Руси признали: Експлозија била нуклеарна

Русија је признала да је експлозија у бази за лансирање пројектила на Далеком сјеверу имала нуклеарно обеиљежје и повисила број жртава на пет смртно страдалих.

Свијет 11.08.2019 | 08:04
Руси признали: Експлозија била нуклеарна
У саопштењу је руска нуклеарна агенција Росатом објавила да је у тој експлозији смртно страдало пет чланова њиховог особља, и да су три особе задобиле опекотине, наводи Хина, преноси Вечерњи лист.

Росатом је прецизирао да је његово особље давало техничку подршку "за изотопски извор енергије" мотора пројектила, док војска није спомињала нуклеарно гориво у склопу те несреће.

У саопштењу Росатома на које се позвало неколико руских медија, прецизира се да се несрећа догодила на поморској платформи и да је током експлозије неколико радника одбачено у море.

"ТражиИи смо их док је било наде да ћемо их пронаћи живе. Сада смо објавили да је пет сарадника Росатома смртно страдало", наводи се у саопштењу.

Непосредно након несреће министарство одбране је навело да се догодила експлозија током тестирања мотора пројектила с текућим погоном и да су двојица стручњака подлегла повредама. У суботу није било јасно укључује ли пет мртвих које наводи Росатом и двојицу стручњака о чијој смрти је известила војска.

Власти су до сада објавиле мало појединости о несрећи у бази у селу Нионокса, отвореној 1954., специјализованој за покусе пројектила руске флоте и посебице балистичке пројектиле. Руска војска и представник регионалног гувернера су изјавили у четвртак да "нема радиоактивнг загађења", али градска управа Северодвинска, града с 190.000 становника удаљеног 30-ак километара од базе, навела је на својој wеб страници да је измјерено "краткотрајно повишење радиоактивности".

Затим је та објава скинута са странице градске скупштине, која није прецизирала до ког нивоа је порасла радиоактивност.

Радник цивилне заштите Валентин Магомедов је изјавио за агенцију ТАСС да је ниво радиоактивности порасла на 2.0 микросиверта на сат током 30 минута, док дозвољена граница изложености износи 0,6 миркосиверта на сат.

У суботу је Гринпис Русија објавио писмо нуклеарног истраживачког центра које доноси исте вриједности, али оне су трајале најмање један сат, што и даље не представља опасност за здравље.

Становници Северодвинска су направили залихе јода који се користи за смањење учинака изложености зрачењу.

Најтежа нуклеарна несрећа у историји догодила се 1986.у Совјетском Савезу у украјинској централи Чернобиљ. Тада су власти биле оптужене да су неколико недеља покушавале прикрити обим катастрофе.

(Б92)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Пролетер

11.08.2019 06:42

Како? Па зар нису опет амерички шпијуни, као у Чернобилу?

ОДГОВОРИТЕ