Da se utvrdi gradivo i skroji nova taktika...

Na programu je još jedan susret protiv Litvanije. . .

Košarka 12.08.2019 | 16:33
Da se utvrdi gradivo i skroji nova taktika...
Da se više niko ne povredi.

To je mantra kojom se vode svi u ekspediciji košarkaške reprezentacije Srbije koja je u nedelju doputovala u Kaunas, na uzvratni pripremni meč protiv Litvanije (RTS, 18.30). 

Kapiten Miloš Teodosić platio je danak povrede koja mu se vratila kao loša navika, zbog čega je roster sveden na samo 13 igrača, odnosno dva klasična plejmejkera. Pred selektorom Aleksandrom Đorđevićem i kompletnim stručnim štabom je period velikog izazova, da po hitnom postupku koriguje taktiku i na sto iznese nove ideje kojim bi se nadomestio izostanak prekaljenog kapitena. 

Imaće košarkaši Srbije dva puna dana da poslože utiske nakon prvog susreta protiv Litvanije i uvide gde su bile greške, šta treba ispraviti, a šta nadograditi u igri. Litvanija je u Beogradu igrala tačno po koordinatama koje je selektor Đorđević iscrtao - čvrsto i agresivno u odbrani, uz dosta kontakta i snažnih fizičkih duela, što je ostavljalo malo slobodnog prostora za šut i lake poene.

Prvobitna ideja Dainijusa Adomaitisa da utakmicu iskoristi kako bi što više uigrao centarski tandem Jonas Valančijunas - Domantas Sabonis nije sprovedena u delo. Bar ne u meri koja se očekivala. Dvojica NBA košarkaša zajedno su u igri proveli manje od deset minuta zbog problema sa ličnim greškama, zbog čega je selektor Litvanije morao da kombinuje petorke i razdvoji Valančijunasa i Sabonisa kako bi održao visok nivo igre. 

Nije Aleksandar Đorđević bio zadovoljan izdanjem naših centara, pogotovo njihovim defanzivnim kretnjama, pošto su Litvanci lako probijali liniju odbrane i prolazili do koša bez većih problema. Srbija je na povećanu aktivnost litvanskih centara pokušavao da odgovori kombinovanjem Nikole Jokića sa Nikolom Milutinovim i Miroslavom Raduljicom, gde bi prva zvezda Denvera igrala na poziciji krilnog centra, od čega se brzo odustalo. Kasnije se videlo da se Jokić bolje oseća kada ima slobodu kretanja, što je kasnije dovelo do preokreta. 

Ono na čemu će Srbija u ovom meču takođe morati da poradi jeste realizacija napada iz pik'n'rol situacija. Valančijunas je često znao da se u odbrani postavi tako da skrati prostor za otvaranje protivničkog centra, ali i umanji mogućnost da prođe asistencija od Stefana Jovića ili Vasilija Micića. Zbog toga su, na primer, centri Srbije izuzev Jokića bili manje upotrebljivi. 

Dosta je sitnica na kojima će stručni štab morati da poradi kako bi se igra našpanovala do potrebnog nivoa, a vremena je sasvim dovoljno. Utakmica protiv možda i najčvršćih sastava u ovom trenutku poslužiće da se ideja sprovede u delo.

Izvor: mozzartsport

Foto: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar