Посљедња шанса!

Пре годину дана би се причало да Звезда има Ричмонда Боаћија, а сада се каже да је Звезда осуђена на Боаћија.

Фудбал 13.08.2019 | 00:05
Посљедња шанса!
Можда ће појединци из Звездиног табора у Копенхагену играти последњи велики меч на Паркен Стадиону (читај Родић), можда ће појединци имати јединствену прилику да покажу да су сазрели да ломе утакмице са милионским улогом, како је то у прошлогодишњем циклусу радио Милан Павков. Све је то можда. Једно је сигурно - Ричмонд Боаћи имаће једну од последњих шанси да побегне из канџи просечности које су га шчепале још августа прошле године, када се за 2.500.000 евра вратио из кинеског Ђенгсуа на црвено-белу страну Топчидерског брда.

И даље нападач из Гане има фасцинантне бројке као најбоље адвокате његовог боравка у Љутице Богдана. На 73 меча у црвено-белу дресу постигао је 54 гола. Такав учинак ће бити недоступан сваком наредном странцу или баш тешко доступан. Међутим, колико се објективан осећај о квалитетима снажног нападача девалвирао, бар у очима навијача Црвене звезде, најбоље илуструје следећа чињница. Оног тренутка када је обелодањена вест о томе да Милан Павков неће бити у авиону за Данску навијачи Црвене звезде осећали су се много горе него када је Винд Паненком изједначио резултат у првом мечу. Њихов оптимизам је престао да гори. Само тиња.

Пре само годину дана причало би се да Црвена звезда у шпицу има Ричмонда Боаћија, сада се констатује да је тим Владана Милојевића осуђен на Ричмонда Боаћија. И то због актуелне повреде Павкова, и сада већ бившег проблема са задњом ложом Португалца Томанеа.

Писали смо већ о не баш добром говору тела Ричмонда Боаћија током припрема у Аустрији. На почетку сезоне наговештавао је да би могао да буде онај стари, или онај прави, јер више и челницима Црвене звезде није симпатично да случају како су са Далеког Истока добили кинеску верзију убитачног нападача. Несумњиво, једног од најписменији шпицева Звездине новије историје, чије свако кретање је некада представљало есенцију квалитета једног нападача. Било је и ту голова, стрела у Келну, демонстрације силе у Праге, статистике која каже да је међу најбољим стрелцима Црвене звезде на међународној сцени у историји. Све је то било.

Сигурни смо да до Боаћија долазе актуелне приче о томе како је кренуо путем без повратка, и да се мимо сваке логике просто угасио. Да више не представља опасност… Управо тај коктел оправданих критика требало би да представља погонско гориво нападачу Црвене звезде да на Паркену запне.

Када је постигао погодак против Хелсникија Боаћи се нашалио да се не боји лава, јер је вероватно бржи и од њега. Нападач Црвене звезде је сада нападнут, сатеран је у ћошак, и логично је да га у таквој ситуацији покрене инстинкт звери. Да се брани као никада у животу, јер у ћошку просечности може само да фудбалски увене. Мора да се избори за простор на великој сцени.

Просто, Боаћи треба у Копенхагену да да допринос какав се од њега очекује. Може и да не затресе мрежу, или да промаши зицер, јер такве утакмице стоје у ЦВ-у сваког нападача. Али не сме да дозволи да буде испребијан у дуелима као да је од флис папира, или лако читљив као да је реч о нападачу из омладинске школе. Или још горе – ни у ком случају не сме да дозволи штоперима Кпенхагена да се подигну до центра и на тај начин праве вишак.

Ричмонд Боаћи има 26 година, али играће вероватно једну од најважнијих утакмица у каријери. За 90 минута може да поправи све лоше што је радио у претходних шест месеци, и да избаци комплетну фрустрацију из себе. И да поново постане велики бос тима, као пре два лета када је током путовања на Малту тамошње царинике гледао кроз наочаре за сунце и са аристократским ставом. Ти детаљи открили су колико самопоуздања има снажни нападач из Гане.

Сада нема самопоуздања ни у траговима. Махање рукама, гледање ка судији, ривалима или саиграчима, и тек понеки осмех. То је резултат пола године живљења без великог голгетерског учинка. Мада му Милојевић и даље верује.

„Све је на њему. Доста причамо у последње време. Не бих рекао да је он заборавио да игра фудбал“, рекао је после меча са Лучанима Владан Милојевић.

Сада је све на Боаћију. Прост народ би рекао: „Дај гол, или два, избаци Копенхаген и врати се на велику сцену“.

Питање је да ли ће после главног града Данске Боћи имати нову прилику. Шансе у фудбалу морају да се искористе. Зна то и Боаћи.

Извор: моззартспорт

Фото: МН пресс

Коментари / 0

Оставите коментар