ИЗАБРАЛИ НАЈСКУПЉУ ПОНУДУ: Блок 7 за Додиковог кума

Грађанима БиХ, који ће враћати милионске рате кредита, није објашњено зашто је јавно предузеће пристало на овакву одлуку Канцеларије, иако пријете нови судски спорови. Такође, остало је нејасно зашто Канцеларија, с обзиром на нерегуларности у понудама вриједним милионе КМ, није поништила тендер.

Босна и Херцеговина 12.08.2019 | 19:59
ИЗАБРАЛИ НАЈСКУПЉУ ПОНУДУ: Блок 7 за Додиковог кума
“У Електропривреди Босне и Херцеговине вјерују да ће почетком јесени почети припремни радови за изградњу Блока 7 Термоелектране Тузла”, јавили су крајем јула овдашњи медији.

У извјештају о капиталном пројекту навели су и да ће за овај дио посла бити задужен конзорцијум “ИТЦ Зеница”, “Интеграл инежењеринг” Слободана Станковића и “Приједорпутеви” Драгана Чорокала. Све то за 21.059.998 КМ са урачунатим ПДВ-ом, што је за чак пет милиона КМ скупље од прворангиране понуде.

Договор је пао 23. јула и то под кумовском палицом Канцеларије за разматрање жалби Босне и Херцеговине. Након више од године вијећања, одлучено је да је раније одабрана понуда конзорцијума “Јата Гроуп” Сребреник, “Роадинг” Грачаница, “Риал-Шпед” Добој Исток, “Путови” Груде, “Градња 1” Тешањ и “Регенерација” Велика Кладуша сада неприхватљива. Ове фирме грађевинске услуге за припремне радове нудиле су за 16.029.672 КМ.

Међутим, јесење планове, бар засад, пореметиле су управо одбачене фирме, јер су 1. августа послале нову жалбу на адресу КРЖ БиХ.

НЕКАДА ДАВНО…

“Електропривреда Босне и Херцеговине” 20. јуна прошле године, међу седам понуђача, за припремне радове одабрала је најповољнијег, конзорцијум на челу са “Јатом”.

“ИТЦ Зеница”, “Интеграл” и “Приједорпутеви” завршили на шестом мјесту.

Нису дангубили, већ су Канцеларији, у којој се, тврде извори Журнала, воде изузетно јаким личним и политичким интересима, написали подужи списак мањкавости прворангиране понуде. О цијени се није водило рачуна, али јесте о каталогу написаном на енглеском језику а, како сазнајемо, непреведеном и неовјереном код судског тумача.

У побројаним примједбама наведено је и да “Јатина” група није назначила носиоца посла, као ни адресу те да није било датума о изјави о испуњености услова, да се у понуди појавио вишак страна, као и да дипломе стручњака није овјерио надзорни орган. Није било, тврде шесторангирани, ни сертификата понуђених материјала.

Канцеларија је утврдила да конзорцијуми других фирми нису продужили валидност понуда па јој је било лако да у игри остави само два играча. Одбацује фирме из “Јатиног” јата, а “Електропривреди” наређује да прихвати “ИТЦ Зеницу” која је око себе окупила Станковића, иначе кума Милорада Додика, члана Предсједништва БиХ, и подобног приједорског тајкуна Драгана Чорокала.

“Електропривреда”, бар јавно, покушава да се огради од нове одлуке:

“КРЖ је својим досадашњим рјешењима, које је доносио по жалбама наведене групе понуђача, сваки пут усвајао жалбене наводе жалитеља те поништавао одлуке овог уговорног органа о поништењу предметног поступка јавне набавке и предмет враћао на поновни поступак. Уговорни орган је доведен у ситуацију да, без обзира на неслагање са ставовима КРЖ и покренута два управна спора пред Судом БиХ који су у току (покренути од стране првобитно изабраног понуђача и од овог уговорног органа), у обавези извршити коначно рјешење КРЖ.”

ОД ТАЧКЕ И ЗАРЕЗА ДО ФИКТИВНЕ ПОТВРДЕ

Ни “Јата” сада не жели да попусти па одмах улаже жалбу са 28 примједби на понуду “ИТЦ Зеница”. У пет милиона скупљој понуди стране у документацији нису биле потписане, финансијски извјештаји су прилагани онако како је понуђачу одговарало, а ЦВ стручног особља потписивале су фирме… Постоји и сумња да је потврда о добро извршеним пословима, коју је “Интеграл” за 2015. годину издао “Приједорпутевима”, тек фиктивна.

“Мањкавости које су нама нашли биле су типа тачке и зареза тамо гдје им није мјесто. То је комисија ‘Електропривреде’ констатовала да није битно за одлуку. Далеко веће недостатке имао је конзорцијум на челу са ‘ИТЦ Зеница’. Али, ‘Електропривреда’ је приморана да прихвати одлуку КРЖ. Међутим, наша жалба одлаже почетак радова. Сачекаћемо. Ако нас одбаце, може услиједити нови судски процес”, казао је за Журнал Хамзалија Ибрић, директор “Јате”.

На питање како је могуће да нечија понуда буде за чак пет милиона КМ скупља или исто толико јефтинија, каже:

И у “ИТЦ Зеница” имају одговор и оптужују:

“Уговорни орган је поставио конкретне захтјеве за квалитет понуђених материјала и опреме, уз јасно постављене техничке захтјеве. ‘Јата Гроуп’, ‘Роадинг’, ‘Риал-Шпед’, ,Путови’, ‘Градња 1’ и ,Регенерација’ су, супротно Закону о јавнима набавкама БиХ и захтјевима из тендерске документације, у својој понуди доставили алтернативне понуде материјала и опреме, чије цијене су знатно ниже на тржишту у односу на материјале и опрему који су захтијевани тендером због чега је и настала значајна разлика у понуђеним цијенама. Посљедњом одлуком ‘Електропривреде’ од 23.07.2019. године напријед наведени наводи су потврђени”, тврди то за Журнал Сувад Исаковић, директор зеничког “ИТЦ”.

О новој жалби и примједбама “Јате” није желио да говори “док се не оконча управни спор”.

ПОЛИТИЧКИ МИЛИОНСКИ ИНТЕРЕС

Истина, нова жалба одгађа најављени почетак радова, али Игор Вукајловић из удружења грађана “Тендер” каже да, судећи по тренутној борби за интересе у Канцеларији за жалбе, за очекивати је да врло брзо буде и одбачена као неоснована.

Како је у питању једна од највећих инвестиција у енергетском сектору, за коју је обезбијеђен кинески кредит у износу од 613 милиона евра, очито је да је пристисака било.

На питања Журнала главни актери, “Електропривреда БиХ” и Канцеларија за жалбе БиХ, нису жељели да одговоре. Грађанима БиХ, који ће враћати милионске рате кредита, није објашњено зашто је јавно предузеће пристало на овакву одлуку Канцеларије, иако пријете нови судски спорови. Такође, остало је нејасно зашто Канцеларија, с обзиром на нерегуларности у понудама вриједним милионе КМ, није поништила тендер.

Градња Блока 7 ТЕ Тузла и даље виси у зраку, јер би радове могла да заустави Енергетска заједница. У Секретаријату ЕЗ-а, пренијели су медији, истичу да би гаранцију Владе ФБиХ требало преиспитати јер је ријеч о недозвољеној државној помоћи. У ЕП БиХ тврде супротно и чекају септембар.   

(Журнал.инфо)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Ниједну Страницу,

12.08.2019 18:10

нисем у стању да отворим,. да нема крмос радњи'нисам више паметан да објаснис сам себи" ста се ово догађа, ко че све те дугове да врати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролетер

13.08.2019 19:32

Оно тачно нас сређују ко санске козе. Баш сам се питао да ли ће и када Додик потписати НАТО, а ево одговора. Хоће, а цијена ће бити његов тал с Бакиром у ТЕ Тузла. Живи били па видили.

Name

Ре

12.08.2019 18:11

Ма да, вееелики Србин

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДИ

12.08.2019 18:20

Много тендера сам оборио због ситница, али све су биле јасно тразене. Треба само знати цитати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

12.08.2019 18:31

Ово није нормално! Има ли какав капитални посао у РС и БиХ у ком Додик нема умијесане прсте?

ОДГОВОРИТЕ
Name

бурлина прција

12.08.2019 21:21

нема ни посла а ни пљацке без његовог тала.

Name

Ре

13.08.2019 07:39

сврха постојања ове и овакве земље је да буде пљацкана и вес масина за неке моцнике. Тако да се не изненадјуј. Ако ти се свидја пливај ако не, торбу у саке и пут под ноге.

Name

Ре

13.08.2019 07:49

Слободан Станковиц није његов кум. Побркали сте лонцице.

Name

киза

12.08.2019 18:33

Док од разлике почасти остале остаде баји два милиончета. Јефтино се продао за улазак у НАТО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лео

12.08.2019 19:54

То је то

Name

БС

12.08.2019 18:53

Ето како ви волите РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пуса

12.08.2019 18:54

Кад се ради о криминалу не постоје ни ентитетске ни националне баријере.Е мој глупи народе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАТО

12.08.2019 18:57

Зато је Додицк прихвато договор ! Јел вам сад јасно засто је пристао на све?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.08.2019 21:25

за кума само најбоље. Боље је да буде милионер него да се дрогира.

Name

Рере

13.08.2019 06:52

Каквог кума он је сувласник

Name

Зна се

13.08.2019 07:29

Његово је то. Већински његово.

Name

Збиља

12.08.2019 20:07

А који це нам клинац толика струја када нема ко да је троси, силна индустрија у бивсој дрзави која је тросила огромну вецину те струје данас не постоји. А да, извозит це је и хапат лову а нама овде остаје само дим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА ЗЕМЉУ

12.08.2019 21:17

НЕЗНА ДОДИК ДА ЈЕ УМРО ТИТО, ДА СЕ РАСПАЛА СФРЈ, ДА НЕМА ПРИВРЕДЕ И ПОТРОШАЧА. ОН САМО ПРАТИ СВОЈУ ДОБИТ И ШТО ВИШЕ НАРОДА БХ ПРОТЈЕРАТИ.НАРОД ЗНА ЗА СВЕ ЊЕГОВЕ МАНИПУЛАЦИЈЕ, АЛИ ВЕЛИКИ ЦЕНТРИ СТОЈЕ ИЗА ЊЕГА. ИСКРЕНО ИСТИ СУ БАКИР И ЧОВИЋ. ТЕШКО НАМА

Name

валтер

12.08.2019 22:57

Док народ рови по контејнерима и глодје кост национализма они се растаљују народним парама, и тако 20 и кусур година

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

13.08.2019 06:22

Ко је ту у криву Они или народ?

Name

Ре Па

13.08.2019 07:52

Они су криви, зашто се питаш уопште!? Дата им је власт, сви алати су им у рукама...а они од људи направише робове, уз подршку странаца.

Name

Ма, народ!

14.08.2019 11:58

Ма, народ је кројач своје судбине. Ако су му хлаче подеране-сам их је лоше сашио и нека у њима безстидно хода.