Пријаве корупције на крају заврше у ладицама

Изражен непотизам, клијентелизам, кронизам и други појавни облици корупције, нарочито у оквиру рада јавних институција, имају за посљедицу све већи одлазак младих и образованих људи из БиХ, због чега је осјетна потреба за радном снагом и кадровима, нарочито у раду приватних предузећа", закључују у Агенцији за превенцију корупције и координацију борбе против корупције БиХ.

Босна и Херцеговина 12.08.2019 | 09:47
Пријаве корупције на крају заврше у ладицама
Број пријава за корупцију у БиХ је у континуираном опадању па је тако у 2017. години било 130 пријава за корупцију, лани 116, а у првих седам мјесеци ове године 68, потврдили су за "Независне" у Агенцији за превенцију корупције и координацију борбе против корупције БиХ.

"Оно што је посебно индикативно јесте чињеница да је број пријава, генерално посматрајући, веома мали с обзиром на веома раширену перцепцију грађана о распрострањености корупције у БиХ", истакли су у Агенцији.

Упозорили су да је корупција постала друштвена вриједност, односно начин живљења у БиХ, те да највише поражава чињеница како се против ње у БиХ ништа значајно не може предузети.

Нагласили су да непроцесуирање казнених дјела тзв. високе корупције те немогућност ефикасне заштите пријавитеља корупције све више одвраћају потенцијалне пријавитеље, а процесуирање казнених дјела ситне корупције, како кажу, нема ефекат какав би евентуално имало процесуирање казнених дјела високе корупције.

"Изражен непотизам, клијентелизам, кронизам и други појавни облици корупције, нарочито у оквиру рада јавних институција, имају за посљедицу све већи одлазак младих и образованих људи из БиХ, због чега је осјетна потреба за радном снагом и кадровима, нарочито у раду приватних предузећа", закључују у Агенцији.

Сматрају да је један од разлога континуираног пада броја пријава за корупцију тај да грађани нису довољно охрабрени да пријаве корупцију или тај што је једноставно прихватају као начин живљења.

"Према пријавама које је запримила Агенција у протеклој години најзаступљенији коруптивни облици понашања су у институцијама са јавним овлаштењима на свим нивоима власти (51 пријава), те у правосудним институцијама (39). Поражавајућа је чињеница да су управо они који би требало да се боре против корупције њој највише подложни", казали су у Агенцији те додали да би ово требало да буде аларм свима да се покрену по питању корупције.

Тања Топић, политичка аналитичарка, сматра да је пад броја пријава корупције логичан јер, како каже, сви видимо да се ти случајеви ријетко, готово никако не процесуирају.

"Откривање корупције завршава на новинским ступцима и у прашњавим ладицама. Сви који би је пријавили питају се - зашто? У нашем друштву је то постало бесмислено јер немамо епилог", истакла је Топићева.



(БН ТВ/Независне новине)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Саша

12.08.2019 08:18

О којој корупцији причате о ком непотизну па уведите прво забрану запошљавање без проведеног конкирса у државне институције и предузећа . Сваки директор јавног државног предузећа запошљава како му ћеиф без проведеног конкурса а и кад случајно распишу конкурс интервију са кандидатом одлучује и носи највише бодова. И о којој корупцији даље треба причати пођите прво од тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КСС

12.08.2019 09:09

Једном сам пријавио корупцију у институцији у којој радим.Брачни друг је био судија,никад дотични није пеоцесуиран а ја испаде будала.Свима савјетујем да не пријављују јер немају коме.

Name

Док Холидеј

12.08.2019 09:10

Каже миле пустите институције да раде свој посао а оне раде ко црв у камену.

Name

Звиздац

12.08.2019 08:48

Ја имам пријава код тузиоца које он тако безобразно игнорисе да тезе да заврсе у ладицама бас и не стоји. Прије би рекао да тузиоци изврцу стварно стање и прогласавају оцито коруптивне и криминалне радње дјелима која не подлијезу крвицном гоњењу , констатно се трудеци да се не замјере елити на власти . Толико је то оцито као сто је оцито да 2+2 не мозе бити 5 .Ал код њих је математика таква да 2+2=5 или колико је тренутно потребно , само да се не супротстваља и не каци са моцницима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

12.08.2019 08:58

КОД НАС ЈЕ СВЕ ФОРМАЛНОСТ.СВЕ ШТО СЕ РАДИ САМО ДА СЕ ЗАДОВОЉИ ФОРМА. НИКО НИШТА НЕ КОНТРОЛИШЕ, СВЕ ЈЕ БЕСМИСЛЕНО.РАДИ СЕ СВЕ И СВАШТА И РАДИ КО ШТА ХОЋЕ.ЗАТО МНОГИ УЖИВАЈУ У ЛАЖИМА.ПРЕВАРАМА И НЕ РЕАЛНОМ ЖИВОТУ.СТВОРИТИ АМБИЈЕНТ ЈА ТЕБИ ТИ МЕНИ НА КРАЈУ КО ЋЕ КОГА КОНТРОЛИСАТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б-

12.08.2019 11:36

ОБА СВИ СВЕ ЗНАЈУ И СВИ РАДЕ ИСТО,МОЈ САВЈЕТ! МЛАДИМА САМО БЈЕЖАТ ГДЈЕ И КО КУД МОЖЕ ОВДЈЕ НЕМА ЖИВОТА.БАР ДА СЕ НЕ ПОКВАРЕ,ДА ПОСТАНУ ПОШТЕНИ ЉУДИ.

Name

Деxи

12.08.2019 11:25

Ја не вјерујем никоме овдје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

12.08.2019 11:28

Коме да се пријави кад ова дрзава нема апсолутно ни један елеменат застите којем би градјани вјеровали. Та иста Агенција за борбу против корупције је запослила дебиле који су на коруптиван нацин добили посао и не знају сабрати 2 и 2, а не некоме доказати корупцију и некога заштити у слуцају корупције. Ово је дрзава за "родјака" и ако ниси "родјак" немас ста тразити у њој, фатај се "ноге", свугдје це те висе цијенити него у овој дрзаву за коју си се борио и коју си стварао...... Јесмо је и створили ј..о нас онај ко нас наврати да је стварамо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сеоба

12.08.2019 14:20

Коме пријавит корупцију,висе и птице на грани која је корупција и криминал у УИО и ником ниста.Настрадају и плате главом они који узму 100-200.Еур-а и то затвором само сто самостално раде и нису у талу кад се по прелазима купе паре и носе у Б.Л.Цовјека ухвате са хиљадама марака које су обиљезене,камера све сними и ником ниста,а он и даље ради и вјероватно наставио по старом.Има ли краја за лако доказив криминал и корупцију у УИО.