алуминија. Састанку су присуствовали Надзорни одбор, директори Управе Алуминија, представници синдиката, предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић и федерална министрица финансија Јелка Милићевић.

(Бизнис.ба)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

кра де зе

13.08.2019 17:15

док сте пљачкали, крали и имали нереалне плате нисте штрајковали, опет ће те ви сви гласати за чоколинду која од воде из БиХ производи струју. Никакав стратешки партнер не постоји, протрачили сте 400 милиона, то је завршена прича

ОДГОВОРИТЕ
Name

треба

13.08.2019 17:23

Дрзите се Цовица све це он то ријесити у своју корист.

Name

Фабрика дувана БЛ

13.08.2019 17:29

Прихватите отпремнину, вјерујте то је најбоље, али цјенкајте се око висине исте...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

13.08.2019 22:00

Цутали сте годинама на криминал, сад узивајте.

ОДГОВОРИТЕ