Umro scenarista, pisac i reditelj Gordan Mihić

Scenarista, dramski pisac, reditelj i profesor FDU Gordan Mihić preminuo je u nedelju, rano ujutru, posle iznenadne bolesti.

 

Srbija 12.08.2019 | 22:17
Umro scenarista, pisac i reditelj Gordan Mihić
Tužnu vest na tviteru je podelila njegova ćerka Ivana Mihić. - Osećajući duboko ogroman gubitak saopštavamo vam da je u nedelju 11.08.2019. godine, rano ujutru, posle iznenadne bolesti, umro najveći srpski scenarista, dramski pisac, reditelj, profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, a pre svega najbolji suprug i otac - GORDAN MIHIĆ. Sahranjen je u najužem krugu porodice na groblju manastira Rajinovac uz blagoslov Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja - napisala je Ivana, uz potpis "ponosne što su bile njegove, supruga Vera i ćerka Ivana".

 

GORDANOVA DELA

Gordan Mihić napisao je brojne sjajne knjige po kojima ćemo ga pamtiti. Među njima su: Pas koji je voleo vozove (roman), 1983., Srećna Nova 1949. i drame Siroti mali hrčki (drama), Terasa na krovu i drugi scenariji, Crna mačka, beli mačor; Kupi mi Eliota (roman), Nemanjići, rađanje kraljevine, Absurdistan, Vojna akademija   

Osvojio je i brojne nagrade: Prva nagrada za scenario filma Osvajanje slobode, Festival filmskog scenarija, Vrnjačka Banja, 1979.

Prva nagrada za scenario filma Balkan ekspres, Festival filmskog scenarija, Vrnjačka Banja, 1983.

Zlatna arena za scenario filma Srećna nova ‘49., Pula, 1986.

Prva nagrada za scenario filma Srećna nova ‘49, Festival filmskog scenarija, Vrnjačka Banja, 1986.

Prva nagrada za scenario filma Crna mačka beli mačor, 23. festival, Festival filmskog scenarija, Vrnjačka Banja 1999.

Kristalna prizma za sveukupan doprinos domaćem filmu.

Pisao je scenarija i za filmove: Ranjena zemlja, Ona voli Zvezdu, Tuđa Amerika, Varljivo leto, Kamiondžije, Dom za vešanje, Balkan ekspres, Došlo doba da se ljubav proba, Jaguarov skok, Sivi dom, I Bog stvori kafansku pevačicu, Bubašinter, Kad budem mrtav i beo, Zaboravljeni, Početni udarac, Tango argentino, Dnevnik uvreda, Otvorena vrata.

(Telegraf)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Stane

12.08.2019 23:35

saučešce porodici.

ODGOVORITE
Name

Odlazak

13.08.2019 07:18

Veliki pisac, scenarista i čovjek. Ostavio je brojna, izuzetna filmska djela, zapamćen po specifičnim scenarijima, poseban u svom poslu. Slava mu i na onom svijetu.

ODGOVORITE