Test: Gubiš 37 minuta, a onda ''tučeš'' Litvance!

Srbija posle velike borbe do pobede nad Litvanijom! Košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je Litvaniju 72:68, u drugom pripremnom meču pred Svetsko prvenstvo.  Odbrana i kontre za PREOKRET "orlova", Litvanija pala! Srbija gubila većim delom meča u Areni, ali je u poslednja tri minuta napravila seriju 11:1 i podarila publici pobedu. Ovacije Jokiću, najefikasniji Bogdanović i Bjelica, ali Teodosić se povredio već u 6. minutu.  S Litvancima mora da bude epski - znamo mi i bolje, ali ovako je slađe.  Brinu loši periodi igre u organizaciji napada i povreda Miloša Teodosića uprkos trijumfu od 72:68.

Košarka 10.08.2019 | 23:24
Test: Gubiš 37 minuta, a onda ''tučeš'' Litvance!
Izabranici Aleksandra Đorđevića, u do sada najtežem meču na pripremama, odigrali su dobru utakmicu pred punom "Štark" arenom.

Na ovom susretu, prvi put posle tri godine, nastupao je najbolje centar na svetu Nikola Jokić, kojeg je pored terena gledao trener Denvera Majk Meloun, kao i generalni menadžer i legenda litvanske košarke Arturas Karnišovas.

Najefikasniji u pobedničkom sastavu bio je Bogdan Bogdanović sa 16 poena, Nemanja Bjelica je imao 15, a Nikola Jokić 13 poena. Kod Litvanca Grigonis je postigao 18, a Kuzminskas 13 poena.

Srbiju za tri dana očekuje meč protiv Litvanije u Kaunasu. Posle toga "Orlovi" putuju na Akropolis kup u Grčku, na kojem će igrati protiv Grčke, Italije i Turske.

Potom sledi put u Kinu (20. avgust) gde će reprezentativci imati poslednji tri provere – protiv Italije, Francuske i Novog Zelanda.

Svetsko prvenstvo u Kini na programu je od 31. avgusta do 15. septembra, a Srbija igra u grupi sa reprentacijama Italije, Filipina i Angole.

Naši košarkaši loše su ušli u utakmicu i Litvanija je to znala kako da iskoristi. Marius Grigonis bio je veoma raspoložen, postigao je osam poena za nekoliko minuta i Litvanci su otišli na +12 (6:18).

Do kraja četvrtine "Orlovi" su uspeli da smanje na jednocifren zaostatak – 13:24.

Tokom druge četvrtine Jokić je ušao u ritam, Bjelica je takođe imao nekoliko dobrih poteza i naša selekcija brzo je došla do egala. Ipak, na poluvreme odlazimo sa zaostatkom od šest poena – 34:40.

U trećoj deonici Bogdan Bogdanović pronašao je dobar ritam i sa osam poena zaredom približio je našu selekciju gostima. Litvanija je uspevala da održi prednost, ali je ona bila minimalna.

Pred poslednjih deset minuta ušlo se s rezultatom 56:59. Tokom četvrte četvrte gledali smo rovovsku borbu, a Nikola Jokić bio je onaj okidač, koji je odveo "Orlove" do pobede.

Centar Denvera odigrao je sjajno u poslednjoj deonici, a meč je na kraju završio s 13 poena. Srbija je otpor Litvanije slomila u poslednja dva minuta, kada su prvo Jokić, a potom i Bjelica snažno zakucali.

U poslednjem minutu Litvanija nije birala dobra rešenja u napadu i naša selekcija došla je do važne pobede za samopouzdanje.

Svetski, olimpijski i evropski vicešampioni uspeli su da se pobedom oproste od srpske publike!

Posle Finske u Zrenjaninu, savladana je i Litvanija u punoj "Štark areni", rezultatom 72:68 (14:23, 20:17, 22:19, 16:9)!

Novi duel ovih rivala zakazan je za ponedeljak u Kaunasu, nakon čega sledi Akropolis kup u Atini, pa put u Kinu, na završne pripreme za Mundobasket.

Najefikasniji u subotu uveče bio je Bogdan Bogdanović sa 18 poena, Nemanja Bjelica postigao je 15, a Nikola Jokić 13, u njegovom prvom nastupu za reprezentaciju još od Olimpijskih igara u Riju pre tri godine.

Ostaje da se vidi kakve je prirode povreda zbog koje je Miloš Teodosić već u 6. minutu otišao na klupu, nekoliko minuta kasnije i u svlačionicu.

"Orlovi" su katastrofalno počeli meč, dozvolili su Grigonisu da se raspuca i on je poveo Litvance u seriju od 13:0, tako da je polovinom prve deonice na semaforu pisali 3:15.

Đorđević je mnogo menjao, dao je šansu svim igračima, a neki od njih priključili su se pripremama tek pre nekoliko dana, tako da je razumljivo što često nisu delovali "uštimovano". Uz pomoć navijača, individualnim rolama Bjelice i Jokića, uspeli smo da u drugoj četvrtini uhvatimo priključak, ali Litvanija je upornom "pik end rol" igrom dolazila do poena, taman toliko da drži "orlove" na bezbednoj razdaljini.

Preokret je inicirao Bogdan Bogdanović, sa osam poena zaredom, a kompletirali ga njegovi nekadašnji saigrači iz Partizana, Dragan Milosavljević i Vladimir Lučić - 50:48 (26. minut).

Usledila je serija loših napada, gosti su ponovo otišli u vođstvo i trojkom Gidraitisa u 31. minutu najavili da će iz Beograda otići sa pobedom - 56:62.

Do kraja je to bila klasična "rovovska" borba, sa mnogo kontakta i žestokih duela.

"Orlovi" su odbranom davali sebi šansu da se vrate u meč, ali na drugoj strani nije bilo potrebnih poena, sve dok Bjelica u 38. minutu nije ubacio trojku za 64:67.

Pokazalo se da je to bio početak prelomne serije od 11:1, u okviru koje su Stefan Jović, Nikola Jokić i Nemanja Bjelica tri kontre završili zakucavanjima i tako "uneli" Litvance u koš zajedno sa loptom, kada ih već šut nije služio tokom 90 odsto utakmice.

U penal završnici je Jankunas bio polovično uspešan, dok je Bogdanović sa dva precizno izvedena bacanja postavio konačan rezultat.

Za Srbiju je nastupilo svih 14 igrača koji će putovati u Kinu, gde će pasti odluka o konačnom sastavu: Teodosić, Simonović, Bogdanović, Bjelica, Lučić, Milosavljević, Raduljica, Birčević, Jokić, Milutinov, Micić, Gudurić, Jović, Marjanović.

Odlična provera. Muška, ona prava. Prijateljska nije bila, igralo se u meso, Litvanci su pokazali mišiće, naši su tek odradili par treninga zajedno u punom sastavu, pa nije ni bilo realno očekivati bog zna kakvu igru i umiranje u lepoti. Puna Arena je poželela sreću Orlovima koji su obarali ruku s Litvancima i na kraju pobedili sa 72:68. Aleksandar Đorđević je mogao da vidi šta je dobro i gde škripi. Samo da MilošTeodosić nije teže povređen...

Sve se rešavalo u poslednjoj deonici, Litvanci su vodili, Orlovi ih stigli trojkom Jokića, ali su onda ušli u seriju promašenih trojki. Litvanci su napravili šest razlike, a onda Bjelica i Jović spustili na jedan poen razlike na dva minuta do kraja, a onda je Jokić dao koš za vođstvo 68:67 na minut i 15 do kraja. Potom je zakucao Bjelica za erupciju u Areni.

U ovakvim utakmicama i sa ovakvim protivnicima se postaje prava ekipa. Litvanija je bila pun pogodak kada je izbor protivnika u pitanju, posebno zbog igre gostiju ispod koša i snage koju poseduju. Srbija je jako loše otvorila utakmicu, bila je stegnuta, kasnije se malo otkravila i počela bolje da igra. Od polovine treće deonice pa do kraja se igralo u egalu.

Videćemo kakva je situacija sa Milošem Teodosićem koji je igrao na startu, ali je kasnije izašao, otišao u svlačionicu, pa ne preglede u bolnicu i nije se vraćao u igru. Bilo je pitanje da li će svi igrači biti spremni za ovu utakmicu, bilo je i kasnog priključivanja NBA igrača, kao i manjih povreda, ali selektor AleksandarĐorđević je želeo da nagradi punu Arenu i da svih 14 igrača stavi u sastav, kako bi navijači mogli i da ih vide, ali i da im požele sreću pred Mundobasket.

Najavio je selektor da je odabrao Litvaniju baš zbog fizički snažneigre, posebno u reketu, i to se ispostavilo kao tačno. Baš ono što je bilo potrebno Orlovima, da se izmere sa snažnim protivnikom. Srbija je meč počela u sastavu: Jović, Bogdanović, Lučić, Bjelica, Milutinov. Prilično visoka postava.

Litvanci su odmah na startu pokazali da se nisu uplašili pune Arene, Sabonis je dobo otvorio ispod koša, a Grigonis dao dve trojke. Naši baš nisu uspevali da uhvate ritam, posebno u napadu, pa su gosti brzo došli do prednosti od 12:3. Svakako to nije bio početak kakav se očekivao. I zato je Đorđević ubacio u igru Nikolu Jokića na opšte oduševljenje svih prisutnih. Pa i trenera Majkla Melouna, trenera Denvera, koji je bio na utakmici.

Kada je Grigonis dao novu trojku za prednost od 15:3, bilo je jasno da ćemo gledati pravu mušku proveru za Orlove. Grigonis je već posle pet minuta igre imao 13 datih poena. Na to je odgovorio Nemanja Bjelicasa nekoliko dobrih poteza i brzo je vratio rezultat u „normalu“. Stegnuto su ušli Orlovi, a Litvanci trojkama nisu olakšavali posao.

Srećom, Bogdanović je probio led na vreme. A potom i Jokić. Krenula je i odbrana. I sve je postalo mnogo lepše za gledanje. Bilo je dobih poteza, spuštanja lopte ispod koša za Marjanovića, a navijače je oduševil akcija u kojoj je Jokić zakucao posle nekoliko dobrih dodavanja. Na kraju prvog poluvremena rezultat je glasio 40:34 za čvršće goste, a očekivala se bolja igra, naravno i rezultat, u drugih 20 minuta.

Morao je neko da povuče, a taj neko je bio Bogdan Bogdanović. Prebacio je u petu brzinu, a Orlovi su lako stigli u potpuni priključak. Već do polovine treće deonice ubacio je 15 poena, a onda je Gagi dao trojku za izjednačenje. Sve je postalo mnogo lepše za gledanje. Isprobao je Đorđević i opciju u kojoj je igrao sa Jokićem na četvorci i Milutinovim na petici. Ali, Litvanci nisu posustajali.

Sve što se događalo obećavalo je neizvesnu utakmicu do samog kraja...

SRBIJA - LITVANIJA 72:68 (14:23, 20:17, 22:19, 16:9)
Dvorana: Beogradska Arena
Gledalaca: 18.150
Sudije: Jovčić, Arsenijević, Pešić

SRBIJA: Teodosić, Simonović, Bogdanović 18, Bjelica 15, Lučić 6, Milosavljević 3, Raduljica, Birčević, Jokić 13, Milutinov, Micić 5, Gudurić 2, Jović 4, Marjanović 6.

LITVANIJA: Kalnietis 4, Janavičijus, Sabonis 8, Geben 4, Jankunas 1, Valančijunas 5, Kuzminskas 12, Bedzijus, Gijedraitis, Grigonis 18, Lekavičijus 7, Butkevičijus 2, Ulanovas 4.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Joja

11.08.2019 06:37

Bravo momci. Ljubav, srce, znaje, iskustvo. Imate sve.

ODGOVORITE