"Tola Company" odgovorna za požar u fabrici

Iz Elektroinženjeringa d. o. o. Banjaluka, te direktor Milan Keserović ("Društvo") obratili su se javnosti povodom različitih ocjena i interpretacija događaja, kako su naveli, u vezi sa požarom koji je buknuo juče ujutro.  Ovom prilikom obavještavamo javnost i da je do požara došlo nesrećnim slučajem, za koji je odgovorno društvo Tola Company. Društvo Tola Company je prihvatilo odgovornost za izbijanje požara i isto će isplatiti svu nastalu štetu Društvu.

Republika Srpska 11.08.2019 | 18:16
"Tola Company" odgovorna za požar u fabrici
Kako prenosi N1, u cilju demantovanja različitih glasina i saopštenja političkih stranaka, a radi tačnog informisanja javnosti, navode kako je od odlučnog značaja činjenica da se radi o imovini pravnog lica koje je u cijelosti u vlasništvu fizičkih lica - Milana Keserovića i Tatjane Korobovske.

"Dakle, radi se o privatnoj imovini, koju je Društvo (privredno društvo Elektroinženjering d.o.o. Banja Luka) kupilo 2013. godine i za istu isplatilo značajna sredstva, te se ne može govoriti o bilo kakvoj državnoj imovini, niti dovoditi u vezu sa nezakontim postupanjem", navodi se.

"Predstavljanje privatne imovine jednog pravnog lica kao imovine države, koju država treba da 'štiti' i posmatra kao svoju (samo zbog činjenice da je nekada bila u njenom vlasništvu), nanosi štetu poslovanju Društva i istovremeno predstavlja grubo dovođenje u zabludu javnosti. Ovakvo postupanje je predstavlja direktno kršenje prava na imovinu, suprotno domaćim zakonima i međunarodnim konvencijama", istakli su.

Naglašavaju kako je zbog navedenih konotacija i zlonamjernih i neisitnitih saopštenja, Društvo primorano da se obrati javnosti i da objašnjenje u pogledu događaja koji su se desili, a koje prenosimo u cijelosti:

U poslovanju Društva nema nikakvih nezakonitih aktivnosti i iz već navedene činjenice da se radi o privatnoj imovini – može se zaključiti da je odluka Društva na koji način će korisiti imovinu u skladu sa zakonom i poslovnim interesima (kakve će se investicije vršiti, koja je imovina nepodobna za dalje korišćenje, za koju namjenu će korisiti imovinu i slično).

Nakon kupovine imovine bivšeg Energoinvesta u Istočnom Sarajevu, Društvo je pokušalo da nastavi proizvodni proces djelatnošću koja je u uskoj vezi sa poslovanjem privrednih subjekata koji su ranije proizvodili opremu u okviru istog poslovnog kompleksa. Međutim, i pored ulaganja od skoro 13.000.000,00 KM, usljed tržišnih okolnosti, razvoja industrije u globalnim okvirima i činjenici da je protekom perioda od 30 godina proizvodni proces primjenom starih tehnologija i mašina postao neefikasan, Društvo nije uspjelo da se nosi sa daleko većim i jačim konkurentima te je proizvodnja obustavljena.

S obzirom da je Društvo i dalje vlasnik imovine, isto je odlučilo da u narednom periodu predmetni kompleks pretvori u poslovnu zonu, te da zaključi ugovore sa većim brojem investitora (novoformiranih privrednih društava i onih koji će iz drugih krajeva RS/BiH preseliti svoju djelatnost u Istočno Sarajevo), koji će svako u okviru svoje djelatnosti prilagoditi iznajmljene prostore, započeti poslovanje i zaposliti radnike. Do sada su zaključeni ugovori o zakupu sa pet poslovnih subjekata koji će od 01. septembra 2019. godine biti uvedeni u posjed, što će doprinijeti zapošljavanju građana Istočnog Sarajeva i stvoriti uslove za veće investicije.

U cilju pretvaranja kompleksa u poslovnu zonu, sve hale su ispražnjene i uklonjeni su svi materijali koji će biti nepotrebni za novu namjenu, te Društvo demantuje sve navode da su prilikom požara gorjele bilo kakve otrovne materije koje mogu biti štetne po zdravlje. U požaru su izgorjeli materijali koji su uobičajni u izgradnji hala i krovova, s obzirom da je od januara mjeseca u toku čišćenje prostora, a sve u skladu sa ugovornim odnosom koji je Društvo ima sa Tola Company d.o.o. Zenica („Tola Company“).

Ovom prilikom obavještavamo javnost i da je do požara došlo nesrećnim slučajem, za koji je odgovorno društvo Tola Company. Društvo Tola Company je prihvatilo odgovornost za izbijanje požara i isto će isplatiti svu nastalu štetu Društvu.

Dakle, nema sumnje u pogledu odgovornosti za izbijanje požara i ništa osim građevinskih materijala ugrađenih u krov i zidove nije izgorjelo. Upravo iz navedenog se vidi da je zlonamjerna tvrdnja da je požar namjerno uzrokovan kako bi se „prikrile“ navodne nezakonite aktivnosti. U tom smislu se može postaviti pitanje šta se može sakriti ukoliko nije izgorio niti jedan dokument, a izgorjeli su isklučivo krov i zidovi koji su se vidjeli i koji su ucrtani prostorno-planskoj i građevinskoj dokumentaciji.

U navedenom smislu, demanujemo sve navode koji su jednom nesrećnom slučaju (koji se može desiti svakom poslovnom subjektu) dali drugačiju konotaciju, grubo obmanuli javnost u pogledu vlasništva nad imovinom i narušili poslovni ugled Društva.

Imajući u vidu sve navedeno – da se radi o privatnoj imovini, da ništa od imovine ne predstavlja državnu svojinu, da jasna odgovornost za izbijanje požara i da će odovorno lice naknaditi štetu, da nema bilo kakvog nezakonitog postupanja od strane Društva ili odgovornog lica – Društvo će pokrenuti parnične postupke za naknadu štete i inicirati krivične postupke protiv gospodina Mirka Šarovića i drugih lica koja pisanjem i saopštavanjem neistinitih podataka ugrozila poslovne interese i narušila ugled Društva, a u javnosti stvorila pogrešnu sliku da se radi o državnoj imovini, te da je došlo do zapaljenja materija koje su opasne po zdravlje.

S obzirom na značaj informacija u pogledu zdravlja, naročito molimo medije da prenesu činjenicu da u krugu gdje se nalazi imovina Društva u Istočnom Sarajevu nema nikakvih materijala i supstanci koji mogu biti opasni po zdravlje radnika ili stanovništava. Krug predmetnog poslovnog kopmpeksa je u potpunosti očišćen, a u požaru su izgorjeli isključivo dijelovi krova koji su od drveta i drugih materijala uobičajnih za građenje, čije gorenje ne može štetno uticati na zdravlje stanovništva, ističe se u saopštenju.

Požar koji je bijesnio skoro 24 sata u hali bivše fabrike Energoinvest-RAOP u Istočnom Sarajevu je potpuno lokalizovan, te više ne bi trebalo da se širi, saopšteno je iz Teritorijalne vatrogasne jedinice grada Istočno Sarajevo.

Inače, jedan od vlasnika nekadašnje fabrike ‘’Energoinvest-RAOP’’ je Milan Keserović, zet bivšeg ministra finansija Republike Srpske Zorana Tegeltije.

Srpska demokratska stranka (SDS) sumnja da je požar u bivšoj fabrici “Energoinvest RAOP” podmetnut kako bi se prikrili tragovi ogromnog državnog kriminala.

Uzrok požara biće poznat nakon istrage.

(BN/N1)

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

Banja Luka

11.08.2019 18:24

U stvari to "Drustvo "je oparlo pare...a radnici su otjerani kucama..jer nisu mogli da pokrenu proizvodnju jer to "drustvo"i nije kupilo to preduzece da pokrene proizvodnju vec da je pretvore u poslovnu zonu sto ce reci..gdje je bolje neg izdavat prostore za dobru lovu da ga uzme "drustvo"...tako nekako...hehe

ODGOVORITE
Name

ROMANIJA

11.08.2019 22:31

Vidi vidi sprege i zetova SNSD krim hobotnice, sve neki cobani iz dalje okoline B.luku i same B.luke preko SNSD dosli da popljackaju i one mrve sto su ostale, eto sad krivi iz Zenice, a sve masine pokrali i prodali , to sto je izgorilo je bezvrijedno, al isto tako ce i SNSD da izgori uskoro na izborima , svima koji su vezani za SNSD i banjalucku regiju treba zabraniti da na saraj.romanijskoj regiji bilo sta otvaraju ili kupuju jer ovakvi ce scenariji biti, malo B.luci sto nam sve pokra pa i ovo, ajte recite sad da su bosnjaci zapali sunce vam zarkovo i bezobrazno. Bijeda ostaje bijeda

Name

Sojic Srecko

12.08.2019 07:26

"Zagubljavaju se dokumenti"

Name

kuku nama sa nama

11.08.2019 18:26

Haha..pa ovo je toliko prividno,da je to"strast Boze"...Cuj prazan prostor gorio 24 sata..otkud sad ova Tatjana sa zvučnim prezimenom ..i odmah tuzba i tekst kilometarski dug..i sto je najgore toliki milioni ulozeni i tek sad ce krenuti proizvodnja,haha

ODGOVORITE
Name

neznajuci

11.08.2019 18:36

Nije Drzavno vec je u privatnom vlasnistvu,a kako je sa Drzavnog preslo na privatno da tu nema kriminala o tome je rijec.

