"Тола Цомпанy" одговорна за пожар у фабрици

Из Електроинжењеринга д. о. о. Бањалука, те директор Милан Кесеровић ("Друштво") обратили су се јавности поводом различитих оцјена и интерпретација догађаја, како су навели, у вези са пожаром који је букнуо јуче ујутро.  Овом приликом обавјештавамо јавност и да је до пожара дошло несрећним случајем, за који је одговорно друштво Тола Цомпанy. Друштво Тола Цомпанy је прихватило одговорност за избијање пожара и исто ће исплатити сву насталу штету Друштву.

Република Српска 11.08.2019 | 18:16
"Тола Цомпанy" одговорна за пожар у фабрици
Како преноси Н1, у циљу демантовања различитих гласина и саопштења политичких странака, а ради тачног информисања јавности, наводе како је од одлучног значаја чињеница да се ради о имовини правног лица које је у цијелости у власништву физичких лица - Милана Кесеровића и Татјане Коробовске.

"Дакле, ради се о приватној имовини, коју је Друштво (привредно друштво Електроинжењеринг д.о.о. Бања Лука) купило 2013. године и за исту исплатило значајна средства, те се не може говорити о било каквој државној имовини, нити доводити у везу са незаконтим поступањем", наводи се.

"Представљање приватне имовине једног правног лица као имовине државе, коју држава треба да 'штити' и посматра као своју (само због чињенице да је некада била у њеном власништву), наноси штету пословању Друштва и истовремено представља грубо довођење у заблуду јавности. Овакво поступање је представља директно кршење права на имовину, супротно домаћим законима и међународним конвенцијама", истакли су.

Наглашавају како је због наведених конотација и злонамјерних и неиситнитих саопштења, Друштво приморано да се обрати јавности и да објашњење у погледу догађаја који су се десили, а које преносимо у цијелости:

У пословању Друштва нема никаквих незаконитих активности и из већ наведене чињенице да се ради о приватној имовини – може се закључити да је одлука Друштва на који начин ће корисити имовину у складу са законом и пословним интересима (какве ће се инвестиције вршити, која је имовина неподобна за даље коришћење, за коју намјену ће корисити имовину и слично).

Након куповине имовине бившег Енергоинвеста у Источном Сарајеву, Друштво је покушало да настави производни процес дјелатношћу која је у уској вези са пословањем привредних субјеката који су раније производили опрему у оквиру истог пословног комплекса. Међутим, и поред улагања од скоро 13.000.000,00 КМ, усљед тржишних околности, развоја индустрије у глобалним оквирима и чињеници да је протеком периода од 30 година производни процес примјеном старих технологија и машина постао неефикасан, Друштво није успјело да се носи са далеко већим и јачим конкурентима те је производња обустављена.

С обзиром да је Друштво и даље власник имовине, исто је одлучило да у наредном периоду предметни комплекс претвори у пословну зону, те да закључи уговоре са већим бројем инвеститора (новоформираних привредних друштава и оних који ће из других крајева РС/БиХ преселити своју дјелатност у Источно Сарајево), који ће свако у оквиру своје дјелатности прилагодити изнајмљене просторе, започети пословање и запослити раднике. До сада су закључени уговори о закупу са пет пословних субјеката који ће од 01. септембра 2019. године бити уведени у посјед, што ће допринијети запошљавању грађана Источног Сарајева и створити услове за веће инвестиције.

У циљу претварања комплекса у пословну зону, све хале су испражњене и уклоњени су сви материјали који ће бити непотребни за нову намјену, те Друштво демантује све наводе да су приликом пожара горјеле било какве отровне материје које могу бити штетне по здравље. У пожару су изгорјели материјали који су уобичајни у изградњи хала и кровова, с обзиром да је од јануара мјесеца у току чишћење простора, а све у складу са уговорним односом који је Друштво има са Тола Цомпанy д.о.о. Зеница („Тола Цомпанy“).

Овом приликом обавјештавамо јавност и да је до пожара дошло несрећним случајем, за који је одговорно друштво Тола Цомпанy. Друштво Тола Цомпанy је прихватило одговорност за избијање пожара и исто ће исплатити сву насталу штету Друштву.

Дакле, нема сумње у погледу одговорности за избијање пожара и ништа осим грађевинских материјала уграђених у кров и зидове није изгорјело. Управо из наведеног се види да је злонамјерна тврдња да је пожар намјерно узрокован како би се „прикриле“ наводне незаконите активности. У том смислу се може поставити питање шта се може сакрити уколико није изгорио нити један документ, а изгорјели су исклучиво кров и зидови који су се видјели и који су уцртани просторно-планској и грађевинској документацији.

У наведеном смислу, деманујемо све наводе који су једном несрећном случају (који се може десити сваком пословном субјекту) дали другачију конотацију, грубо обманули јавност у погледу власништва над имовином и нарушили пословни углед Друштва.

Имајући у виду све наведено – да се ради о приватној имовини, да ништа од имовине не представља државну својину, да јасна одговорност за избијање пожара и да ће одоворно лице накнадити штету, да нема било каквог незаконитог поступања од стране Друштва или одговорног лица – Друштво ће покренути парничне поступке за накнаду штете и иницирати кривичне поступке против господина Мирка Шаровића и других лица која писањем и саопштавањем неистинитих података угрозила пословне интересе и нарушила углед Друштва, а у јавности створила погрешну слику да се ради о државној имовини, те да је дошло до запаљења материја које су опасне по здравље.

С обзиром на значај информација у погледу здравља, нарочито молимо медије да пренесу чињеницу да у кругу гдје се налази имовина Друштва у Источном Сарајеву нема никаквих материјала и супстанци који могу бити опасни по здравље радника или становништава. Круг предметног пословног копмпекса је у потпуности очишћен, а у пожару су изгорјели искључиво дијелови крова који су од дрвета и других материјала уобичајних за грађење, чије горење не може штетно утицати на здравље становништва, истиче се у саопштењу.

Пожар који је бијеснио скоро 24 сата у хали бивше фабрике Енергоинвест-РАОП у Источном Сарајеву је потпуно локализован, те више не би требало да се шири, саопштено је из Територијалне ватрогасне јединице града Источно Сарајево.

Иначе, један од власника некадашње фабрике ‘’Енергоинвест-РАОП’’ је Милан Кесеровић, зет бившег министра финансија Републике Српске Зорана Тегелтије.

Српска демократска странка (СДС) сумња да је пожар у бившој фабрици “Енергоинвест РАОП” подметнут како би се прикрили трагови огромног државног криминала.

Узрок пожара биће познат након истраге.

(БН/Н1)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Бања Лука

11.08.2019 16:24

У ствари то "Друство "је опарло паре...а радници су отјерани куцама..јер нису могли да покрену производњу јер то "друство"и није купило то предузеце да покрене производњу вец да је претворе у пословну зону сто це реци..гдје је боље нег издават просторе за добру лову да га узме "друство"...тако некако...хехе

ОДГОВОРИТЕ
Name

РОМАНИЈА

11.08.2019 20:31

Види види спреге и зетова СНСД крим хоботнице, све неки цобани из даље околине Б.луку и саме Б.луке преко СНСД досли да попљацкају и оне мрве сто су остале, ето сад криви из Зенице, а све масине покрали и продали , то сто је изгорило је безвриједно, ал исто тако це и СНСД да изгори ускоро на изборима , свима који су везани за СНСД и бањалуцку регију треба забранити да на сарај.романијској регији било ста отварају или купују јер овакви це сценарији бити, мало Б.луци сто нам све покра па и ово, ајте реците сад да су босњаци запали сунце вам зарково и безобразно. Биједа остаје биједа

Name

Сојиц Срецко

12.08.2019 05:26

"Загубљавају се документи"

Name

куку нама са нама

11.08.2019 16:26

Хаха..па ово је толико привидно,да је то"страст Бозе"...Цуј празан простор горио 24 сата..откуд сад ова Татјана са звучним презименом ..и одмах тузба и текст километарски дуг..и сто је најгоре толики милиони улозени и тек сад це кренути производња,хаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнајуци

11.08.2019 16:36

Није Дрзавно вец је у приватном власниству,а како је са Дрзавног пресло на приватно да ту нема криминала о томе је ријец.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаахаха

11.08.2019 17:11

хахахахаха

Name

Управо

11.08.2019 19:17

То је питање за све "приватизоване" или боље речено "криминално приватизоване објекте у власништву фирми као што су ЕНЕРГОИНВЕСТ, УНИС, УНИОНИНВЕСТ, ПРЕТИС, ФЕРОЕЛЕКТРО, ГП ВРАНИЦА, ГП БОСНА..... МАФИЈА докле очи видјети могу. На све стране иста банда пљачка милијарде, а народ се бије око коски за глодање. Овакав народ, боље није ни заслужио.

Name

Сале

11.08.2019 16:43

Ма Додик запалио својом руком

ОДГОВОРИТЕ
Name

И ниста друго

11.08.2019 16:47

Све је то цист криминал од - до паљевине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вида

11.08.2019 16:59

криминалци коло воде бацају нам прасину у оци мисле да смо ми глуп народ грдно су се преварили опет додикова подвала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аууу

11.08.2019 17:07

Сто журите са објашњењем да је то приватно а не дрзавно. То је Дрзавно и само је украдено малверзацијама Тегелтије за свог зета. План је и био да буде посл. зона а не производња и радници су свакако отјерани кући.Мастите док можете јер ми свакако немамо независно судство и тузиластво. Можете писати шта хоћете али народ све зна и како је и зашто је овако како је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

11.08.2019 17:59

Нема ништа државно има само те и те странке, е сад да лу је СНСД или ДНС или СП сасвим је небитно али државно сугурно нине.

Name

ББ

14.08.2019 06:43

Браво, управо тако, ко није крив не жури са објашњењем и ником се не правда. Кривци изврћу истину како би формално били "исправни", али нико овдје није ни луд, ни збуњен, деценијско искуство је свима отворило очи, "годподо".

Name

Бједно

11.08.2019 17:27

Ста ви прицате , није народ луд колико га правите лудим. Луд Јесте сто је дао гласове људима од неповјерења бездусницима, криминалцима итд који га угусисе, довели до просјацког стапа многе. Манипулису са друственом, дрзавном имовином коју је народ створио као да им је бабовина!!! Гдје да ради народ сада код њих газда ???? Јадни смо ми са овим руководством!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

11.08.2019 17:29

Неко це то сада да све купи за један еуро и након пет годинапрода за милионе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фронт

11.08.2019 17:43

Занимљиво друштво приватно. Сто разлога зашто нема производње а ниједан зашто купише енергоинвест. Све јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

11.08.2019 17:55

Први пут цујем да плане вес-масина хахахахахахха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

11.08.2019 18:42

кесеровиц је у праву ... па ву мислите ста хоцете а највисе коментарису сто немају појма о раопу... ту габрику никака нико није хтео да стави на ноге крали су нисили ко је год стигао буквално ки је год стигао ... 9 000 000 км је имао после рата раоп на рацуну , а за бакар је могао целу лукавицу купити све су то покрале опстинске власти које су владале и смењивале ... знате стоко глупа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није криминал

11.08.2019 18:57

Постави подобне, сведи у пропаст, да купи зна се ко и како, распродај имовину, затим локацију.Раднике и јавност изманипулиси. Правосудје поткуј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

никола

11.08.2019 19:44

МУП још није ни започео утврђивати разлоге за избијање пожара , а Кесеровић већ зна ко је крив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Романов

12.08.2019 14:48

Милан је мој унук,ја му злато оставио

Name

Ја

11.08.2019 20:37

Ја не знам колико неко може бити глуп или безобразан, па да вјерује да ће овај народ и даље вјеровати свим њиховим лажима којима нас обмањују протеклих година, а уз намјеру да то чине и даље све до тоталног уништења РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мм

12.08.2019 05:19

ЕТО АЗБЕСТ КАО ЗДРАВ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поинтер

12.08.2019 14:42

Тај мали Кесеровиц је бас успјесан кад има лову да купи толику фабрику

ОДГОВОРИТЕ
Name

Путин

12.08.2019 14:50

Ста хоцете стоко то је велико-малог кредита

ОДГОВОРИТЕ