IZABRALI NAJSKUPLJU PONUDU: Blok 7 za Dodikovog kuma

Građanima BiH, koji će vraćati milionske rate kredita, nije objašnjeno zašto je javno preduzeće pristalo na ovakvu odluku Kancelarije, iako prijete novi sudski sporovi. Takođe, ostalo je nejasno zašto Kancelarija, s obzirom na neregularnosti u ponudama vrijednim milione KM, nije poništila tender.

Bosna i Hercegovina 12.08.2019 | 19:59
IZABRALI NAJSKUPLJU PONUDU: Blok 7 za Dodikovog kuma
“U Elektroprivredi Bosne i Hercegovine vjeruju da će početkom jeseni početi pripremni radovi za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla”, javili su krajem jula ovdašnji mediji.

U izvještaju o kapitalnom projektu naveli su i da će za ovaj dio posla biti zadužen konzorcijum “ITC Zenica”, “Integral ineženjering” Slobodana Stankovića i “Prijedorputevi” Dragana Čorokala. Sve to za 21.059.998 KM sa uračunatim PDV-om, što je za čak pet miliona KM skuplje od prvorangirane ponude.

Dogovor je pao 23. jula i to pod kumovskom palicom Kancelarije za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine. Nakon više od godine vijećanja, odlučeno je da je ranije odabrana ponuda konzorcijuma “Jata Group” Srebrenik, “Roading” Gračanica, “Rial-Šped” Doboj Istok, “Putovi” Grude, “Gradnja 1” Tešanj i “Regeneracija” Velika Kladuša sada neprihvatljiva. Ove firme građevinske usluge za pripremne radove nudile su za 16.029.672 KM.

Međutim, jesenje planove, bar zasad, poremetile su upravo odbačene firme, jer su 1. avgusta poslale novu žalbu na adresu KRŽ BiH.

NEKADA DAVNO…

“Elektroprivreda Bosne i Hercegovine” 20. juna prošle godine, među sedam ponuđača, za pripremne radove odabrala je najpovoljnijeg, konzorcijum na čelu sa “Jatom”.

“ITC Zenica”, “Integral” i “Prijedorputevi” završili na šestom mjestu.

Nisu dangubili, već su Kancelariji, u kojoj se, tvrde izvori Žurnala, vode izuzetno jakim ličnim i političkim interesima, napisali poduži spisak manjkavosti prvorangirane ponude. O cijeni se nije vodilo računa, ali jeste o katalogu napisanom na engleskom jeziku a, kako saznajemo, neprevedenom i neovjerenom kod sudskog tumača.

U pobrojanim primjedbama navedeno je i da “Jatina” grupa nije naznačila nosioca posla, kao ni adresu te da nije bilo datuma o izjavi o ispunjenosti uslova, da se u ponudi pojavio višak strana, kao i da diplome stručnjaka nije ovjerio nadzorni organ. Nije bilo, tvrde šestorangirani, ni sertifikata ponuđenih materijala.

Kancelarija je utvrdila da konzorcijumi drugih firmi nisu produžili validnost ponuda pa joj je bilo lako da u igri ostavi samo dva igrača. Odbacuje firme iz “Jatinog” jata, a “Elektroprivredi” naređuje da prihvati “ITC Zenicu” koja je oko sebe okupila Stankovića, inače kuma Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, i podobnog prijedorskog tajkuna Dragana Čorokala.

“Elektroprivreda”, bar javno, pokušava da se ogradi od nove odluke:

“KRŽ je svojim dosadašnjim rješenjima, koje je donosio po žalbama navedene grupe ponuđača, svaki put usvajao žalbene navode žalitelja te poništavao odluke ovog ugovornog organa o poništenju predmetnog postupka javne nabavke i predmet vraćao na ponovni postupak. Ugovorni organ je doveden u situaciju da, bez obzira na neslaganje sa stavovima KRŽ i pokrenuta dva upravna spora pred Sudom BiH koji su u toku (pokrenuti od strane prvobitno izabranog ponuđača i od ovog ugovornog organa), u obavezi izvršiti konačno rješenje KRŽ.”

OD TAČKE I ZAREZA DO FIKTIVNE POTVRDE

Ni “Jata” sada ne želi da popusti pa odmah ulaže žalbu sa 28 primjedbi na ponudu “ITC Zenica”. U pet miliona skupljoj ponudi strane u dokumentaciji nisu bile potpisane, finansijski izvještaji su prilagani onako kako je ponuđaču odgovaralo, a CV stručnog osoblja potpisivale su firme… Postoji i sumnja da je potvrda o dobro izvršenim poslovima, koju je “Integral” za 2015. godinu izdao “Prijedorputevima”, tek fiktivna.

“Manjkavosti koje su nama našli bile su tipa tačke i zareza tamo gdje im nije mjesto. To je komisija ‘Elektroprivrede’ konstatovala da nije bitno za odluku. Daleko veće nedostatke imao je konzorcijum na čelu sa ‘ITC Zenica’. Ali, ‘Elektroprivreda’ je primorana da prihvati odluku KRŽ. Međutim, naša žalba odlaže početak radova. Sačekaćemo. Ako nas odbace, može uslijediti novi sudski proces”, kazao je za Žurnal Hamzalija Ibrić, direktor “Jate”.

Na pitanje kako je moguće da nečija ponuda bude za čak pet miliona KM skuplja ili isto toliko jeftinija, kaže:

I u “ITC Zenica” imaju odgovor i optužuju:

“Ugovorni organ je postavio konkretne zahtjeve za kvalitet ponuđenih materijala i opreme, uz jasno postavljene tehničke zahtjeve. ‘Jata Group’, ‘Roading’, ‘Rial-Šped’, ,Putovi’, ‘Gradnja 1’ i ,Regeneracija’ su, suprotno Zakonu o javnima nabavkama BiH i zahtjevima iz tenderske dokumentacije, u svojoj ponudi dostavili alternativne ponude materijala i opreme, čije cijene su znatno niže na tržištu u odnosu na materijale i opremu koji su zahtijevani tenderom zbog čega je i nastala značajna razlika u ponuđenim cijenama. Posljednjom odlukom ‘Elektroprivrede’ od 23.07.2019. godine naprijed navedeni navodi su potvrđeni”, tvrdi to za Žurnal Suvad Isaković, direktor zeničkog “ITC”.

O novoj žalbi i primjedbama “Jate” nije želio da govori “dok se ne okonča upravni spor”.

POLITIČKI MILIONSKI INTERES

Istina, nova žalba odgađa najavljeni početak radova, ali Igor Vukajlović iz udruženja građana “Tender” kaže da, sudeći po trenutnoj borbi za interese u Kancelariji za žalbe, za očekivati je da vrlo brzo bude i odbačena kao neosnovana.

Kako je u pitanju jedna od najvećih investicija u energetskom sektoru, za koju je obezbijeđen kineski kredit u iznosu od 613 miliona evra, očito je da je pristisaka bilo.

Na pitanja Žurnala glavni akteri, “Elektroprivreda BiH” i Kancelarija za žalbe BiH, nisu željeli da odgovore. Građanima BiH, koji će vraćati milionske rate kredita, nije objašnjeno zašto je javno preduzeće pristalo na ovakvu odluku Kancelarije, iako prijete novi sudski sporovi. Takođe, ostalo je nejasno zašto Kancelarija, s obzirom na neregularnosti u ponudama vrijednim milione KM, nije poništila tender.

Gradnja Bloka 7 TE Tuzla i dalje visi u zraku, jer bi radove mogla da zaustavi Energetska zajednica. U Sekretarijatu EZ-a, prenijeli su mediji, ističu da bi garanciju Vlade FBiH trebalo preispitati jer je riječ o nedozvoljenoj državnoj pomoći. U EP BiH tvrde suprotno i čekaju septembar.   