ODGOVORITE
Name

Haahaha

11.08.2019 19:11

hahahahaha

Name

Upravo

11.08.2019 21:17

To je pitanje za sve "privatizovane" ili bolje rečeno "kriminalno privatizovane objekte u vlasništvu firmi kao što su ENERGOINVEST, UNIS, UNIONINVEST, PRETIS, FEROELEKTRO, GP VRANICA, GP BOSNA..... MAFIJA dokle oči vidjeti mogu. Na sve strane ista banda pljačka milijarde, a narod se bije oko koski za glodanje. Ovakav narod, bolje nije ni zaslužio.

Name

Sale

11.08.2019 18:43

Ma Dodik zapalio svojom rukom

ODGOVORITE
Name

I nista drugo

11.08.2019 18:47

Sve je to cist kriminal od - do paljevine.

ODGOVORITE
Name

Vida

11.08.2019 18:59

kriminalci kolo vode bacaju nam prasinu u oci misle da smo mi glup narod grdno su se prevarili opet dodikova podvala

ODGOVORITE
Name

Auuu

11.08.2019 19:07

Sto žurite sa objašnjenjem da je to privatno a ne drzavno. To je Drzavno i samo je ukradeno malverzacijama Tegeltije za svog zeta. Plan je i bio da bude posl. zona a ne proizvodnja i radnici su svakako otjerani kući.Mastite dok možete jer mi svakako nemamo nezavisno sudstvo i tuzilastvo. Možete pisati šta hoćete ali narod sve zna i kako je i zašto je ovako kako je.

ODGOVORITE
Name

Е

11.08.2019 19:59

Нема ништа државно има само те и те странке, е сад да лу је СНСД или ДНС или СП сасвим је небитно али државно сугурно нине.

Name

BB

14.08.2019 08:43

Bravo, upravo tako, ko nije kriv ne žuri sa objašnjenjem i nikom se ne pravda. Krivci izvrću istinu kako bi formalno bili "ispravni", ali niko ovdje nije ni lud, ni zbunjen, decenijsko iskustvo je svima otvorilo oči, "godpodo".

Name

Bjedno

11.08.2019 19:27

Sta vi pricate , nije narod lud koliko ga pravite ludim. Lud Jeste sto je dao glasove ljudima od nepovjerenja bezdusnicima, kriminalcima itd koji ga ugusise, doveli do prosjackog stapa mnoge. Manipulisu sa drustvenom, drzavnom imovinom koju je narod stvorio kao da im je babovina!!! Gdje da radi narod sada kod njih gazda ???? Jadni smo mi sa ovim rukovodstvom!!!

ODGOVORITE
Name

Neko

11.08.2019 19:29

Neko ce to sada da sve kupi za jedan euro i nakon pet godinaproda za milione!

ODGOVORITE
Name

Front

11.08.2019 19:43

Zanimljivo društvo privatno. Sto razloga zašto nema proizvodnje a nijedan zašto kupiše energoinvest. Sve jasno.

ODGOVORITE
Name

Igor

11.08.2019 19:55

Prvi put cujem da plane ves-masina hahahahahahha

ODGOVORITE
Name

Joja

11.08.2019 20:42

keserovic je u pravu ... pa vu mislite sta hocete a najvise komentarisu sto nemaju pojma o raopu... tu gabriku nikaka niko nije hteo da stavi na noge krali su nisili ko je god stigao bukvalno ki je god stigao ... 9 000 000 km je imao posle rata raop na racunu , a za bakar je mogao celu lukavicu kupiti sve su to pokrale opstinske vlasti koje su vladale i smenjivale ... znate stoko glupa

ODGOVORITE
Name

Nije kriminal

11.08.2019 20:57

Postavi podobne, svedi u propast, da kupi zna se ko i kako, rasprodaj imovinu, zatim lokaciju.Radnike i javnost izmanipulisi. Pravosudje potkuj.

ODGOVORITE
Name

nikola

11.08.2019 21:44

MUP još nije ni započeo utvrđivati razloge za izbijanje požara , a Keserović već zna ko je kriv.

ODGOVORITE
Name

Romanov

12.08.2019 16:48

Milan je moj unuk,ja mu zlato ostavio

Name

Ja

11.08.2019 22:37

Ja ne znam koliko neko može biti glup ili bezobrazan, pa da vjeruje da će ovaj narod i dalje vjerovati svim njihovim lažima kojima nas obmanjuju proteklih godina, a uz namjeru da to čine i dalje sve do totalnog uništenja RS.

ODGOVORITE
Name

Mm

12.08.2019 07:19

ETO AZBEST KAO ZDRAV

ODGOVORITE
Name

Pointer

12.08.2019 16:42

Taj mali Keserovic je bas uspjesan kad ima lovu da kupi toliku fabriku

ODGOVORITE
Name

Putin

12.08.2019 16:50

Sta hocete stoko to je veliko-malog kredita

ODGOVORITE