Rusi priznali: Eksplozija bila nuklearna

Rusija je priznala da je eksplozija u bazi za lansiranje projektila na Dalekom sjeveru imala nuklearno obeilježje i povisila broj žrtava na pet smrtno stradalih.

Svijet 11.08.2019 | 08:04
Rusi priznali: Eksplozija bila nuklearna
U saopštenju je ruska nuklearna agencija Rosatom objavila da je u toj eksploziji smrtno stradalo pet članova njihovog osoblja, i da su tri osobe zadobile opekotine, navodi Hina, prenosi Večernji list.

Rosatom je precizirao da je njegovo osoblje davalo tehničku podršku "za izotopski izvor energije" motora projektila, dok vojska nije spominjala nuklearno gorivo u sklopu te nesreće.

U saopštenju Rosatoma na koje se pozvalo nekoliko ruskih medija, precizira se da se nesreća dogodila na pomorskoj platformi i da je tokom eksplozije nekoliko radnika odbačeno u more.

"TražiIi smo ih dok je bilo nade da ćemo ih pronaći žive. Sada smo objavili da je pet saradnika Rosatoma smrtno stradalo", navodi se u saopštenju.

Neposredno nakon nesreće ministarstvo odbrane je navelo da se dogodila eksplozija tokom testiranja motora projektila s tekućim pogonom i da su dvojica stručnjaka podlegla povredama. U subotu nije bilo jasno uključuje li pet mrtvih koje navodi Rosatom i dvojicu stručnjaka o čijoj smrti je izvestila vojska.

Vlasti su do sada objavile malo pojedinosti o nesreći u bazi u selu Nionoksa, otvorenoj 1954., specijalizovanoj za pokuse projektila ruske flote i posebice balističke projektile. Ruska vojska i predstavnik regionalnog guvernera su izjavili u četvrtak da "nema radioaktivng zagađenja", ali gradska uprava Severodvinska, grada s 190.000 stanovnika udaljenog 30-ak kilometara od baze, navela je na svojoj web stranici da je izmjereno "kratkotrajno povišenje radioaktivnosti".

Zatim je ta objava skinuta sa stranice gradske skupštine, koja nije precizirala do kog nivoa je porasla radioaktivnost.

Radnik civilne zaštite Valentin Magomedov je izjavio za agenciju TASS da je nivo radioaktivnosti porasla na 2.0 mikrosiverta na sat tokom 30 minuta, dok dozvoljena granica izloženosti iznosi 0,6 mirkosiverta na sat.

U subotu je Grinpis Rusija objavio pismo nuklearnog istraživačkog centra koje donosi iste vrijednosti, ali one su trajale najmanje jedan sat, što i dalje ne predstavlja opasnost za zdravlje.

Stanovnici Severodvinska su napravili zalihe joda koji se koristi za smanjenje učinaka izloženosti zračenju.

Najteža nuklearna nesreća u istoriji dogodila se 1986.u Sovjetskom Savezu u ukrajinskoj centrali Černobilj. Tada su vlasti bile optužene da su nekoliko nedelja pokušavale prikriti obim katastrofe.

(B92)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Proleter

11.08.2019 08:42

Kako? Pa zar nisu opet američki špijuni, kao u Černobilu?

ODGOVORITE