Nisam sam u borbi za pravdu, tu je veliki borac Đoković!

Kanadski teniser Vašek Pospišil nedavno je za Radio Kanadu govorio o svojoj borbi u ATP Savetu igrača, a poručio je da je ima veliku podršku Novaka Đokovića.

Tenis 12.08.2019 | 08:57
Nisam sam u borbi za pravdu, tu je veliki borac Đoković!
Pospišil je jedan od igrača u pomenutom Savetu, a ovog puta je rekao kako igrači nemaju nikakvu moć da promene stvari u svoju korist.

"Ne možete ni da zamislite koliko je nejednakosti na ATP turu. Kada neko posmatra sa strane rekao bi da tu vlada demokatija, ali to je obična iluzija. Igrači nemaju nikakvu moć", kaže Pospišil.

On je rekao da je glavni cilj da se novac rasporedi ravnopravnije i da što je moguće više igrača može da živi od tenisa.

"U ovom sportu se obrću milijarde, ali samo oni iz Top 100 mogu da žive od toga. Zato sam rešio da se borim. Prosečna plata tenisera koji je od 51. do 100. mesta u 2018. godini je bila 583.235 dolara, i to bez taksi i poreza. Stalno putovanje, ipak, košta čitavo bogastvo. Još kada sa sobom povedete članove tima, trenera i fizioterapeuta., skupo je. Poređenja radi, u hokeju zarađuju i do šest miliona. A taj igrač ne plaća ništa, jer sve troškove snosi klub", kaže Pospišil.

On je rekao i kako niko ne otkriva kakve su zarade turnira.

"Niko ne želi da govori o tim brojkama. Čine sve kako bi nas držali u magli. Ništa nije transparentno. Predložio sam čak i bojkot, štrajk. Predsednik ATP i advokati su pokušali da me zastraše. Ali kada sam video koliko su nervozni, znao sam da moramo nešto da uradimo. Zato sam sada u Savetu igrača".

"Problem je što su nama ruke vezane. Struktura ATP je takva. Pravila ATP su pisana pre 46 godina. Čini se da ni ne žele da se išta menja. Šta je rešenje? Da formiramo zajednicu. To je jedina šansa da se pokrenu pregovori. Ali opet, rekli su nam da ni to ne možemo jer smo samozaposleni. Na sreću, nisam sam jedini borac, tu je i Novak Đoković. Čak iako on ima mnogo obaveza, prvi je teniser sveta, želi da obori rekorde, da osvaja gren slemove. Ipak, stalno je na sastancima, koji traju i po sedam sati. Izuzetno ga poštujem. Malo je onih na vrhu koji bi bili spremni na tako nešto", zaključio je Pospišil.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar