Danas se očekuje vrhunac talasa vrućine u BiH

Prema prognozama, BiH će ove sedmice pogoditi još jedan toplotni val. Danas se očekuje vrhunac toplotnog vala i najtopliji dan u ovoj godini.

Bosna i Hercegovina 12.08.2019 | 09:07
Danas se očekuje vrhunac talasa vrućine u BiH
Prema prognozi vremena u Bosni će temperatura doseći do 35, a u Hercegovini i preko 40°C. Posebno visoka temperatura očekuje se u Mostaru i okolici.

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na visoke dnevne temperature vazduha i vrlo visoke vrijednosti UV indeksa.

I meteoservis Severe Weather Europe javlja o nadolazećem toplotnom talasu koji će pogoditi južni dio središnje Evrope te područje Balkana. Pišu kako se radi o kratkotrajnom toplotnom talasu tokom kojeg će temperature porasti do 40°C.

Prognoziraju kako će ponedjeljak donijeti najviše temperature, ali i kako će od utorka hladni front donijeti hladnu vazdušnu masu s alpskih predjela na sjever Balkana.

Preporuke su izbjegavanje boravka na otvorenom u najtoplijim dijelovima dana te dovoljan unos vode u organizam, 2 do 3 litra vode tokom dana. Poželjno je nositi svijetlu i prozračnu odjeću te tijelo dodatno zaštititi prilikom boravka na suncu od 10 do 17 časova.

Zdravstvene ustanove posljednjih dana posjećuje sve više pacijenata usljed dehidracije. Povećane se i različite alergijske reakcije kao i crijevne infekcije.

(Vijesti)

Komentari / 0

Ostavite komentar