Posljednja šansa!

Pre godinu dana bi se pričalo da Zvezda ima Ričmonda Boaćija, a sada se kaže da je Zvezda osuđena na Boaćija.

Fudbal 13.08.2019 | 00:05
Posljednja šansa!
Možda će pojedinci iz Zvezdinog tabora u Kopenhagenu igrati poslednji veliki meč na Parken Stadionu (čitaj Rodić), možda će pojedinci imati jedinstvenu priliku da pokažu da su sazreli da lome utakmice sa milionskim ulogom, kako je to u prošlogodišnjem ciklusu radio Milan Pavkov. Sve je to možda. Jedno je sigurno - Ričmond Boaći imaće jednu od poslednjih šansi da pobegne iz kandži prosečnosti koje su ga ščepale još avgusta prošle godine, kada se za 2.500.000 evra vratio iz kineskog Đengsua na crveno-belu stranu Topčiderskog brda.

I dalje napadač iz Gane ima fascinantne brojke kao najbolje advokate njegovog boravka u Ljutice Bogdana. Na 73 meča u crveno-belu dresu postigao je 54 gola. Takav učinak će biti nedostupan svakom narednom strancu ili baš teško dostupan. Međutim, koliko se objektivan osećaj o kvalitetima snažnog napadača devalvirao, bar u očima navijača Crvene zvezde, najbolje ilustruje sledeća činjnica. Onog trenutka kada je obelodanjena vest o tome da Milan Pavkov neće biti u avionu za Dansku navijači Crvene zvezde osećali su se mnogo gore nego kada je Vind Panenkom izjednačio rezultat u prvom meču. Njihov optimizam je prestao da gori. Samo tinja.

Pre samo godinu dana pričalo bi se da Crvena zvezda u špicu ima Ričmonda Boaćija, sada se konstatuje da je tim Vladana Milojevića osuđen na Ričmonda Boaćija. I to zbog aktuelne povrede Pavkova, i sada već bivšeg problema sa zadnjom ložom Portugalca Tomanea.

Pisali smo već o ne baš dobrom govoru tela Ričmonda Boaćija tokom priprema u Austriji. Na početku sezone nagoveštavao je da bi mogao da bude onaj stari, ili onaj pravi, jer više i čelnicima Crvene zvezde nije simpatično da slučaju kako su sa Dalekog Istoka dobili kinesku verziju ubitačnog napadača. Nesumnjivo, jednog od najpismeniji špiceva Zvezdine novije istorije, čije svako kretanje je nekada predstavljalo esenciju kvaliteta jednog napadača. Bilo je i tu golova, strela u Kelnu, demonstracije sile u Prage, statistike koja kaže da je među najboljim strelcima Crvene zvezde na međunarodnoj sceni u istoriji. Sve je to bilo.

Sigurni smo da do Boaćija dolaze aktuelne priče o tome kako je krenuo putem bez povratka, i da se mimo svake logike prosto ugasio. Da više ne predstavlja opasnost… Upravo taj koktel opravdanih kritika trebalo bi da predstavlja pogonsko gorivo napadaču Crvene zvezde da na Parkenu zapne.

Kada je postigao pogodak protiv Helsnikija Boaći se našalio da se ne boji lava, jer je verovatno brži i od njega. Napadač Crvene zvezde je sada napadnut, sateran je u ćošak, i logično je da ga u takvoj situaciji pokrene instinkt zveri. Da se brani kao nikada u životu, jer u ćošku prosečnosti može samo da fudbalski uvene. Mora da se izbori za prostor na velikoj sceni.

Prosto, Boaći treba u Kopenhagenu da da doprinos kakav se od njega očekuje. Može i da ne zatrese mrežu, ili da promaši zicer, jer takve utakmice stoje u CV-u svakog napadača. Ali ne sme da dozvoli da bude isprebijan u duelima kao da je od flis papira, ili lako čitljiv kao da je reč o napadaču iz omladinske škole. Ili još gore – ni u kom slučaju ne sme da dozvoli štoperima Kpenhagena da se podignu do centra i na taj način prave višak.

Ričmond Boaći ima 26 godina, ali igraće verovatno jednu od najvažnijih utakmica u karijeri. Za 90 minuta može da popravi sve loše što je radio u prethodnih šest meseci, i da izbaci kompletnu frustraciju iz sebe. I da ponovo postane veliki bos tima, kao pre dva leta kada je tokom putovanja na Maltu tamošnje carinike gledao kroz naočare za sunce i sa aristokratskim stavom. Ti detalji otkrili su koliko samopouzdanja ima snažni napadač iz Gane.

Sada nema samopouzdanja ni u tragovima. Mahanje rukama, gledanje ka sudiji, rivalima ili saigračima, i tek poneki osmeh. To je rezultat pola godine življenja bez velikog golgeterskog učinka. Mada mu Milojević i dalje veruje.

„Sve je na njemu. Dosta pričamo u poslednje vreme. Ne bih rekao da je on zaboravio da igra fudbal“, rekao je posle meča sa Lučanima Vladan Milojević.

Sada je sve na Boaćiju. Prost narod bi rekao: „Daj gol, ili dva, izbaci Kopenhagen i vrati se na veliku scenu“.

Pitanje je da li će posle glavnog grada Danske Boći imati novu priliku. Šanse u fudbalu moraju da se iskoriste. Zna to i Boaći.

Izvor: mozzartsport

Foto: MN press

Komentari / 0

Ostavite komentar