Завршница опет "орловска": Литванија - Србија 0:2!

Богдановић убацио 27, Србија опет добила Литванију.  Кошаркаши Србије победили су Литванију 95:91 и у другом међусобном дуелу у три дана, овај пут у Каунасу.  Богдан Богдановић са 27 поена и пет асистенција предводио Ђорђевићев тим до нове победе у припремном периоду.  Опет прави кад је најбитније! Богдан „исправио“ 2015. године, Бели најавио преокрет, дај Јокићу лопту и буди миран! Србија и други пут савладала Литванију, Богдановић се искупио за онај промашај против Литваније из полуфинала. . . Није утакмица исте тежине, али од нечег мора да се почне. . .

Кошарка 12.08.2019 | 21:23
Завршница опет "орловска": Литванија - Србија 0:2!
"Орлови" су одиграли меч са доста осцилација, селектор Александар Ђорђевић је много комбиновао и уигравао, али и поред тога наш тим је надиграо једног од кандидата за медаљу на Мундобаскету.

Заблистао је Богдан Богдановић са 27 поена (10/16 из игре, 5/9 тројке) и 5 асистенција уз одлучујуће кошеве за победу.

Најбоље га је пратио Никола Јокић са 14 поена уз по 5 скокова и асистенција, а када је он био на паркету Србија је потпуно контролисали ритам игре.

Као и у Београду, ударни трио је комплетирао Немања Бјелица са 11 поена уз важне кошеве у тренуцима када су Литванци имали иницијативу.

Двоцифрен учинак имао је и Мирослав Радуљица са 10 поена, док је Василије Мицић поделио 7 асистенција.

Србија и други меч против Литваније лоше отвара, Марјановић и Радуљица нису имали решења за Валанчунаса који доноси домаћину вођство 20:11. Међутим, након уласка Јокића у игру, Србија преузима контролу, те смањује на кош заостатка (22:20) до краја периода.

Уследило је најбољих десет минута игре нашег тима у Каунасу, распуцали су се бекови, рафал тројки Јовића и Бјелице, али Валанчунас одржава Литванце у егалу (30:30). Опет Србија успоставља потпуну контролу уласком Јокића.

Богдановић убацује две узастопне тројке и Србије "бежи" на 40:32. Литванци са пенала смањују заостатак, да би сјајну четвртину закључио Мицић тројком од табле уз звук сирене (45:37).

Након најбољег, уследио је најслабији квартал Србије. Није толико изгледао лоше напад, колико је попустила одбрана из које се и изродила предност на полувремену. "Орлови" су примили чак 34 поена и трећем периоду.

Након што је Радуљица погодио за првих +10 Србије, опет се разиграо Валанчунас и вратио Литванију у егал (51:54).

Потом наш тим није имао решење за Калнеитиса који преокреће резултат, па Литванија одлази на последњу паузу са 71:69.

Потпуно је стао шут спољну линију Србије, Литванци користе серију промашаја и кошевима Јанкунаса и Кузминскаса диктирају темпо, али Бјелица са две тројле одржава "Орлове" у игри (79:75).

Србија појачава одбрану и "извлачи" два офанзивна фаула Литваније, што наши кажњавају преко Јокића који сјајно сарађује са Бјелицом (80:79).

"Орлови" појачавају гас у завшници, опет из добре одбране је кренуо и шут, Милосављевић и Симоновић погађају тројке, а Богдановић са пенала доноси 93:89, пред последњих 50 секунди.

Након коша Григониса преко Јокића за наду Литванаца, потпуно ју је угасио Богдановић сјајним кошем из угла за коначних 95:91.

Србија ће наредног викенда играти у Атини на традиционалном "Аркополис купу" где ће ривали бити Грчка, Турска и противник у групи на СП Италија.

Селектор Ђорђевић ће форму на крају "брусити" у Кини од 20. августа где ће "Орлови" одиграти још три меча, опет против Италије, те Француске и Новог Зеланда.

Мундобаскет почиње 31. августа, када Србија игра са Анголом (9.30х).

И друга пријатељска утакмица репрезентација Србије и Литваније била је неизвесна до последњег минута, а завршила се истим исходом као она у "Штарк арени", одиграна непуних 48 сати раније.

Победом "орлова"!

У дворани Жалгириса у Каунасу, после много преокрета и прекида, проузрокованих фауловима, минутима одмора и ТВ тајм-аутима, Валанчунас и другови положили су оружје пред званично најбољом селекцијом света после САД.

Литванија - Србија 91:95 (22:20, 15:25, 34:24, 20:26)!

Оба тима имала су својих успона и падова, од 20:13 за домаће, преко максималних 37:47 за Србију у 21. минуту, па назад на 76:69 и 79:72 у корист момака у бело-зеленој опреми.

Као у Београду, када је требало "остати жив", на сцену је ступио Немања Бјелица, убацивши важне две тројке. Одбрана "орлова" била је на високом нивоу и омогућила је да Богдан Богдановић тројком закључи серију од 10:1, за наше ново вођство - 80:82.

Последња четири минута донела су резултатску клацкалицу, а питање победника почело је да се решава када је Марко Симоновић у свом стилу протрчао дуж основне линије и на пас Милосављевића погодио тројку из десног ћошка - 89:91!

Посао је довршио Богдановић, слободним бацањима после офанзивног скока и лепим скок шутом са леве стране за 91:95. Био је то потез класног играча, којим је прво себи дао простор да упути шут, а онда погодио преко руку немоћних Јанкунаса и Григониса.

Следи од петка до недеље "Акрополис куп" у Атини, где ћемо се састати са Турском, Италијом и Грчком.

Треба очекивати да Александар Ђорђевић и тамо "меша карте", као што је данас оставио ван протокола Николу Милутинова, док Владимира Лучића није уводио у игру.

Четири од четири.

Србија је и после другог окршаја с Литванијом у размаку од 48 сати успела да задржи савршени учинак у припремама за Светски куп у Кини, пошто је после Београда и у Каунасу славила и то резултатом 95:91 (20:22, 25:15, 24:34, 26:20). Без Николе Милутинова у протоколу и Владимира Лучића на паркету, јер су добили мало времена за одмор услед велике енергетске потрошње у претходним данима.

Лоша утакмица за око просечног гледаоца. Али баш онаква каква се и очекивала у Жалгирио Арени. По укусу селектора Литваније Даинијуса Адомаитиса, који од својих репрезентативаца захтева игру с много снажних физичких дуела, што за коначни производ има доста фаулова и прекида. На крају их је било чак 56! Превише, чак и за припремну утакмицу, али то иде на душу судијске тројке, која је имала потпуно чудан критеријум...

Србија је после одличног сегмента на крају друге и на самом старту треће четвртине, када је разлика отишла на максималних десет поена (47:37) захваљујући врсним ролама Николе Јокића и Богдана Богдановића, потпуно посрнула у завршних девет минута овог периода и дефанзивно скроз посрнула. Литванија се толико разиграла да је после 37 поена за полувреме само у трећој деоници убацила чак 34 поена, окренула резултат и ишла ка победи за реванш. На тек нешто више од осам и по минута пре краја сусрета домаћин је кошем Паулијуса Јанкунаса имала седам поена вишка (76:69) и готово јасну слику која је у том моменту указивала да ће Србија доживети први пораз. Али тако нису мислили и гости из земље браниоца сребра из Шпаније. 

Машину је покренуо Немања Бјелица с две узастопне тројке у кључним тренуцима. Прво за 76:72, онда и за 79:75 на шест минута пре последњег звука сирене, чиме је спречио Литванију да се резултатски одвоји и оставио могућност Србији да се у завршници потуче за победу. Управо су та два хица с велике удаљености омамила протника и везала му руке уочи финиша који је опет припао Србији. То је, ваљда, најважније. Не могу играчи, а поготово селектор Александар Ђорђевић да буду задовољни лепотом игре, великим дефанзивним падом у трећем кварталу, као ни чињеницом да је Литванија била доминантна у скоку (21-13 / 18-5), али резултат поново иде у прилог Србије – и поред лошијег издања, пише се победа.

После слабе шутерске вечери у Београду, фантастичну ролу имао је Богдан Богдановић са 27 поена (10/16 из игре, 5/9 за три), од чега је девет убацио у завршних пет минута, од укупно 20 у том интервалу. Управо је Богдановић ставио тачку на победу после јако важне тројке Марка Симоновића 90 секунди пре истека времена. Остао је мирне руке са пенала на улазу у последњи минут, да би онда на 20 секунди пре краја погодио с полудистанце и тако се „исправио“ за онај промашај с Евробаскета 2015, када је управо против Литваније промашио последњи шут на утакмици, за пролаз у финале... Није ово утакмица исте тежине, јасно је свима, али од нечега мора да се крене...

Своје прсте у нову победу Србије умешао је Никола Јокић. Суперстар најјаче кошаркашке лиге света одиграо је утакмицу по свом резону, уз 14 поена (8/8 са пенала) и по пет скокова и асистенција, а његова сигурност с лоптом и запањућа контрола дешавања на терену довели су до тога да и Мајкл Мелоун, иначе специјални гост генералног менаџера Артураса Карнишоваса у Каунасу, буде задовољан оним што је могао да види.

У одсуству капитена Милоша Теодосића момак из Сомбора намеће се као природни лидер ове генерације и чини се да то цела екипа оберучке прихвата. Био је најзаслужнији за велики успон игре у првом полувремену и завршници сусрета, али и прави одговор за Јонаса Валанчијунаса и Домантаса Сабониса, који су и овог пута знали да намуче одбрану Србије. Баш као и Маријус Григонис, коме окршаји са Србијом очигледно пријају. Меч је завршио са 17 поена, само једним мање од Валанчијунаса. Мантас Калнијетис је имао 15, а Паулијус Јанкунас 13 поена.

Има времена за уигравање и да игра постане “течнија”, а до тада ће стручни штаб морати да одлучи ко ће бити први организатор игре Србије. Василије Мицић се с неким лепим потезима и асистенцијама намеће као могуће решење, пошто је одбрана Литваније и вечерас затворила Стефану Јовићу прилазе до коша, због чега је његов утицај на игру опао...

Србију сада чека неколико дана одмора, а затим од петка до недеље следи Акрополис куп, где ће противници бити Турска, Италија и Грчка...

ЛИТВАНИЈА – СРБИЈА 91:95
/22:20, 15:25, 34:24, 20:26/

Дворана: Жалгирио арена, Каунас;
Гледалаца: 7285;
Судије: Јургис Лауринавичијус, Гитис Вилијус, Гвидас Гедвилас.

ЛИТВАНИЈА: Калниетис 15 (3ас), Мачиулис 7, Сеибутис 4 (3ск, 4ас), Сабонис 11 (5ск, 4изг), Гебен, Јанкунас 13, Валанчунас 18 (7ск, 3ас), Кузминскас 5, Гидраитис, Григонис 17 (3ск, 3ас), Лекавичијус 1, Буткевичијус, Улановас.

СРБИЈА: Симоновић 9 (4ск), Богдановић 27 (тројке 5/9, 3ск, 5ас), Бјелица 11 (тројке 3/6, 3ск, 3ас), Лучић, Милосављевић 7, Радуљица 10, Бирчевић, Јокић 14 (5ск, 5ас), Мицић 3 (7ас), Гудурић 4, Јовић 6, Марјановић 4.

Извор: Б92/мондо.рс//моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар