Тест: Губиш 37 минута, а онда ''тучеш'' Литванце!

Србија после велике борбе до победе над Литванијом! Кошаркашка репрезентација Србије победила је Литванију 72:68, у другом припремном мечу пред Светско првенство.  Одбрана и контре за ПРЕОКРЕТ "орлова", Литванија пала! Србија губила већим делом меча у Арени, али је у последња три минута направила серију 11:1 и подарила публици победу. Овације Јокићу, најефикаснији Богдановић и Бјелица, али Теодосић се повредио већ у 6. минуту.  С Литванцима мора да буде епски - знамо ми и боље, али овако је слађе.  Брину лоши периоди игре у организацији напада и повреда Милоша Теодосића упркос тријумфу од 72:68.

Кошарка 10.08.2019 | 23:24
Тест: Губиш 37 минута, а онда ''тучеш'' Литванце!
Изабраници Александра Ђорђевића, у до сада најтежем мечу на припремама, одиграли су добру утакмицу пред пуном "Штарк" ареном.

На овом сусрету, први пут после три године, наступао је најбоље центар на свету Никола Јокић, којег је поред терена гледао тренер Денвера Мајк Мелоун, као и генерални менаџер и легенда литванске кошарке Артурас Карнишовас.

Најефикаснији у победничком саставу био је Богдан Богдановић са 16 поена, Немања Бјелица је имао 15, а Никола Јокић 13 поена. Код Литванца Григонис је постигао 18, а Кузминскас 13 поена.

Србију за три дана очекује меч против Литваније у Каунасу. После тога "Орлови" путују на Акрополис куп у Грчку, на којем ће играти против Грчке, Италије и Турске.

Потом следи пут у Кину (20. август) где ће репрезентативци имати последњи три провере – против Италије, Француске и Новог Зеланда.

Светско првенство у Кини на програму је од 31. августа до 15. септембра, а Србија игра у групи са репрентацијама Италије, Филипина и Анголе.

Наши кошаркаши лоше су ушли у утакмицу и Литванија је то знала како да искористи. Мариус Григонис био је веома расположен, постигао је осам поена за неколико минута и Литванци су отишли на +12 (6:18).

До краја четвртине "Орлови" су успели да смање на једноцифрен заостатак – 13:24.

Током друге четвртине Јокић је ушао у ритам, Бјелица је такође имао неколико добрих потеза и наша селекција брзо је дошла до егала. Ипак, на полувреме одлазимо са заостатком од шест поена – 34:40.

У трећој деоници Богдан Богдановић пронашао је добар ритам и са осам поена заредом приближио је нашу селекцију гостима. Литванија је успевала да одржи предност, али је она била минимална.

Пред последњих десет минута ушло се с резултатом 56:59. Током четврте четврте гледали смо рововску борбу, а Никола Јокић био је онај окидач, који је одвео "Орлове" до победе.

Центар Денвера одиграо је сјајно у последњој деоници, а меч је на крају завршио с 13 поена. Србија је отпор Литваније сломила у последња два минута, када су прво Јокић, а потом и Бјелица снажно закуцали.

У последњем минуту Литванија није бирала добра решења у нападу и наша селекција дошла је до важне победе за самопоуздање.

Светски, олимпијски и европски вицешампиони успели су да се победом опросте од српске публике!

После Финске у Зрењанину, савладана је и Литванија у пуној "Штарк арени", резултатом 72:68 (14:23, 20:17, 22:19, 16:9)!

Нови дуел ових ривала заказан је за понедељак у Каунасу, након чега следи Акрополис куп у Атини, па пут у Кину, на завршне припреме за Мундобаскет.

Најефикаснији у суботу увече био је Богдан Богдановић са 18 поена, Немања Бјелица постигао је 15, а Никола Јокић 13, у његовом првом наступу за репрезентацију још од Олимпијских игара у Рију пре три године.

Остаје да се види какве је природе повреда због које је Милош Теодосић већ у 6. минуту отишао на клупу, неколико минута касније и у свлачионицу.

"Орлови" су катастрофално почели меч, дозволили су Григонису да се распуца и он је повео Литванце у серију од 13:0, тако да је половином прве деонице на семафору писали 3:15.

Ђорђевић је много мењао, дао је шансу свим играчима, а неки од њих прикључили су се припремама тек пре неколико дана, тако да је разумљиво што често нису деловали "уштимовано". Уз помоћ навијача, индивидуалним ролама Бјелице и Јокића, успели смо да у другој четвртини ухватимо прикључак, али Литванија је упорном "пик енд рол" игром долазила до поена, таман толико да држи "орлове" на безбедној раздаљини.

Преокрет је иницирао Богдан Богдановић, са осам поена заредом, а комплетирали га његови некадашњи саиграчи из Партизана, Драган Милосављевић и Владимир Лучић - 50:48 (26. минут).

Уследила је серија лоших напада, гости су поново отишли у вођство и тројком Гидраитиса у 31. минуту најавили да ће из Београда отићи са победом - 56:62.

До краја је то била класична "рововска" борба, са много контакта и жестоких дуела.

"Орлови" су одбраном давали себи шансу да се врате у меч, али на другој страни није било потребних поена, све док Бјелица у 38. минуту није убацио тројку за 64:67.

Показало се да је то био почетак преломне серије од 11:1, у оквиру које су Стефан Јовић, Никола Јокић и Немања Бјелица три контре завршили закуцавањима и тако "унели" Литванце у кош заједно са лоптом, када их већ шут није служио током 90 одсто утакмице.

У пенал завршници је Јанкунас био половично успешан, док је Богдановић са два прецизно изведена бацања поставио коначан резултат.

За Србију је наступило свих 14 играча који ће путовати у Кину, где ће пасти одлука о коначном саставу: Теодосић, Симоновић, Богдановић, Бјелица, Лучић, Милосављевић, Радуљица, Бирчевић, Јокић, Милутинов, Мицић, Гудурић, Јовић, Марјановић.

Одлична провера. Мушка, она права. Пријатељска није била, играло се у месо, Литванци су показали мишиће, наши су тек одрадили пар тренинга заједно у пуном саставу, па није ни било реално очекивати бог зна какву игру и умирање у лепоти. Пуна Арена је пожелела срећу Орловима који су обарали руку с Литванцима и на крају победили са 72:68. Александар Ђорђевић је могао да види шта је добро и где шкрипи. Само да МилошТеодосић није теже повређен...

Све се решавало у последњој деоници, Литванци су водили, Орлови их стигли тројком Јокића, али су онда ушли у серију промашених тројки. Литванци су направили шест разлике, а онда Бјелица и Јовић спустили на један поен разлике на два минута до краја, а онда је Јокић дао кош за вођство 68:67 на минут и 15 до краја. Потом је закуцао Бјелица за ерупцију у Арени.

У оваквим утакмицама и са оваквим противницима се постаје права екипа. Литванија је била пун погодак када је избор противника у питању, посебно због игре гостију испод коша и снаге коју поседују. Србија је јако лоше отворила утакмицу, била је стегнута, касније се мало откравила и почела боље да игра. Од половине треће деонице па до краја се играло у егалу.

Видећемо каква је ситуација са Милошем Теодосићем који је играо на старту, али је касније изашао, отишао у свлачионицу, па не прегледе у болницу и није се враћао у игру. Било је питање да ли ће сви играчи бити спремни за ову утакмицу, било је и касног прикључивања НБА играча, као и мањих повреда, али селектор АлександарЂорђевић је желео да награди пуну Арену и да свих 14 играча стави у састав, како би навијачи могли и да их виде, али и да им пожеле срећу пред Мундобаскет.

Најавио је селектор да је одабрао Литванију баш због физички снажнеигре, посебно у рекету, и то се испоставило као тачно. Баш оно што је било потребно Орловима, да се измере са снажним противником. Србија је меч почела у саставу: Јовић, Богдановић, Лучић, Бјелица, Милутинов. Прилично висока постава.

Литванци су одмах на старту показали да се нису уплашили пуне Арене, Сабонис је добо отворио испод коша, а Григонис дао две тројке. Наши баш нису успевали да ухвате ритам, посебно у нападу, па су гости брзо дошли до предности од 12:3. Свакако то није био почетак какав се очекивао. И зато је Ђорђевић убацио у игру Николу Јокића на опште одушевљење свих присутних. Па и тренера Мајкла Мелоуна, тренера Денвера, који је био на утакмици.

Када је Григонис дао нову тројку за предност од 15:3, било је јасно да ћемо гледати праву мушку проверу за Орлове. Григонис је већ после пет минута игре имао 13 датих поена. На то је одговорио Немања Бјелицаса неколико добрих потеза и брзо је вратио резултат у „нормалу“. Стегнуто су ушли Орлови, а Литванци тројкама нису олакшавали посао.

Срећом, Богдановић је пробио лед на време. А потом и Јокић. Кренула је и одбрана. И све је постало много лепше за гледање. Било је добих потеза, спуштања лопте испод коша за Марјановића, а навијаче је одушевил акција у којој је Јокић закуцао после неколико добрих додавања. На крају првог полувремена резултат је гласио 40:34 за чвршће госте, а очекивала се боља игра, наравно и резултат, у других 20 минута.

Морао је неко да повуче, а тај неко је био Богдан Богдановић. Пребацио је у пету брзину, а Орлови су лако стигли у потпуни прикључак. Већ до половине треће деонице убацио је 15 поена, а онда је Гаги дао тројку за изједначење. Све је постало много лепше за гледање. Испробао је Ђорђевић и опцију у којој је играо са Јокићем на четворци и Милутиновим на петици. Али, Литванци нису посустајали.

Све што се догађало обећавало је неизвесну утакмицу до самог краја...

СРБИЈА - ЛИТВАНИЈА 72:68 (14:23, 20:17, 22:19, 16:9)
Дворана: Београдска Арена
Гледалаца: 18.150
Судије: Јовчић, Арсенијевић, Пешић

СРБИЈА: Теодосић, Симоновић, Богдановић 18, Бјелица 15, Лучић 6, Милосављевић 3, Радуљица, Бирчевић, Јокић 13, Милутинов, Мицић 5, Гудурић 2, Јовић 4, Марјановић 6.

ЛИТВАНИЈА: Калниетис 4, Јанавичијус, Сабонис 8, Гебен 4, Јанкунас 1, Валанчијунас 5, Кузминскас 12, Бедзијус, Гиједраитис, Григонис 18, Лекавичијус 7, Буткевичијус 2, Улановас 4.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јоја

11.08.2019 06:37

Браво момци. Љубав, срце, знаје, искуство. Имате све.

ОДГОВОРИТЕ