Priča - LŠ: Kad bi Zvezda bila Kopenhagen…

Deluje jako teško, ali ne i neostvarivo, da se beogradski minus remi (1:1) pretvori u put za plej-of kvalifikacija za Ligu šampiona.

Fudbal 13.08.2019 | 15:17
Priča - LŠ: Kad bi Zvezda bila Kopenhagen…
Domaćin večerašnjeg revanš meča trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona (20 časova, TV Arena i TV RTS) u poslednjih 13 godina čak  je 12 puta bio učesnik grupne faze najeminentnijeg klupskog takmičenja na svetu ili Lige Evrope. Gost iz Beograda je za to vreme samo jednom uhvatio Ligu šampiona i dva puta Ligu Evrope… Neko bi rekao: Kad bi Zvezda bila Kopenhagen…

Međutim, ta konstatacija i naslov teksta predstavljaju malu igru reči. Jer Crvena zvezda je tokom učešća u Ligi šampiona i Ligi Evrope u poslednjih 48 meseci delovala povremeno kao prestoni grad Danske. Kada god je bilo gusto i potrebno, crveno-beli su izgledali taktički čisto, kao ulice Kopenhagena. Bili su defanzivno neustrašivi kao i vojske koje su tokom prethodnih vekova čuvale ključeve grada koji se nalazi u središtu Oresund regije, i koji je prvi put pao 1801. godine pod udarima britanske flote.

ZVEZDA MORA DA BUDE TAKTIČKI ČISTA, DEFANZIVNO NEUSTRAŠIVA I NA POSLETKU - SREĆNA

I da, Crvena zvezda je bila srećna kao Kopenhagen, jer je prema nekim istraživanjima to grad sa najsrećnijim ljudima na svetu. Naviknutim na skup, ali život koji podrazumeva da sve funkcioniše pod konac.

Dakle, Crvenoj zvezdi je potrebno da samo još jednom, u najvažnijoj utakmici prvog dela sezone, izgleda kao grad Kopenhagen. Od istoimenog tima je pokazala da može da bude bolja pre sedam dana na beogradskoj Marakani, kada ga je limitirala na jedan šut u okvir gola. Zvezda mora večeras na Parkenu, pred pritiskom 38.000 navijača, da bude taktički čista, defanzivno neustrašiva i srećna. Deluje jako teško, ali ne i neostvarivo da se beogradski minus remi (1:1), pretvori u put za plej-of kvalifikacija za Ligu šampiona.

Povrede Pavkova i El Fardu Bena uticale su na članove Zvezdine ekspedicije, prijatelje kluba i navijače, koji su se čarter letom sa Surčina prebacili do glavnog grada Danske. Zemljotres malera sa epicentrom u blizini Autokomande pogodio je u najtežem mogućem trenutku Crvenu zvezdu. Mnogo se o tome pričalo, ali već kada se spustila noć na moderne delove Kopenhagena vladalo je drugačije raspoloženje. Grupice navijača, uglavnom iz Skandinavije, donosile su sa sobom miris optimizma. I vere da je na meniju još jedno Zvedino veče koje će joj obezbediti evropsku jesen i lepe dane. Njihove pozitivne misli nisu utemljene na nekakvom srpskom inatu, igri velikih brojeva, ili ravnoteži sreće koja mora da vrati Zvezdi ono što joj je oduzela povredama možda i najznačajnijih igrača ofanzivnog dela tima, El Fardu Bena i Milana Pavkova. Več su zasnovane na čistoj sportskoj priči koja kaže da je Crvena zvezda u Beogradu pokazala da može da bude bolja od Kopenhagena, i da igra lepši fudbal.

Naravno, uvek u takvim pretpostavkama postoji nepoznanica zvana „faktor protivnika“. Pitanje je kakav Kopenhagen očekivati ovde na Parkenu, gde ima samo jedan poraz u kvalifikacijama za Ligu šampiona od 2017. godine, ali isto tako Lavovi imaju samo jednu pobedu u poslednjih pet evropskkih susreta u svojoj jazbini. Danci veruju da je Marakana uz kapitena Marka Marina jedini kvalitet koji ima Crvena zvezda. I zato podgrevaju atmosferu među pristalicama svog tima rečima da je vreme da se pokaže kako i u Skandinaviji može da se napravi atmosfera, jednaka onoj beograskoj. Večeras će svi, sem grupe Zvezdinih navijača, na stadion doći odveni u belu boju. Na zvaničnom Youtube kanalu Kopenhagen se prisetio krucijalnih momenata u istoriji, i podesetio se kada je bio ubojit u mečevima sličnim večerašnjom.

POBEDA DONOSI DETONACIJU BOMBI

Oktiva to dosta. Da Danci repsektuju Crvenu zvezdu, ili da se plaše malera. Jer druga strana priče kaže da su ljudi iz Kopenhagena, kao i kompletna danska javnost, ubeđeni u lagan prolaz. Nijedan novinar domaćih medijs nije bio prisutan na Milojevićevom obraćanju. Zvezdu ovde gledaju kao klasičnu domaću ekipu…

„Došli smo ovde da odigramo mušku utakmicu, očekujem identičan Kopenhagen kao u Beogradu. Neću nikakav alibi, verujem u tim koji imam na raspolaganju“, poručio je mirnim glasom Vladan Milojević.

Između redova trener Crvene zvezde najavio je još jednu partiju šaha. Gde bi poslednji potez trebalo da bude u njegovim rukama. Očigledno je da pedantni stručnjak veruje da srpski šampion i na Parkenu može da dobije bitku u manevru i drži ključeve raspleta. Nekako su u to verovali i prijatelji kluba i bivši igrači. Počev od počasnog predsednika Dragana Džajića.

„Da li sam optimista? Moram da budem“, kratko je prokomentarisao popularni Džaja.

I još jedna bitna teza preovladavala je na ulicama Kopenhagena. Ko god je pričao sa ljudima iz Crvene zvezde, shvatio je da je ovaj meč više od utakmice. Pobeda bi donela nove evropske vidike, zaradu od 7.900.000. koja bi mogla da pokrije ozbiljna ulaganja u finišu prelaznog roka. Nekoliko igrača je na „stend baju“, navodno i jedan „brzanjac“ koji je toliko nedostajao u beogradskom meču.

Sa tim bremenom igrači Crvene zvezde moraće da pokažu da ih nije napustila prošlogodišnja zrelost, i moć da se taktički i fizički ponavljaju kada god je mnogo teško… Ako tako bude i večeras, poslednji potez u šahovskoj partiji sa Solbakenom odigraće Vladan Milojević. Iako je ostao bez dva važna člana na klupi ima dovoljno aduta da dobar početak meča, pretvori u bajkovit kraj.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar