PL: Vrlo zanimljivi rezultati na startu...

Milivojević gledao kako Nemac šalje "zicere" u nepovrat! Mos je isključio Šniderlana zbog grubog faula nad kapitenom Kristal Palasa, koji ni sam nije mogao da "veruje svojim očima" šta sve Mejer nije pretvorio u pogotke.  Poterov magični štapić šarao na Vikaridž Roudu: Brajton samleo Votford! Palas i Everton razočarali, Sautempton u problemu, Bili Šarp je Šefildov junak i u Premijer ligi.  Ne, Poketino, ne. . . Eriksen NE SME da bude na klupi! Ma kakav razlog bio u pitanju, Danac je najvažniji fudbaler Totenhema i u to je mogao da se uveri svako ko je gledao meč na "Vajt hart lejnu".

Fudbal 10.08.2019 | 20:46
PL: Vrlo zanimljivi rezultati na startu...
Kada nije ležao na travi "Selhurst parka" usled oštrih i čestih duela sa vezistima Evertona, a sudija Džon Mos čak je i isključio Morgana Šnajderlina u 76. minutu zbog oštrog starta na kapitena Kristal Palasa, naš Luka Milivojević verovatno nije mogao da veruje "svojim očima" kakve šanse Maks Mejer nije pretvorio u golove.

Četiri zicera imali su "orlovi" Roja Hodžsona, od čega 23-godišnji Nemac dva iz kategorije "ovo je teže promašiti", ali je rezultat ostao netaknut: Palas - Everton 0:0.

Mos je opomenuo i Milivojevića zbog jednog "profi" faula, kojim je isekao Gilfija Sigurdsona u pokušaju kontranapada u drugom poluvremenu, što je od početka bila osnovna ideja ekipe Marka Silve. 

Bolje i zrelije šanse za tri boda imali su crveno-plavi za koje je u nastavku zaigralo nesuđeno pojačanje "karamela" iz poslednjeg dana prelaznog roka u Engleskoj, Vilfred Zaha, baš kao što je šansu sa klupe na drugoj strani dobio i Moize Ken iz Juventusa, ali nijedan od dvojice sprintera nije ostvario značajan uticaj na igru.

Kristal Palas, koji je zaradio 50,4 miliona evra na prodaji Arona Van-Bisake, u naredne dve utakmice gostovaće novajliji u ligi, Šefild junajtedu i upravo klubu koji je odveo Van-Bisaku iz Londona, Mančester junajtedu.

Nešto manje od 20.000 gledalaca na "Turf muru" uživalo je u konekciji koju su od prvog kola uspostavili starosedelac Ešli Barns i novajlija Erik Piters.

Ovaj drugi, 31-godišnji Holanđanin koji je prošle zime napustio Stouk posle pet i po godina i zaigrao za francuski Amijen, asistirao je 29-godišnjem Barnsu za lagane golove u 63. i 70. minutu.

Grogirane "svece" sa "Sent Meriza", koji se nisu povezali ni posle tri hitne izmene Ralfa Hasenhitla u periodu od 66. i 73. minuta, dokusurio je defanzivac Johan Gudmundson pogotkom u 75. minutu za konačnih: Barnli - Sautempton 3:0 (0:0).

Identičan rezultat, ali u korist gostiju, zabeležen je na "Vikaradž roudu": Votford - Brajton 0:3(0:1).

Abdulaje Dukure nespretno je reagovao pred svojim golom u 28. minutu i doveo "galebove" u vođstvo, a kada je ekipa menadžera Havijera Garsije Karlosa počela da steže obruč oko plavo-belih, jedan od trojice novih menadžera u ligi pokazao je da nije slučajno postavljen za naslednika Krisa Hjutona.

U jeku inicijative "stršljenova", Grem Poter ovekovečio je debi u Premijer ligi dvostrukom izmenom u 64. minutu, kada je na teren poslao Florijana Andonea i Nila Mapea.

Rumun je pogodio u 65, Francuz u 77. minutu za konačnih nula-tri pred 20.000 zbunjenih navijača Votforda.

Poter je jedno vreme radio u Švedskoj, prošle sezone dobro je vodio Svonsi u Čempionšipu, a ove se predstavio elitnoj engleskoj publici što zanimljivim izjavama i stavovima u seriji intervjua koje je dao, što konkretnim zanatskim potezima kraj aut-linije na koje hvaljeni kolega iz Španije nije imao odgovor.

Da će Liverpul i Mančester Siti da otresu rivale mogli smo da pretpostavimo čim je izašao kalendar takmičenja za novu sezonu, pa je ovaj “najmasovniji“ termin prvog kola Premijer lige bio i zanimljiviji nego početak, jer smo mogli barem da naslutimo ko će u narednih 10 meseci moći da zaprži čorbu velikanima, a kome predstoji borba za opstanak. I posle četiri utakmice u terminu od 16 sati možemo da kažemo da je apsolutno najprijatnije iznenađenje kola Brajton Grejema Potera, koji je na Vikaridž Roudu deklasirao Votford sa 3:0 i svima poručio da ih svate ozbiljno.

Uostalom, Votford je poslednjih sezona izrastao u klub koji se vrti tu negde na granici najboljih deset u Engleskoj. Ali renovirani Brajton, koji je prošle sezone za dlaku izbegao ispadanje u Čempionšip, Stršljenovima nije ostavio ni promil šanse. Promena sistema igre na mnogo atraktivniju 3-4-3 formaciju ispostavila se kao pun pogodak Potera, koji je došao iz Svonsija, mada se proslavio još na klupi švedskog Estersunda.

Sa druge strane, Votfordu se danas nije isplatilo to što je uporno odbijao napade velikih evropskih klubova – među njima i Pari Sen Žermena  na Abdulajea Dukurea čiji je autogol najavio selidbu bodova u Brajton. Potom i Florin Andone, pa Nil Mope, koji je letos stigao iz drugoligaša Brentforda za 21.900.000 evra i postao najskuplje pojačanje u istoriji kluba.

Ubedljiv je bio i Barnli: dva gola Ešlija Barnsa i jedan Johana Gudmundsona za svega 15 minuta pokazali su Sautemptonu da je vreme da se uozbilji, jer će u suprotnom vrlo brzo izkrčmiti onaj teško stečeni ugled kluba koji uvek zna šta radi. Nije počelo dobro za Svece, a već u narednom kolu na Sent Meriz stiže Liverpul, pa onda putovanje u Brajton i zatim Mančester junajted kod kuće. Ralf Hazenutl je prošle sezone spasio Sautempton ispadanja, verovali su svi da će sad kad je od početka tu pokrenuti Svece napred, ali početak nije obećavajući. Ne sa ovako poroznom odbranom.

Mnogo bolji ambijent posle uvodnih 90 minuta sezone u Šefild junajtedu kome mnogi predviđaju ekspresan povratak u Čempionšip. Međutim, na gostovanju kod Bornmuta uspeli su da se vrate iz mrtvih. Život im je udahnuo ljubiteljima nižih engleskih liga omiljeni Bili Šarp, prošle sezone najbolji strelac ekipe, samo šest minuta nakon što je ušao u igru. Uz dosta sreće, istina, ali ko mari?

Golova nije bilo samo u meču koji je trebalo da bude poslastica dana. Everton je na gostovanju kod Kristal Palasa svoje šanse promašio u prvom poluvremenu, Orlovi su krenuli da igraju tek u drugom, ali na kraju – 0:0. Uz mali alibi za Roja Hodžsona – Vilfred Zaha, koji je poslednjeg dana prelaznog roka tražio dozvolu da ide baš u Everton – u igru je ušao tek u 65. minutu, a svid znamo da je on ipak glavna poluga u Palasovom timu.

Naravno i Luka Milivojević je sa kapitenskom  trakom oko ruke odigrao svih 90 minuta za Palas kome nije pomogao ni crveni karton za Morgana Šnajderlina u 76. minutu.

Ne, Poketino, ne... Eriksen NE SME da bude na klupi! Ma kakav razlog bio u pitanju, Danac je najvažniji fudbaler Totenhema i u to je mogao da se uveri svako ko je gledao meč na "Vajt hart lejnu". Od prokletnika do kralja avgusta! Harijev šou i bomba Ndombelea pokosili Aston Vilu! Hrabri povratnik u Premijer ligu na kraju previsoko poražen u Londonu - 3:1.

Sedamdeset dana posle finala Lige šampiona u Madridu i sedam dana pre gostovanja na "Etihadu", vlasnici, predsednik, menadžer, fudbaler i navijači Totenhema imali su lepu priliku da se uvere u kojoj meri je Kristijan Eriksen najvažniji fudbaler ovog tima.

Bez njega bilo je neprijatnih 0:1 sa povratnikom u Premijer ligu, sa njim na terenu laganih 3:0 za manje od pola sata igre: Totenhem - Aston Vila 3:1 (0:1) u preokretu započetom ulaskom danskog majstora fudbala u igru u 65. minutu umesto Harija Vingsa.

Eriksen je pred početak letnjeg prelaznog roka, a nedugo posle poraza od Liverpula na "Metropolitanu", javno rekao da je trenutak da napusti klub i oproba se na nekom drugom mestu, što je verovatno bio razlog da duel 1. kola sa "vilijanima" počne sa klupe.

Njegovom šefu Mauriciju Poketinu sredinom drugog dela igre postalo je jasno šta je potrebno da uradi, a kada je povukao taj potez - ostalo je bila stvar rutine za "pevce".

Aston Vila je vodila od 9. minuta kada je Džon Mekgin iznenadio nespremnu odbranu domaćih i "hladnog" Uga Lorisa.

Vicešampion Evrope delovao je jalovo i nesigurno od tada, pokušavajući da izjednači rezultat, nije da domaći nisu stvarali šanse, ali su potezi igrača u završnici - pre svih centarfora Harija Kejna - slutili na lošu atmosferu među navijačima po odlasku sa stadiona.

Kada je na teren kročio Eriksen, ofanziva Totenhema iz haotične pretvorena je u konstantnu i smislenu, sa svih strana, pa je brzo postalo "vruće" na petercu pred Tomom Hitonom.

semafor

0:1 - Mekgin (9)
1:1 - Ndombele (73)
2:1 - Kejn (86)
3:1 - Kejn (90)

On je skinuo "zicer" Mohamedu Sisoku u 76. minutu, posle centaršuta Eriksena sa desne strane, na loptu koja se odbila u srce šesnaesterca prvi je naišao Lukas Moura, odigrao unazad za Tangija Ndombelea, a najskuplji fudbaler u istoriji kluba plasirao loptu u mrežu za 1:1.

Tajron Mings moraće da objasni saigračima i menadžeru Stivu Brusu zbog čega se sklonio sa puta lopte prema mreži, odnosno da li bi ga više boleo udarac u predeo donjeg stomaka ili izjednačenje, a potom i poraz.

Poraz je došao brzo golovima do tada nespretnog i raštimovanog Kejna, kojem se u 86. minutu lopta našla "na nozi" posle neozbiljnog poteza Džeka Griliša i izblokiranog udarca Erika Lamele. 

Posle ovih srećnih okolnosti po Totenhem bilo je za očekivati da gosti iz Birmingema prime još neki pogodak do poslednjeg zvižduka, a kada im je Kris Kavanag oprostio očigledno igranje rukom u šesnaestercu, Kejn im nije oprostio još jednu paničnu postavku u odbrani, pa je drugim golom na ulasku u nadoknadu vremena potvrdio prva tri boda za ekipu ove sezone.

Totalno je namučila Aston Vila Pevce na povratku u Premijer ligu, ali nije imala snage da izdrži žestok tempo Harija Kejna u poslednjih desetak minuta. Sjajna utakmica na novom Stadionu Totenhema završena je trijumfom domaćina od 3:1 nakon sjajnih 90 minuta velike borbe i preokreta.

Užasno su Pevci odgirali prvih 45 minuta, možda i potcenili povratnika u elitu i nekdašnjeg šampiona Evrope, što je Aston Vila iskoristila da iznenađujuće povede. Preko Džona Mekgina i posle klizanja trapavog Denija Rouza gosti su već posle devet minuta igre stekli prednost i pokazali da će biti opasan rival za svakog ne samo za tim Maurisija Poketina.

Pretila je Aston Vila danas koliko je mogla, branila se u većem delu meča, ali preko brzih krila uspevala je da iznervira ambicoznu domaću publiku. Totenhem je igrao strpljivo, mnogo bolje početkom drugog poluvremena, ali opet gostujući golman Tom Hiton i dobra odbrana uspevali su dugo da odole. Međutim, ulazak Kristijana Eriksena u 64. minutu ispostavio se kao presudan.

Danac je unio totalnu živost u igru Pevaca u poslednjih pola sata, a kada je skupoceni Tangi Ndombelepogodio malo izvan šesnaesterca za izjednačenje u 73. minutu bilo je jasno da kreće pravi fudbalski cunami.

Totenhem je zaigrao još drčnije i ofanzivnije, na ivici tuče, a za sjajnu upornost nagrađen je u samoj završnici. Nagrađen je Hari Kejn koji je u 86. posle srećnog odbitka lopte od dva štopera Vile pogodio za 2:1, a kad je već drugu sezonu uzastopno razbio "avgustovsku kletvu" odlučio je da još jednim golom sruši sve snove navijača velikana iz Birmingema i već posle prvog kola istakne kandidaturu za najboljeg strelca sezone.

Možda na kraju i previsok poraz za hrabru Aston Vilu na premijeri, ali je finalista Lige šampiona ipak za klasu bolji. Ekipa Dina Smita nema za čim da žali, pokazali su da mogu da igraju sa svakim, a prve bodove tražiće sledećeg vikenda protiv Bornmuta kod kuće. Totenhem čeka težak zadatak u drugom kolu, gostovanje Mančester Sitiju.

Rezultati 1. kola:

petak

Liverpul - Norič siti 4:1 (4:0)
/Henli ag 7, Salah 19, Van Dajk 28, Origi 42 - Puki 64/

subota

Vest hem - Mančester siti 0:5 (0:1)
/Žezus 25, Sterling 51, 75, 90+2, Aguero pen 84/

Bornmunt - Šefild junajted 1:1 (0:0)
/Mefam 62 - Šarp 88/

Barnli - Sautempton 3:0 (0:0)
/Barns 63, 70, Gudmundson 75/

Kristal Palas - Everton 0:0

Votford - Brajton 0:3 (0:1)
/Dukure ag 28, Andone 65, Mope 77/

Totenhem - Aston vila 3:1 (0:1)
/Ndombele 73, Kejn 86, 90 - Mekgin 9/

nedelja

Lester siti - Vulverhempton 15.00
Njukasl junajted - Arsenal 15.00
Mančester junajted - Čelsi 17.30

Titule prvaka Engleske: Mančester junajted 20, Liverpul 18, Arsenal 13, Everton 9, Aston vila 7, Sanderlend 6, Mančester siti 6, Čelsi 6, Njukasl 5, Šefild venzdej 4, Vulverhempton 3, Lids junajted 3, Hadersfild 3, Blekburn 3, Preston 2, Totenhem 2, Derbi kaunti 2, Portsmut 2, Šefild junajted 1, Vest bromvič albion 1, Ipsvič Taun 1, Notingem forest 1, Lester siti 1.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar