Данас се очекује врхунац таласа врућине у БиХ

Према прогнозама, БиХ ће ове седмице погодити још један топлотни вал. Данас се очекује врхунац топлотног вала и најтоплији дан у овој години.

Босна и Херцеговина 12.08.2019 | 09:07
Данас се очекује врхунац таласа врућине у БиХ
Према прогнози времена у Босни ће температура досећи до 35, а у Херцеговини и преко 40°Ц. Посебно висока температура очекује се у Мостару и околици.

Федерални хидрометеоролошки завод издао је упозорење на високе дневне температуре ваздуха и врло високе вриједности УВ индекса.

И метеосервис Севере Wеатхер Еуропе јавља о надолазећем топлотном таласу који ће погодити јужни дио средишње Европе те подручје Балкана. Пишу како се ради о краткотрајном топлотном таласу током којег ће температуре порасти до 40°Ц.

Прогнозирају како ће понедјељак донијети највише температуре, али и како ће од уторка хладни фронт донијети хладну ваздушну масу с алпских предјела на сјевер Балкана.

Препоруке су избјегавање боравка на отвореном у најтоплијим дијеловима дана те довољан унос воде у организам, 2 до 3 литра воде током дана. Пожељно је носити свијетлу и прозрачну одјећу те тијело додатно заштитити приликом боравка на сунцу од 10 до 17 часова.

Здравствене установе посљедњих дана посјећује све више пацијената усљед дехидрације. Повећане се и различите алергијске реакције као и цријевне инфекције.

(Вијести)

Коментари / 0

Оставите коментар