(Žurnal.info)

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

Nijednu Stranicu,

12.08.2019 20:10

nisem u stanju da otvorim,. da nema krmos radnji'nisam više pametan da objasnis sam sebi" sta se ovo događa, ko če sve te dugove da vrati

ODGOVORITE
Name

Proleter

13.08.2019 21:32

Ono tačno nas sređuju ko sanske koze. Baš sam se pitao da li će i kada Dodik potpisati NATO, a evo odgovora. Hoće, a cijena će biti njegov tal s Bakirom u TE Tuzla. Živi bili pa vidili.

Name

Re

12.08.2019 20:11

Ma da, veeeliki Srbin

ODGOVORITE
Name

DI

12.08.2019 20:20

Mnogo tendera sam oborio zbog sitnica, ali sve su bile jasno trazene. Treba samo znati citati...

ODGOVORITE
Name

Direkt

12.08.2019 20:31

Ovo nije normalno! Ima li kakav kapitalni posao u RS i BiH u kom Dodik nema umijesane prste?

ODGOVORITE
Name

burlina prcija

12.08.2019 23:21

nema ni posla a ni pljacke bez njegovog tala.

Name

Re

13.08.2019 09:39

svrha postojanja ove i ovakve zemlje je da bude pljackana i ves masina za neke mocnike. Tako da se ne iznenadjuj. Ako ti se svidja plivaj ako ne, torbu u sake i put pod noge.

Name

Re

13.08.2019 09:49

Slobodan Stankovic nije njegov kum. Pobrkali ste loncice.

Name

kiza

12.08.2019 20:33

Dok od razlike počasti ostale ostade baji dva miliončeta. Jeftino se prodao za ulazak u NATO

ODGOVORITE
Name

Leo

12.08.2019 21:54

To je to

Name

BS

12.08.2019 20:53

Eto kako vi volite RS

ODGOVORITE
Name

Pusa

12.08.2019 20:54

Kad se radi o kriminalu ne postoje ni entitetske ni nacionalne barijere.E moj glupi narode!

ODGOVORITE
Name

NATO

12.08.2019 20:57

Zato je Dodick prihvato dogovor ! Jel vam sad jasno zasto je pristao na sve?

ODGOVORITE
Name

Re

12.08.2019 23:25

za kuma samo najbolje. Bolje je da bude milioner nego da se drogira.

Name

Rere

13.08.2019 08:52

Kakvog kuma on je suvlasnik

Name

Zna se

13.08.2019 09:29

Njegovo je to. Većinski njegovo.

Name

Zbilja

12.08.2019 22:07

A koji ce nam klinac tolika struja kada nema ko da je trosi, silna industrija u bivsoj drzavi koja je trosila ogromnu vecinu te struje danas ne postoji. A da, izvozit ce je i hapat lovu a nama ovde ostaje samo dim.

ODGOVORITE
Name

ZA ZEMLJU

12.08.2019 23:17

NEZNA DODIK DA JE UMRO TITO, DA SE RASPALA SFRJ, DA NEMA PRIVREDE I POTROŠAČA. ON SAMO PRATI SVOJU DOBIT I ŠTO VIŠE NARODA BH PROTJERATI.NAROD ZNA ZA SVE NJEGOVE MANIPULACIJE, ALI VELIKI CENTRI STOJE IZA NJEGA. ISKRENO ISTI SU BAKIR I ČOVIĆ. TEŠKO NAMA

Name

valter

13.08.2019 00:57

Dok narod rovi po kontejnerima i glodje kost nacionalizma oni se rastaljuju narodnim parama, i tako 20 i kusur godina

ODGOVORITE
Name

Па

13.08.2019 08:22

Ко је ту у криву Они или народ?

Name

Re Pa

13.08.2019 09:52

Oni su krivi, zašto se pitaš uopšte!? Data im je vlast, svi alati su im u rukama...a oni od ljudi napraviše robove, uz podršku stranaca.

Name

Ma, narod!

14.08.2019 13:58

Ma, narod je krojač svoje sudbine. Ako su mu hlače poderane-sam ih je loše sašio i neka u njima bezstidno hoda.