''Поште Српске'': Зашто се чека на Надзорни одбор?!

„Поште Српске“ ни након више мјесеци немају изабран Надзорни одбор у предузећу. Читав случај ублажен је именовањем привременог Надзорног одбора и то у више наврата, што и није по закону. Да ли чекање значи да се некоме намјешта позиција у Надзорном одбору? Опозиција сматра да се пракса постављања политичких послушника наставља.

Република Српска 11.08.2019 | 19:44
''Поште Српске'': Зашто се чека на Надзорни одбор?!
Надзорни одбор „Пошта Српске“ кога су чинили Жељко Ковачевић, Боре Митрић, Растко Павловић, Жељко Дубравац и Миладин Стјепановић разријешен је дужности 29. марта ове године, након што им је истекао радни мандат. Истог дана, скупштина акционара овог предузећа исте људе именовала је у привремени Надзорни одбор јер тада још није била окончана процедура за избор чланова Надзорног одбора по јавном конкурсу. Привремени мандат трајао је два мјесеца, од 1. априла до 31. маја, када је опет по истом принципу и из истог образложења донесена Одлука о њиховом поновном и привременом именовању. „Поште Српске“ исту ствар планирају урадити и трећи пут.

„Привремени надзорни одбор Предузећа је именован 14. јуна, од стране Скупштине акционара, на период од два мјесеца, а у складу са Законом о министарским, владиним и другим именовањима, као прелазно рјешење, с обзиром на то да још није окончан поступак именовања чланова Надзорног одбора по расписаном јавном конкурсу“, навели су у предузећу „Поште Српске“.

Управо Закон о министарским, владиним и другим именовањима о коме говоре у „Поштама“ јасно истиче да именовања у овом случају трају највише два мјесеца и да се не могу поновити. Међутим, у „Поштама Српске“ правдају цијели случај и не виде ништа спорно.

„С обзиром на то да између овог Привременог надзорног одбора и претходног, који је исто био именован на два мјесеца, постоји прекид у мандату од 14 дана, ово именовање се не сматра понављањем претходног именовања „на краћи период“, те испуњава услов из Закона о министарским, владиним и другим именовањима“, кажу у „Поштама Српске“.

Осим што је закон очигледно изигран, „Поште Српске“ су, судећи по образложењима, без икаквог Надзорног одбора функционисале 14 дана. Таква чињеница никоме не упада у очи, нити како ствари стоје, икоме смета. Према незваничним информацијама, одуговлачење именовања Надзорног одбора ради се из разлога што на чело треба да буде постављен бивши градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић.

У опозицији кажу да је систем очигледно превише увезан, тако да провјере рада јавних предузећа и институција не постоје, посебно када на неку битну функцију треба да буде именован неки захвални страначки истомишљеник.

„То је посланичко питање која сам ја упутила Министарству финансија. Није ми одговорено никад : „Да ли је Сека Кузмановић, бивша директорица „Електрокрајине“ савјетник у Министарству финансија?“ , али само ћутање је знак потврђивања. Тако је и у случају са Слободаном Гаврановићем, који је у пензији. И онда шта можемо очекивати од младих људи, какву перспективу да виде овдје, када људи који читав свој радни вијек зараде ту пензију, примају високе плате, што значи да имају и високе пензије и онда им је то мало.“, каже посланик ПДП-а Јелена Тривић.

Ни за посланика СДС-а Зорана Видића, оваква ситуација није ништа чудно. Каже да поступак запошљавања страначких подобника или намјештање позиција у јавним институцијама траје још од доласка актуелне политике на власт и да је јасно да у Српској постоји уцјењивачко поданички однос.

„Имамо низ примјера, од Агенције за банкарство, од Комисије за хартије од вриједности, од „Пошта“, од Инспектората, гдје се прилагођавају услови конкурса, гдје се мијењају статути, мијењају се правилници од раду, у унутрашњој организацији, само да би се прилагодили звањима баш тих послушника, који морају да игром случаја заврше на функцијама. Једноставно, стиче се утисак да у конкурсу не пишу само имена оних који морају бити примљени на радна мјеста“, наводи Видић.

Осим Слободана Гаврановића, као кандидати за нове чланове Надзорног одбора предузећа “Поште Српске” спомињу се и Жељко Ковачевић, Борис Дмитрашиновић, Невен Станић , Жељко Дубравац и још неколико особа.



БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Плеxком

11.08.2019 19:35

Највисе волим кад видим младог комплексаса у надзорном одбору

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.08.2019 05:09

Само полако још мало тог неће ни бити , преузеше ови експреси само гласачка машинерија каква пошта, купи ко стигне шта још има све у име Српства и РС.

Name

Маг

12.08.2019 05:30

Како могу бити у надзорном ови из ДНС а. Не разумијем. Дајте неког из ДЕМОС а.

Name

Референт

12.08.2019 15:45

Поште ће доживјети судбину жељезница, "уједињењи" само упумпавају раднике, само се измишљају радна мјеста за полтроне.

Name

Директ

11.08.2019 20:12

Посте Српске су у великој невољи! Берзанска вриједност ниска, све сто зараде, потросе на плате, уздају се у тузбе и задузују се да неби пропали и поврх свега тога, немају план раззвоја Посте у наредним годинама. Да су приватно предузеце, досад би заврсили у стецају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

12.08.2019 02:10

Док нс јеној страни садашња власт, предвођена СНСД-ом, на важне позиције поставља старце са добром пензијом, који су дио садашњег стања, на другој страни млади, способни и поштени људи одлаза у развијене земље.

ОДГОВОРИТЕ