Završnica opet "orlovska": Litvanija - Srbija 0:2!

Bogdanović ubacio 27, Srbija opet dobila Litvaniju.  Košarkaši Srbije pobedili su Litvaniju 95:91 i u drugom međusobnom duelu u tri dana, ovaj put u Kaunasu.  Bogdan Bogdanović sa 27 poena i pet asistencija predvodio Đorđevićev tim do nove pobede u pripremnom periodu.  Opet pravi kad je najbitnije! Bogdan „ispravio“ 2015. godine, Beli najavio preokret, daj Jokiću loptu i budi miran! Srbija i drugi put savladala Litvaniju, Bogdanović se iskupio za onaj promašaj protiv Litvanije iz polufinala. . . Nije utakmica iste težine, ali od nečeg mora da se počne. . .

Košarka 12.08.2019 | 21:23
Završnica opet "orlovska": Litvanija - Srbija 0:2!
"Orlovi" su odigrali meč sa dosta oscilacija, selektor Aleksandar Đorđević je mnogo kombinovao i uigravao, ali i pored toga naš tim je nadigrao jednog od kandidata za medalju na Mundobasketu.

Zablistao je Bogdan Bogdanović sa 27 poena (10/16 iz igre, 5/9 trojke) i 5 asistencija uz odlučujuće koševe za pobedu.

Najbolje ga je pratio Nikola Jokić sa 14 poena uz po 5 skokova i asistencija, a kada je on bio na parketu Srbija je potpuno kontrolisali ritam igre.

Kao i u Beogradu, udarni trio je kompletirao Nemanja Bjelica sa 11 poena uz važne koševe u trenucima kada su Litvanci imali inicijativu.

Dvocifren učinak imao je i Miroslav Raduljica sa 10 poena, dok je Vasilije Micić podelio 7 asistencija.

Srbija i drugi meč protiv Litvanije loše otvara, Marjanović i Raduljica nisu imali rešenja za Valančunasa koji donosi domaćinu vođstvo 20:11. Međutim, nakon ulaska Jokića u igru, Srbija preuzima kontrolu, te smanjuje na koš zaostatka (22:20) do kraja perioda.

Usledilo je najboljih deset minuta igre našeg tima u Kaunasu, raspucali su se bekovi, rafal trojki Jovića i Bjelice, ali Valančunas održava Litvance u egalu (30:30). Opet Srbija uspostavlja potpunu kontrolu ulaskom Jokića.

Bogdanović ubacuje dve uzastopne trojke i Srbije "beži" na 40:32. Litvanci sa penala smanjuju zaostatak, da bi sjajnu četvrtinu zaključio Micić trojkom od table uz zvuk sirene (45:37).

Nakon najboljeg, usledio je najslabiji kvartal Srbije. Nije toliko izgledao loše napad, koliko je popustila odbrana iz koje se i izrodila prednost na poluvremenu. "Orlovi" su primili čak 34 poena i trećem periodu.

Nakon što je Raduljica pogodio za prvih +10 Srbije, opet se razigrao Valančunas i vratio Litvaniju u egal (51:54).

Potom naš tim nije imao rešenje za Kalneitisa koji preokreće rezultat, pa Litvanija odlazi na poslednju pauzu sa 71:69.

Potpuno je stao šut spoljnu liniju Srbije, Litvanci koriste seriju promašaja i koševima Jankunasa i Kuzminskasa diktiraju tempo, ali Bjelica sa dve trojle održava "Orlove" u igri (79:75).

Srbija pojačava odbranu i "izvlači" dva ofanzivna faula Litvanije, što naši kažnjavaju preko Jokića koji sjajno sarađuje sa Bjelicom (80:79).

"Orlovi" pojačavaju gas u zavšnici, opet iz dobre odbrane je krenuo i šut, Milosavljević i Simonović pogađaju trojke, a Bogdanović sa penala donosi 93:89, pred poslednjih 50 sekundi.

Nakon koša Grigonisa preko Jokića za nadu Litvanaca, potpuno ju je ugasio Bogdanović sjajnim košem iz ugla za konačnih 95:91.

Srbija će narednog vikenda igrati u Atini na tradicionalnom "Arkopolis kupu" gde će rivali biti Grčka, Turska i protivnik u grupi na SP Italija.

Selektor Đorđević će formu na kraju "brusiti" u Kini od 20. avgusta gde će "Orlovi" odigrati još tri meča, opet protiv Italije, te Francuske i Novog Zelanda.

Mundobasket počinje 31. avgusta, kada Srbija igra sa Angolom (9.30h).

I druga prijateljska utakmica reprezentacija Srbije i Litvanije bila je neizvesna do poslednjeg minuta, a završila se istim ishodom kao ona u "Štark areni", odigrana nepunih 48 sati ranije.

Pobedom "orlova"!

U dvorani Žalgirisa u Kaunasu, posle mnogo preokreta i prekida, prouzrokovanih faulovima, minutima odmora i TV tajm-autima, Valančunas i drugovi položili su oružje pred zvanično najboljom selekcijom sveta posle SAD.

Litvanija - Srbija 91:95 (22:20, 15:25, 34:24, 20:26)!

Oba tima imala su svojih uspona i padova, od 20:13 za domaće, preko maksimalnih 37:47 za Srbiju u 21. minutu, pa nazad na 76:69 i 79:72 u korist momaka u belo-zelenoj opremi.

Kao u Beogradu, kada je trebalo "ostati živ", na scenu je stupio Nemanja Bjelica, ubacivši važne dve trojke. Odbrana "orlova" bila je na visokom nivou i omogućila je da Bogdan Bogdanović trojkom zaključi seriju od 10:1, za naše novo vođstvo - 80:82.

Poslednja četiri minuta donela su rezultatsku klackalicu, a pitanje pobednika počelo je da se rešava kada je Marko Simonović u svom stilu protrčao duž osnovne linije i na pas Milosavljevića pogodio trojku iz desnog ćoška - 89:91!

Posao je dovršio Bogdanović, slobodnim bacanjima posle ofanzivnog skoka i lepim skok šutom sa leve strane za 91:95. Bio je to potez klasnog igrača, kojim je prvo sebi dao prostor da uputi šut, a onda pogodio preko ruku nemoćnih Jankunasa i Grigonisa.

Sledi od petka do nedelje "Akropolis kup" u Atini, gde ćemo se sastati sa Turskom, Italijom i Grčkom.

Treba očekivati da Aleksandar Đorđević i tamo "meša karte", kao što je danas ostavio van protokola Nikolu Milutinova, dok Vladimira Lučića nije uvodio u igru.

Četiri od četiri.

Srbija je i posle drugog okršaja s Litvanijom u razmaku od 48 sati uspela da zadrži savršeni učinak u pripremama za Svetski kup u Kini, pošto je posle Beograda i u Kaunasu slavila i to rezultatom 95:91 (20:22, 25:15, 24:34, 26:20). Bez Nikole Milutinova u protokolu i Vladimira Lučića na parketu, jer su dobili malo vremena za odmor usled velike energetske potrošnje u prethodnim danima.

Loša utakmica za oko prosečnog gledaoca. Ali baš onakva kakva se i očekivala u Žalgirio Areni. Po ukusu selektora Litvanije Dainijusa Adomaitisa, koji od svojih reprezentativaca zahteva igru s mnogo snažnih fizičkih duela, što za konačni proizvod ima dosta faulova i prekida. Na kraju ih je bilo čak 56! Previše, čak i za pripremnu utakmicu, ali to ide na dušu sudijske trojke, koja je imala potpuno čudan kriterijum...

Srbija je posle odličnog segmenta na kraju druge i na samom startu treće četvrtine, kada je razlika otišla na maksimalnih deset poena (47:37) zahvaljujući vrsnim rolama Nikole Jokića i Bogdana Bogdanovića, potpuno posrnula u završnih devet minuta ovog perioda i defanzivno skroz posrnula. Litvanija se toliko razigrala da je posle 37 poena za poluvreme samo u trećoj deonici ubacila čak 34 poena, okrenula rezultat i išla ka pobedi za revanš. Na tek nešto više od osam i po minuta pre kraja susreta domaćin je košem Paulijusa Jankunasa imala sedam poena viška (76:69) i gotovo jasnu sliku koja je u tom momentu ukazivala da će Srbija doživeti prvi poraz. Ali tako nisu mislili i gosti iz zemlje branioca srebra iz Španije. 

Mašinu je pokrenuo Nemanja Bjelica s dve uzastopne trojke u ključnim trenucima. Prvo za 76:72, onda i za 79:75 na šest minuta pre poslednjeg zvuka sirene, čime je sprečio Litvaniju da se rezultatski odvoji i ostavio mogućnost Srbiji da se u završnici potuče za pobedu. Upravo su ta dva hica s velike udaljenosti omamila protnika i vezala mu ruke uoči finiša koji je opet pripao Srbiji. To je, valjda, najvažnije. Ne mogu igrači, a pogotovo selektor Aleksandar Đorđević da budu zadovoljni lepotom igre, velikim defanzivnim padom u trećem kvartalu, kao ni činjenicom da je Litvanija bila dominantna u skoku (21-13 / 18-5), ali rezultat ponovo ide u prilog Srbije – i pored lošijeg izdanja, piše se pobeda.

Posle slabe šuterske večeri u Beogradu, fantastičnu rolu imao je Bogdan Bogdanović sa 27 poena (10/16 iz igre, 5/9 za tri), od čega je devet ubacio u završnih pet minuta, od ukupno 20 u tom intervalu. Upravo je Bogdanović stavio tačku na pobedu posle jako važne trojke Marka Simonovića 90 sekundi pre isteka vremena. Ostao je mirne ruke sa penala na ulazu u poslednji minut, da bi onda na 20 sekundi pre kraja pogodio s poludistance i tako se „ispravio“ za onaj promašaj s Evrobasketa 2015, kada je upravo protiv Litvanije promašio poslednji šut na utakmici, za prolaz u finale... Nije ovo utakmica iste težine, jasno je svima, ali od nečega mora da se krene...

Svoje prste u novu pobedu Srbije umešao je Nikola Jokić. Superstar najjače košarkaške lige sveta odigrao je utakmicu po svom rezonu, uz 14 poena (8/8 sa penala) i po pet skokova i asistencija, a njegova sigurnost s loptom i zapanjuća kontrola dešavanja na terenu doveli su do toga da i Majkl Meloun, inače specijalni gost generalnog menadžera Arturasa Karnišovasa u Kaunasu, bude zadovoljan onim što je mogao da vidi.

U odsustvu kapitena Miloša Teodosića momak iz Sombora nameće se kao prirodni lider ove generacije i čini se da to cela ekipa oberučke prihvata. Bio je najzaslužniji za veliki uspon igre u prvom poluvremenu i završnici susreta, ali i pravi odgovor za Jonasa Valančijunasa i Domantasa Sabonisa, koji su i ovog puta znali da namuče odbranu Srbije. Baš kao i Marijus Grigonis, kome okršaji sa Srbijom očigledno prijaju. Meč je završio sa 17 poena, samo jednim manje od Valančijunasa. Mantas Kalnijetis je imao 15, a Paulijus Jankunas 13 poena.

Ima vremena za uigravanje i da igra postane “tečnija”, a do tada će stručni štab morati da odluči ko će biti prvi organizator igre Srbije. Vasilije Micić se s nekim lepim potezima i asistencijama nameće kao moguće rešenje, pošto je odbrana Litvanije i večeras zatvorila Stefanu Joviću prilaze do koša, zbog čega je njegov uticaj na igru opao...

Srbiju sada čeka nekoliko dana odmora, a zatim od petka do nedelje sledi Akropolis kup, gde će protivnici biti Turska, Italija i Grčka...

LITVANIJA – SRBIJA 91:95
/22:20, 15:25, 34:24, 20:26/

Dvorana: Žalgirio arena, Kaunas;
Gledalaca: 7285;
Sudije: Jurgis Laurinavičijus, Gitis Vilijus, Gvidas Gedvilas.

LITVANIJA: Kalnietis 15 (3as), Mačiulis 7, Seibutis 4 (3sk, 4as), Sabonis 11 (5sk, 4izg), Geben, Jankunas 13, Valančunas 18 (7sk, 3as), Kuzminskas 5, Gidraitis, Grigonis 17 (3sk, 3as), Lekavičijus 1, Butkevičijus, Ulanovas.

SRBIJA: Simonović 9 (4sk), Bogdanović 27 (trojke 5/9, 3sk, 5as), Bjelica 11 (trojke 3/6, 3sk, 3as), Lučić, Milosavljević 7, Raduljica 10, Birčević, Jokić 14 (5sk, 5as), Micić 3 (7as), Gudurić 4, Jović 6, Marjanović 4.

Izvor: B92/mondo.rs//mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar