Danas je prvi veliki derbi Premijer lige...

Junajted i Čelsi - dve enigme. . .  Crveni đavoli nastavljaju sa konsolidacijom, dok se Plavci suočavaju sa postazarovskom erom.

Fudbal 11.08.2019 | 14:01
Danas je prvi veliki derbi Premijer lige...
Mančester Junajted - Čelsi.

Veliki derbi prvog kola Premijer lige zatvara prvo kolo nove sezone. I jedan i drugi klub u vrlo su specifičnim situacijama. Mančester Junajted s Ole Gunarom Solskjerom u finišu ove i u narednoj godini treba da napravi ozbiljne korake i nastavi s konsolidacijom i kluba i samog tima, dok je Čelsi, hteli to navijači sebi da priznaju ili ne, sa Frenkom Lampardom na početku nove ere. Postazarovske... Oba kluba, utisak je, u ovom momentu kvalitetom su iza Liverpula i Mančester Sitija, a verovatno i Totenhema, što im u neku ruku omogućava da rasterećeno uđu u sezonu kada je reč o borbi za titulu. S druge strane, tu je ipak i imperativ (pre svega pred Đavolima) zvani plasman u Ligu šampiona.

Plavci su ovog leta napravili ozbiljan rez u poslovanju. Istina, uzrok je jednogodišnja suspenzija na registraciju novih pojačanja, ali to je dovelo do nekih vrlo zanimljivih poteza. Na trenersku poziciju doveden je najbolji klupski strelac svih vremena Frenk Lampard, a s njim filozofija koja prethodnih godina nikako nije bila tipična za aktuelnog osvajača Lige Evrope. I dalje ostaje veliki znak pitanja na epizodu Maurisija Sarija, koja je uprkos osvajanju treće pozicije i evropskog trofeja ocenjena kao neuspešna. Da nije otišao u Juventus, Sari bi verovatno dobio otkaz. Popularni Super-Frenki će za cilj ima maksimalnu promociju najvećih klupskih bisera i njihovu konačnu implementaciju u seniorski pogon. Tu pre svega mislimo na Kaluma Hadson Odojija, Tamija Abrahama i Mejsona Maunta, dok će pokretačku snagu tima činiti američki brzanjac Kristijan Pulišić koji je tokom priprema ostavio sjajan utisak. Jedna era na Stamford Bridžu završena je na kraju prošle sezone, kada je klub posle sedam godina napustio Eden Azar, ali u klubu nisu previše tugovali zbog njega, jer su Hadson Odoi i Pulišić viđeni kao nove turbine ekipe.

I dalje se u pitanje dovodi Lampardovo trenersko iskustvo, ali navodno mu je vlasnik Čelsija Roman Abramovič obećao strpljenje, mir i vreme da izgradi šampionski tim. Ono što smo tokom priprema mogli da zaključimo jeste da će Čelsi biti atraktivan, ali i da će odbrambena linija biti pod lupom, pošto je dozvoljavala (pre)veliki broj lakih golova...

Junajted je ovog leta konačno sredio odbranu, ali su se obrve opet podizale zbog nekih poslova i količine utrošenog novca. Čak 55.000.000 evra potrošeno je za Arona van Bisaku posle samo jedne dobre sezone u Kristal Palasu, dok su Đavoli oborili svetski rekord za najskupljeg odbrambenog igrača svih vremena keširanjem gotovo 90.000.000 evra za Harija Megvajera, čime se nastavio višegodišnji trend preplaćivanja domaćih igrača na Ostrvu. Čini se da se Junajtedov limbo posle odlaska ser Aleksa Ferguson ni ove sezone neće zaustaviti, pogotovo jer klub radi u ozbiljno rascepu. Celog leta trajala je saga oko budućnosti Pola Pogbe i Romelua Lukakua, što je uznemirilo sve nivoe Junajteda i nije omogućilo normalan rad, dok je Džesi Lingard bio zvezda video-klipova kakvi profesionalnom sportisti ne priliče. Na kraju, Real nije uspeo u nameri da dovede Pogbu, ali su Đavoli zato popustili i prodali Lukakua Interu, pa u sezonu ulaze sa samo jednim klasičnim centarforom Markusom Rašfordom.   

Ole Gunar Solskjer jeste načelno dobio podršku Uprave, ali ni njegovi krediti neće biti beskonačni ako sezona ne bude išla željenim tokom, a to je svakako povratak u šampionsku trku. Paralelno će se raditi i na rehabilitaciji Aleksisa Sančeza, koji je ovog leta bio u senci saigrača, od kojih su neki javno isticali preko svojih menadžera da bi želeli da odu. Kao pred svaku od sezona u post Fergijevoj eri, Junajted će biti velika enigma...

Junajted ima sve same pobede u pripremnom periodu (generalku protiv Milana dobio je na penale, doduše), Čelsi se nije proslavio na generalnoj probi protiv Menhengladbaha, ali nije igrao u najjačem sastavu. U međusobnim susretima Mančestera i Čelsija pobede gostiju retka su stvar. Pogotovo pobede Čelsija. Plavci su na Old Trafordu slavili samo dva puta od 2005. godine?! Na tri od prethodna četiri meča došlo je 0-2. 

MANČESTER JUNAJTED

Došli: Hari Megvajer (Lester, 87.000.000), Aron Van Bisaka (Kristal Palas, 55.000.000), Danijel Džejms (Svonsi, 17.000.000).

Otišli: Antonio Valensija (LDU Kito, sbez obeštećenja), Ander Erera (PSŽ, bez obeštećenja), Romelu Lukaku (Inter, 65.000.000).

Potrošeno: 159.000.000

Zarađeno: 65.000.000.

ČELSI

Došli: Mateo Kovačić (Real Madrid, 45.000.000).

Otišli: Eden Azar (Real Madrid, 100.000.000), Ola Aina (Torino, 10.000.000), Tomaš Kalas (Bristol Siti, 9.000.000), Geri Kejhil (Kristal Palas, bez obeštećenja), David Luiz (Arsenal, 8.500.000). 

Potrošeno: 45.000.000

Zarađeno: 128.300.000

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar