Прича - ЛШ: Кад би Звезда била Копенхаген…

Делује јако тешко, али не и неоствариво, да се београдски минус реми (1:1) претвори у пут за плеј-оф квалификација за Лигу шампиона.

Фудбал 13.08.2019 | 15:17
Прича - ЛШ: Кад би Звезда била Копенхаген…
Домаћин вечерашњег реванш меча трећег кола квалификација за Лигу шампиона (20 часова, ТВ Арена и ТВ РТС) у последњих 13 година чак  је 12 пута био учесник групне фазе најеминентнијег клупског такмичења на свету или Лиге Европе. Гост из Београда је за то време само једном ухватио Лигу шампиона и два пута Лигу Европе… Неко би рекао: Кад би Звезда била Копенхаген…

Међутим, та констатација и наслов текста представљају малу игру речи. Јер Црвена звезда је током учешћа у Лиги шампиона и Лиги Европе у последњих 48 месеци деловала повремено као престони град Данске. Када год је било густо и потребно, црвено-бели су изгледали тактички чисто, као улице Копенхагена. Били су дефанзивно неустрашиви као и војске које су током претходних векова чувале кључеве града који се налази у средишту Оресунд регије, и који је први пут пао 1801. године под ударима британске флоте.

ЗВЕЗДА МОРА ДА БУДЕ ТАКТИЧКИ ЧИСТА, ДЕФАНЗИВНО НЕУСТРАШИВА И НА ПОСЛЕТКУ - СРЕЋНА

И да, Црвена звезда је била срећна као Копенхаген, јер је према неким истраживањима то град са најсрећнијим људима на свету. Навикнутим на скуп, али живот који подразумева да све функционише под конац.

Дакле, Црвеној звезди је потребно да само још једном, у најважнијој утакмици првог дела сезоне, изгледа као град Копенхаген. Од истоименог тима је показала да може да буде боља пре седам дана на београдској Маракани, када га је лимитирала на један шут у оквир гола. Звезда мора вечерас на Паркену, пред притиском 38.000 навијача, да буде тактички чиста, дефанзивно неустрашива и срећна. Делује јако тешко, али не и неоствариво да се београдски минус реми (1:1), претвори у пут за плеј-оф квалификација за Лигу шампиона.

Повреде Павкова и Ел Фарду Бена утицале су на чланове Звездине експедиције, пријатеље клуба и навијаче, који су се чартер летом са Сурчина пребацили до главног града Данске. Земљотрес малера са епицентром у близини Аутокоманде погодио је у најтежем могућем тренутку Црвену звезду. Много се о томе причало, али већ када се спустила ноћ на модерне делове Копенхагена владало је другачије расположење. Групице навијача, углавном из Скандинавије, доносиле су са собом мирис оптимизма. И вере да је на менију још једно Зведино вече које ће јој обезбедити европску јесен и лепе дане. Њихове позитивне мисли нису утемљене на некаквом српском инату, игри великих бројева, или равнотежи среће која мора да врати Звезди оно што јој је одузела повредама можда и најзначајнијих играча офанзивног дела тима, Ел Фарду Бена и Милана Павкова. Веч су засноване на чистој спортској причи која каже да је Црвена звезда у Београду показала да може да буде боља од Копенхагена, и да игра лепши фудбал.

Наравно, увек у таквим претпоставкама постоји непознаница звана „фактор противника“. Питање је какав Копенхаген очекивати овде на Паркену, где има само један пораз у квалификацијама за Лигу шампиона од 2017. године, али исто тако Лавови имају само једну победу у последњих пет европскких сусрета у својој јазбини. Данци верују да је Маракана уз капитена Марка Марина једини квалитет који има Црвена звезда. И зато подгревају атмосферу међу присталицама свог тима речима да је време да се покаже како и у Скандинавији може да се направи атмосфера, једнака оној београској. Вечерас ће сви, сем групе Звездиних навијача, на стадион доћи одвени у белу боју. На званичном Yоутубе каналу Копенхаген се присетио круцијалних момената у историји, и подесетио се када је био убојит у мечевима сличним вечерашњом.

ПОБЕДА ДОНОСИ ДЕТОНАЦИЈУ БОМБИ

Октива то доста. Да Данци репсектују Црвену звезду, или да се плаше малера. Јер друга страна приче каже да су људи из Копенхагена, као и комплетна данска јавност, убеђени у лаган пролаз. Ниједан новинар домаћих медијс није био присутан на Милојевићевом обраћању. Звезду овде гледају као класичну домаћу екипу…

„Дошли смо овде да одиграмо мушку утакмицу, очекујем идентичан Копенхаген као у Београду. Нећу никакав алиби, верујем у тим који имам на располагању“, поручио је мирним гласом Владан Милојевић.

Између редова тренер Црвене звезде најавио је још једну партију шаха. Где би последњи потез требало да буде у његовим рукама. Очигледно је да педантни стручњак верује да српски шампион и на Паркену може да добије битку у маневру и држи кључеве расплета. Некако су у то веровали и пријатељи клуба и бивши играчи. Почев од почасног председника Драгана Џајића.

„Да ли сам оптимиста? Морам да будем“, кратко је прокоментарисао популарни Џаја.

И још једна битна теза преовладавала је на улицама Копенхагена. Ко год је причао са људима из Црвене звезде, схватио је да је овај меч више од утакмице. Победа би донела нове европске видике, зараду од 7.900.000. која би могла да покрије озбиљна улагања у финишу прелазног рока. Неколико играча је на „стенд бају“, наводно и један „брзањац“ који је толико недостајао у београдском мечу.

Са тим бременом играчи Црвене звезде мораће да покажу да их није напустила прошлогодишња зрелост, и моћ да се тактички и физички понављају када год је много тешко… Ако тако буде и вечерас, последњи потез у шаховској партији са Солбакеном одиграће Владан Милојевић. Иако је остао без два важна члана на клупи има довољно адута да добар почетак меча, претвори у бајковит крај.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар