Умро сценариста, писац и редитељ Гордан Михић

Сценариста, драмски писац, редитељ и професор ФДУ Гордан Михић преминуо је у недељу, рано ујутру, после изненадне болести.

 

Србија 12.08.2019 | 22:17
Умро сценариста, писац и редитељ Гордан Михић
Тужну вест на твитеру је поделила његова ћерка Ивана Михић.



 - Осећајући дубоко огроман губитак саопштавамо вам да је у недељу 11.08.2019. године, рано ујутру, после изненадне болести, умро највећи српски сценариста, драмски писац, редитељ, професор Факултета драмских уметности у Београду, а пре свега најбољи супруг и отац - ГОРДАН МИХИЋ. Сахрањен је у најужем кругу породице на гробљу манастира Рајиновац уз благослов Његове Светости Патријарха српског господина Иринеја - написала је Ивана, уз потпис "поносне што су биле његове, супруга Вера и ћерка Ивана".

 

ГОРДАНОВА ДЕЛА

Гордан Михић написао је бројне сјајне књиге по којима ћемо га памтити. Међу њима су: Пас који је волео возове (роман), 1983., Срећна Нова 1949. и драме Сироти мали хрчки (драма), Тераса на крову и други сценарији, Црна мачка, бели мачор; Купи ми Елиота (роман), Немањићи, рађање краљевине, Абсурдистан, Војна академија   

Освојио је и бројне награде: Прва награда за сценарио филма Освајање слободе, Фестивал филмског сценарија, Врњачка Бања, 1979.

Прва награда за сценарио филма Балкан експрес, Фестивал филмског сценарија, Врњачка Бања, 1983.

Златна арена за сценарио филма Срећна нова ‘49., Пула, 1986.

Прва награда за сценарио филма Срећна нова ‘49, Фестивал филмског сценарија, Врњачка Бања, 1986.

Прва награда за сценарио филма Црна мачка бели мачор, 23. фестивал, Фестивал филмског сценарија, Врњачка Бања 1999.

Кристална призма за свеукупан допринос домаћем филму.

Писао је сценарија и за филмове: Рањена земља, Она воли Звезду, Туђа Америка, Варљиво лето, Камионџије, Дом за вешање, Балкан експрес, Дошло доба да се љубав проба, Јагуаров скок, Сиви дом, И Бог створи кафанску певачицу, Бубашинтер, Кад будем мртав и бео, Заборављени, Почетни ударац, Танго аргентино, Дневник увреда, Отворена врата.

(Телеграф)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Стане

12.08.2019 21:35

саучешце породици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одлазак

13.08.2019 05:18

Велики писац, сценариста и човјек. Оставио је бројна, изузетна филмска дјела, запамћен по специфичним сценаријима, посебан у свом послу. Слава му и на оном свијету.

ОДГОВОРИТЕ