Данас је први велики дерби Премијер лиге...

Јунајтед и Челси - две енигме. . .  Црвени ђаволи настављају са консолидацијом, док се Плавци суочавају са постазаровском ером.

Фудбал 11.08.2019 | 14:01
Данас је први велики дерби Премијер лиге...
Манчестер Јунајтед - Челси.

Велики дерби првог кола Премијер лиге затвара прво коло нове сезоне. И један и други клуб у врло су специфичним ситуацијама. Манчестер Јунајтед с Оле Гунаром Солскјером у финишу ове и у наредној години треба да направи озбиљне кораке и настави с консолидацијом и клуба и самог тима, док је Челси, хтели то навијачи себи да признају или не, са Френком Лампардом на почетку нове ере. Постазаровске... Оба клуба, утисак је, у овом моменту квалитетом су иза Ливерпула и Манчестер Ситија, а вероватно и Тотенхема, што им у неку руку омогућава да растерећено уђу у сезону када је реч о борби за титулу. С друге стране, ту је ипак и императив (пре свега пред Ђаволима) звани пласман у Лигу шампиона.

Плавци су овог лета направили озбиљан рез у пословању. Истина, узрок је једногодишња суспензија на регистрацију нових појачања, али то је довело до неких врло занимљивих потеза. На тренерску позицију доведен је најбољи клупски стрелац свих времена Френк Лампард, а с њим филозофија која претходних година никако није била типична за актуелног освајача Лиге Европе. И даље остаје велики знак питања на епизоду Маурисија Сарија, која је упркос освајању треће позиције и европског трофеја оцењена као неуспешна. Да није отишао у Јувентус, Сари би вероватно добио отказ. Популарни Супер-Френки ће за циљ има максималну промоцију највећих клупских бисера и њихову коначну имплементацију у сениорски погон. Ту пре свега мислимо на Калума Хадсон Одојија, Тамија Абрахама и Мејсона Маунта, док ће покретачку снагу тима чинити амерички брзањац Кристијан Пулишић који је током припрема оставио сјајан утисак. Једна ера на Стамфорд Бриџу завршена је на крају прошле сезоне, када је клуб после седам година напустио Еден Азар, али у клубу нису превише туговали због њега, јер су Хадсон Одои и Пулишић виђени као нове турбине екипе.

И даље се у питање доводи Лампардово тренерско искуство, али наводно му је власник Челсија Роман Абрамович обећао стрпљење, мир и време да изгради шампионски тим. Оно што смо током припрема могли да закључимо јесте да ће Челси бити атрактиван, али и да ће одбрамбена линија бити под лупом, пошто је дозвољавала (пре)велики број лаких голова...

Јунајтед је овог лета коначно средио одбрану, али су се обрве опет подизале због неких послова и количине утрошеног новца. Чак 55.000.000 евра потрошено је за Арона ван Бисаку после само једне добре сезоне у Кристал Паласу, док су Ђаволи оборили светски рекорд за најскупљег одбрамбеног играча свих времена кеширањем готово 90.000.000 евра за Харија Мегвајера, чиме се наставио вишегодишњи тренд преплаћивања домаћих играча на Острву. Чини се да се Јунајтедов лимбо после одласка сер Алекса Фергусон ни ове сезоне неће зауставити, поготово јер клуб ради у озбиљно расцепу. Целог лета трајала је сага око будућности Пола Погбе и Ромелуа Лукакуа, што је узнемирило све нивое Јунајтеда и није омогућило нормалан рад, док је Џеси Лингард био звезда видео-клипова какви професионалном спортисти не приличе. На крају, Реал није успео у намери да доведе Погбу, али су Ђаволи зато попустили и продали Лукакуа Интеру, па у сезону улазе са само једним класичним центарфором Маркусом Рашфордом.   

Оле Гунар Солскјер јесте начелно добио подршку Управе, али ни његови кредити неће бити бесконачни ако сезона не буде ишла жељеним током, а то је свакако повратак у шампионску трку. Паралелно ће се радити и на рехабилитацији Алексиса Санчеза, који је овог лета био у сенци саиграча, од којих су неки јавно истицали преко својих менаџера да би желели да оду. Као пред сваку од сезона у пост Фергијевој ери, Јунајтед ће бити велика енигма...

Јунајтед има све саме победе у припремном периоду (генералку против Милана добио је на пенале, додуше), Челси се није прославио на генералној проби против Менхенгладбаха, али није играо у најјачем саставу. У међусобним сусретима Манчестера и Челсија победе гостију ретка су ствар. Поготово победе Челсија. Плавци су на Олд Трафорду славили само два пута од 2005. године?! На три од претходна четири меча дошло је 0-2. 

МАНЧЕСТЕР ЈУНАЈТЕД

Дошли: Хари Мегвајер (Лестер, 87.000.000), Арон Ван Бисака (Кристал Палас, 55.000.000), Данијел Џејмс (Свонси, 17.000.000).

Отишли: Антонио Валенсија (ЛДУ Кито, сбез обештећења), Андер Ерера (ПСЖ, без обештећења), Ромелу Лукаку (Интер, 65.000.000).

Потрошено: 159.000.000

Зарађено: 65.000.000.

ЧЕЛСИ

Дошли: Матео Ковачић (Реал Мадрид, 45.000.000).

Отишли: Еден Азар (Реал Мадрид, 100.000.000), Ола Аина (Торино, 10.000.000), Томаш Калас (Бристол Сити, 9.000.000), Гери Кејхил (Кристал Палас, без обештећења), Давид Луиз (Арсенал, 8.500.000). 

Потрошено: 45.000.000

Зарађено: 128.300.000

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар