Да се утврди градиво и скроји нова тактика...

На програму је још један сусрет против Литваније. . .

Кошарка 12.08.2019 | 16:33
Да се утврди градиво и скроји нова тактика...
Да се више нико не повреди.

То је мантра којом се воде сви у експедицији кошаркашке репрезентације Србије која је у недељу допутовала у Каунас, на узвратни припремни меч против Литваније (РТС, 18.30). 

Капитен Милош Теодосић платио је данак повреде која му се вратила као лоша навика, због чега је ростер сведен на само 13 играча, односно два класична плејмејкера. Пред селектором Александром Ђорђевићем и комплетним стручним штабом је период великог изазова, да по хитном поступку коригује тактику и на сто изнесе нове идеје којим би се надоместио изостанак прекаљеног капитена. 

Имаће кошаркаши Србије два пуна дана да посложе утиске након првог сусрета против Литваније и увиде где су биле грешке, шта треба исправити, а шта надоградити у игри. Литванија је у Београду играла тачно по координатама које је селектор Ђорђевић исцртао - чврсто и агресивно у одбрани, уз доста контакта и снажних физичких дуела, што је остављало мало слободног простора за шут и лаке поене.

Првобитна идеја Даинијуса Адомаитиса да утакмицу искористи како би што више уиграо центарски тандем Јонас Валанчијунас - Домантас Сабонис није спроведена у дело. Бар не у мери која се очекивала. Двојица НБА кошаркаша заједно су у игри провели мање од десет минута због проблема са личним грешкама, због чега је селектор Литваније морао да комбинује петорке и раздвоји Валанчијунаса и Сабониса како би одржао висок ниво игре. 

Није Александар Ђорђевић био задовољан издањем наших центара, поготово њиховим дефанзивним кретњама, пошто су Литванци лако пробијали линију одбране и пролазили до коша без већих проблема. Србија је на повећану активност литванских центара покушавао да одговори комбиновањем Николе Јокића са Николом Милутиновим и Мирославом Радуљицом, где би прва звезда Денвера играла на позицији крилног центра, од чега се брзо одустало. Касније се видело да се Јокић боље осећа када има слободу кретања, што је касније довело до преокрета. 

Оно на чему ће Србија у овом мечу такође морати да поради јесте реализација напада из пик'н'рол ситуација. Валанчијунас је често знао да се у одбрани постави тако да скрати простор за отварање противничког центра, али и умањи могућност да прође асистенција од Стефана Јовића или Василија Мицића. Због тога су, на пример, центри Србије изузев Јокића били мање употребљиви. 

Доста је ситница на којима ће стручни штаб морати да поради како би се игра нашпановала до потребног нивоа, а времена је сасвим довољно. Утакмица против можда и најчвршћих састава у овом тренутку послужиће да се идеја спроведе у дело.

Извор: моззартспорт

Фото: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар