Нисам сам у борби за правду, ту је велики борац Ђоковић!

Канадски тенисер Вашек Поспишил недавно је за Радио Канаду говорио о својој борби у АТП Савету играча, а поручио је да је има велику подршку Новака Ђоковића.

Тенис 12.08.2019 | 08:57
Нисам сам у борби за правду, ту је велики борац Ђоковић!
Поспишил је један од играча у поменутом Савету, а овог пута је рекао како играчи немају никакву моћ да промене ствари у своју корист.

"Не можете ни да замислите колико је неједнакости на АТП туру. Када неко посматра са стране рекао би да ту влада демокатија, али то је обична илузија. Играчи немају никакву моћ", каже Поспишил.

Он је рекао да је главни циљ да се новац распореди равноправније и да што је могуће више играча може да живи од тениса.

"У овом спорту се обрћу милијарде, али само они из Топ 100 могу да живе од тога. Зато сам решио да се борим. Просечна плата тенисера који је од 51. до 100. места у 2018. години је била 583.235 долара, и то без такси и пореза. Стално путовање, ипак, кошта читаво богаство. Још када са собом поведете чланове тима, тренера и физиотерапеута., скупо је. Поређења ради, у хокеју зарађују и до шест милиона. А тај играч не плаћа ништа, јер све трошкове сноси клуб", каже Поспишил.

Он је рекао и како нико не открива какве су зараде турнира.

"Нико не жели да говори о тим бројкама. Чине све како би нас држали у магли. Ништа није транспарентно. Предложио сам чак и бојкот, штрајк. Председник АТП и адвокати су покушали да ме застраше. Али када сам видео колико су нервозни, знао сам да морамо нешто да урадимо. Зато сам сада у Савету играча".

"Проблем је што су нама руке везане. Структура АТП је таква. Правила АТП су писана пре 46 година. Чини се да ни не желе да се ишта мења. Шта је решење? Да формирамо заједницу. То је једина шанса да се покрену преговори. Али опет, рекли су нам да ни то не можемо јер смо самозапослени. На срећу, нисам сам једини борац, ту је и Новак Ђоковић. Чак иако он има много обавеза, први је тенисер света, жели да обори рекорде, да осваја грен слемове. Ипак, стално је на састанцима, који трају и по седам сати. Изузетно га поштујем. Мало је оних на врху који би били спремни на тако нешто", закључио је Поспишил.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар