ПЛ: Врло занимљиви резултати на старту...

Миливојевић гледао како Немац шаље "зицере" у неповрат! Мос је искључио Шнидерлана због грубог фаула над капитеном Кристал Паласа, који ни сам није могао да "верује својим очима" шта све Мејер није претворио у поготке.  Потеров магични штапић шарао на Викариџ Роуду: Брајтон самлео Вотфорд! Палас и Евертон разочарали, Саутемптон у проблему, Били Шарп је Шефилдов јунак и у Премијер лиги.  Не, Покетино, не. . . Ериксен НЕ СМЕ да буде на клупи! Ма какав разлог био у питању, Данац је најважнији фудбалер Тотенхема и у то је могао да се увери свако ко је гледао меч на "Вајт харт лејну".

Фудбал 10.08.2019 | 20:46
ПЛ: Врло занимљиви резултати на старту...
Када није лежао на трави "Селхурст парка" услед оштрих и честих дуела са везистима Евертона, а судија Џон Мос чак је и искључио Моргана Шнајдерлина у 76. минуту због оштрог старта на капитена Кристал Паласа, наш Лука Миливојевић вероватно није могао да верује "својим очима" какве шансе Макс Мејер није претворио у голове.

Четири зицера имали су "орлови" Роја Хоџсона, од чега 23-годишњи Немац два из категорије "ово је теже промашити", али је резултат остао нетакнут: Палас - Евертон 0:0.

Мос је опоменуо и Миливојевића због једног "профи" фаула, којим је исекао Гилфија Сигурдсона у покушају контранапада у другом полувремену, што је од почетка била основна идеја екипе Марка Силве. 

Боље и зрелије шансе за три бода имали су црвено-плави за које је у наставку заиграло несуђено појачање "карамела" из последњег дана прелазног рока у Енглеској, Вилфред Заха, баш као што је шансу са клупе на другој страни добио и Моизе Кен из Јувентуса, али ниједан од двојице спринтера није остварио значајан утицај на игру.

Кристал Палас, који је зарадио 50,4 милиона евра на продаји Арона Ван-Бисаке, у наредне две утакмице гостоваће новајлији у лиги, Шефилд јунајтеду и управо клубу који је одвео Ван-Бисаку из Лондона, Манчестер јунајтеду.

Нешто мање од 20.000 гледалаца на "Турф муру" уживало је у конекцији коју су од првог кола успоставили староседелац Ешли Барнс и новајлија Ерик Питерс.

Овај други, 31-годишњи Холанђанин који је прошле зиме напустио Стоук после пет и по година и заиграо за француски Амијен, асистирао је 29-годишњем Барнсу за лагане голове у 63. и 70. минуту.

Грогиране "свеце" са "Сент Мериза", који се нису повезали ни после три хитне измене Ралфа Хасенхитла у периоду од 66. и 73. минута, докусурио је дефанзивац Јохан Гудмундсон поготком у 75. минуту за коначних: Барнли - Саутемптон 3:0 (0:0).

Идентичан резултат, али у корист гостију, забележен је на "Викараџ роуду": Вотфорд - Брајтон 0:3(0:1).

Абдулаје Дукуре неспретно је реаговао пред својим голом у 28. минуту и довео "галебове" у вођство, а када је екипа менаџера Хавијера Гарсије Карлоса почела да стеже обруч око плаво-белих, један од тројице нових менаџера у лиги показао је да није случајно постављен за наследника Криса Хјутона.

У јеку иницијативе "стршљенова", Грем Потер овековечио је деби у Премијер лиги двоструком изменом у 64. минуту, када је на терен послао Флоријана Андонеа и Нила Мапеа.

Румун је погодио у 65, Француз у 77. минуту за коначних нула-три пред 20.000 збуњених навијача Вотфорда.

Потер је једно време радио у Шведској, прошле сезоне добро је водио Свонси у Чемпионшипу, а ове се представио елитној енглеској публици што занимљивим изјавама и ставовима у серији интервјуа које је дао, што конкретним занатским потезима крај аут-линије на које хваљени колега из Шпаније није имао одговор.

Да ће Ливерпул и Манчестер Сити да отресу ривале могли смо да претпоставимо чим је изашао календар такмичења за нову сезону, па је овај “најмасовнији“ термин првог кола Премијер лиге био и занимљивији него почетак, јер смо могли барем да наслутимо ко ће у наредних 10 месеци моћи да запржи чорбу великанима, а коме предстоји борба за опстанак. И после четири утакмице у термину од 16 сати можемо да кажемо да је апсолутно најпријатније изненађење кола Брајтон Грејема Потера, који је на Викариџ Роуду декласирао Вотфорд са 3:0 и свима поручио да их свате озбиљно.

Уосталом, Вотфорд је последњих сезона израстао у клуб који се врти ту негде на граници најбољих десет у Енглеској. Али реновирани Брајтон, који је прошле сезоне за длаку избегао испадање у Чемпионшип, Стршљеновима није оставио ни промил шансе. Промена система игре на много атрактивнију 3-4-3 формацију испоставила се као пун погодак Потера, који је дошао из Свонсија, мада се прославио још на клупи шведског Естерсунда.

Са друге стране, Вотфорду се данас није исплатило то што је упорно одбијао нападе великих европских клубова – међу њима и Пари Сен Жермена  на Абдулајеа Дукуреа чији је аутогол најавио селидбу бодова у Брајтон. Потом и Флорин Андоне, па Нил Мопе, који је летос стигао из друголигаша Брентфорда за 21.900.000 евра и постао најскупље појачање у историји клуба.

Убедљив је био и Барнли: два гола Ешлија Барнса и један Јохана Гудмундсона за свега 15 минута показали су Саутемптону да је време да се уозбиљи, јер ће у супротном врло брзо изкрчмити онај тешко стечени углед клуба који увек зна шта ради. Није почело добро за Свеце, а већ у наредном колу на Сент Мериз стиже Ливерпул, па онда путовање у Брајтон и затим Манчестер јунајтед код куће. Ралф Хазенутл је прошле сезоне спасио Саутемптон испадања, веровали су сви да ће сад кад је од почетка ту покренути Свеце напред, али почетак није обећавајући. Не са овако порозном одбраном.

Много бољи амбијент после уводних 90 минута сезоне у Шефилд јунајтеду коме многи предвиђају експресан повратак у Чемпионшип. Међутим, на гостовању код Борнмута успели су да се врате из мртвих. Живот им је удахнуо љубитељима нижих енглеских лига омиљени Били Шарп, прошле сезоне најбољи стрелац екипе, само шест минута након што је ушао у игру. Уз доста среће, истина, али ко мари?

Голова није било само у мечу који је требало да буде посластица дана. Евертон је на гостовању код Кристал Паласа своје шансе промашио у првом полувремену, Орлови су кренули да играју тек у другом, али на крају – 0:0. Уз мали алиби за Роја Хоџсона – Вилфред Заха, који је последњег дана прелазног рока тражио дозволу да иде баш у Евертон – у игру је ушао тек у 65. минуту, а свид знамо да је он ипак главна полуга у Паласовом тиму.

Наравно и Лука Миливојевић је са капитенском  траком око руке одиграо свих 90 минута за Палас коме није помогао ни црвени картон за Моргана Шнајдерлина у 76. минуту.

Не, Покетино, не... Ериксен НЕ СМЕ да буде на клупи! Ма какав разлог био у питању, Данац је најважнији фудбалер Тотенхема и у то је могао да се увери свако ко је гледао меч на "Вајт харт лејну". Од проклетника до краља августа! Харијев шоу и бомба Ндомбелеа покосили Астон Вилу! Храбри повратник у Премијер лигу на крају превисоко поражен у Лондону - 3:1.

Седамдесет дана после финала Лиге шампиона у Мадриду и седам дана пре гостовања на "Етихаду", власници, председник, менаџер, фудбалер и навијачи Тотенхема имали су лепу прилику да се увере у којој мери је Кристијан Ериксен најважнији фудбалер овог тима.

Без њега било је непријатних 0:1 са повратником у Премијер лигу, са њим на терену лаганих 3:0 за мање од пола сата игре: Тотенхем - Астон Вила 3:1 (0:1) у преокрету започетом уласком данског мајстора фудбала у игру у 65. минуту уместо Харија Вингса.

Ериксен је пред почетак летњег прелазног рока, а недуго после пораза од Ливерпула на "Метрополитану", јавно рекао да је тренутак да напусти клуб и опроба се на неком другом месту, што је вероватно био разлог да дуел 1. кола са "вилијанима" почне са клупе.

Његовом шефу Маурицију Покетину средином другог дела игре постало је јасно шта је потребно да уради, а када је повукао тај потез - остало је била ствар рутине за "певце".

Астон Вила је водила од 9. минута када је Џон Мекгин изненадио неспремну одбрану домаћих и "хладног" Уга Лориса.

Вицешампион Европе деловао је јалово и несигурно од тада, покушавајући да изједначи резултат, није да домаћи нису стварали шансе, али су потези играча у завршници - пре свих центарфора Харија Кејна - слутили на лошу атмосферу међу навијачима по одласку са стадиона.

Када је на терен крочио Ериксен, офанзива Тотенхема из хаотичне претворена је у константну и смислену, са свих страна, па је брзо постало "вруће" на петерцу пред Томом Хитоном.

семафор

0:1 - Мекгин (9)
1:1 - Ндомбеле (73)
2:1 - Кејн (86)
3:1 - Кејн (90)

Он је скинуо "зицер" Мохамеду Сисоку у 76. минуту, после центаршута Ериксена са десне стране, на лопту која се одбила у срце шеснаестерца први је наишао Лукас Моура, одиграо уназад за Тангија Ндомбелеа, а најскупљи фудбалер у историји клуба пласирао лопту у мрежу за 1:1.

Тајрон Мингс мораће да објасни саиграчима и менаџеру Стиву Брусу због чега се склонио са пута лопте према мрежи, односно да ли би га више болео ударац у предео доњег стомака или изједначење, а потом и пораз.

Пораз је дошао брзо головима до тада неспретног и раштимованог Кејна, којем се у 86. минуту лопта нашла "на нози" после неозбиљног потеза Џека Грилиша и изблокираног ударца Ерика Ламеле. 

После ових срећних околности по Тотенхем било је за очекивати да гости из Бирмингема приме још неки погодак до последњег звиждука, а када им је Крис Каванаг опростио очигледно играње руком у шеснаестерцу, Кејн им није опростио још једну паничну поставку у одбрани, па је другим голом на уласку у надокнаду времена потврдио прва три бода за екипу ове сезоне.

Тотално је намучила Астон Вила Певце на повратку у Премијер лигу, али није имала снаге да издржи жесток темпо Харија Кејна у последњих десетак минута. Сјајна утакмица на новом Стадиону Тотенхема завршена је тријумфом домаћина од 3:1 након сјајних 90 минута велике борбе и преокрета.

Ужасно су Певци одгирали првих 45 минута, можда и потценили повратника у елиту и некдашњег шампиона Европе, што је Астон Вила искористила да изненађујуће поведе. Преко Џона Мекгина и после клизања трапавог Денија Роуза гости су већ после девет минута игре стекли предност и показали да ће бити опасан ривал за сваког не само за тим Маурисија Покетина.

Претила је Астон Вила данас колико је могла, бранила се у већем делу меча, али преко брзих крила успевала је да изнервира амбицозну домаћу публику. Тотенхем је играо стрпљиво, много боље почетком другог полувремена, али опет гостујући голман Том Хитон и добра одбрана успевали су дуго да одоле. Међутим, улазак Кристијана Ериксена у 64. минуту испоставио се као пресудан.

Данац је унио тоталну живост у игру Певаца у последњих пола сата, а када је скупоцени Танги Ндомбелепогодио мало изван шеснаестерца за изједначење у 73. минуту било је јасно да креће прави фудбалски цунами.

Тотенхем је заиграо још дрчније и офанзивније, на ивици туче, а за сјајну упорност награђен је у самој завршници. Награђен је Хари Кејн који је у 86. после срећног одбитка лопте од два штопера Виле погодио за 2:1, а кад је већ другу сезону узастопно разбио "августовску клетву" одлучио је да још једним голом сруши све снове навијача великана из Бирмингема и већ после првог кола истакне кандидатуру за најбољег стрелца сезоне.

Можда на крају и превисок пораз за храбру Астон Вилу на премијери, али је финалиста Лиге шампиона ипак за класу бољи. Екипа Дина Смита нема за чим да жали, показали су да могу да играју са сваким, а прве бодове тражиће следећег викенда против Борнмута код куће. Тотенхем чека тежак задатак у другом колу, гостовање Манчестер Ситију.

Резултати 1. кола:

петак

Ливерпул - Норич сити 4:1 (4:0)
/Хенли аг 7, Салах 19, Ван Дајк 28, Ориги 42 - Пуки 64/

субота

Вест хем - Манчестер сити 0:5 (0:1)
/Жезус 25, Стерлинг 51, 75, 90+2, Агуеро пен 84/

Борнмунт - Шефилд јунајтед 1:1 (0:0)
/Мефам 62 - Шарп 88/

Барнли - Саутемптон 3:0 (0:0)
/Барнс 63, 70, Гудмундсон 75/

Кристал Палас - Евертон 0:0

Вотфорд - Брајтон 0:3 (0:1)
/Дукуре аг 28, Андоне 65, Мопе 77/

Тотенхем - Астон вила 3:1 (0:1)
/Ндомбеле 73, Кејн 86, 90 - Мекгин 9/

недеља

Лестер сити - Вулверхемптон 15.00
Њукасл јунајтед - Арсенал 15.00
Манчестер јунајтед - Челси 17.30

Титуле првака Енглеске: Манчестер јунајтед 20, Ливерпул 18, Арсенал 13, Евертон 9, Астон вила 7, Сандерленд 6, Манчестер сити 6, Челси 6, Њукасл 5, Шефилд венздеј 4, Вулверхемптон 3, Лидс јунајтед 3, Хадерсфилд 3, Блекбурн 3, Престон 2, Тотенхем 2, Дерби каунти 2, Портсмут 2, Шефилд јунајтед 1, Вест бромвич албион 1, Ипсвич Таун 1, Нотингем форест 1, Лестер сити 1.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар