Једна од најзанимљивијих трка остаје у Ф1 календару!

Мексико на Ф1 календару до 2022. године! Трка за велику награду Мексика остаће у Ф1 календару у наредне три године након договора да се сезона прошири на 22 трке у сезони.

Остали спортови 11.08.2019 | 12:45
Једна од најзанимљивијих трка остаје у Ф1 календару!
Трка ће променити име у Велику награду Мексико Ситија од 2020. године.

ВН Мексика се 2015. године вратила на Ф1 календар после паузе од двадесет и три године која је била проузрокована лошом финансијском ситуацијом у држави.

Нова тркалишта ћемо гледати у Вијетнаму и Холандији од поменуте 2020. године док се очекује да ВН Немачке испадне са календара, а градоначелница Мексико Ситија рекла је да је продужетак сарадње дошао после представљања новог финансијског модела.

"Влада Мексико Ситија неуморно ради како би обезбедила средства и спонзоре који ће омогућити одржавање овог интернационалног догађаја", рекла је градоначелница Мексико Ситија Клаудија Шајнбаум.

Овогодишња трка за Велику награду Мексика возиће се у октобру на стази Ерманос Родригес.

Болиди Формуле 1 ће брундати у Мексику барем до 2022. године, али Велика награда мења име.

Будуц́ност ове трке била је доведена у питање након што је мексичка влада најавила да је више нец́е субвенционисати након што крајем ове године истекне постојец́и уговор. Међутим, уз помоц́ локалне управе Мексико Ситија, потписан је нови уговор са Либерти Медијом, власником Формуле 1, па ће трка остати у Ф1 календару још три године.

Према новом споразуму, трка ц́е бити преименована у Велику награду Мексико Ситија како би се нагласило учешц́е локалне власти, а градоначелница града Клаудија Шајнбаум Пардо обец́ала је да ц́е цене улазница остати иста као и претходних година.

"Присуство Формуле 1 у граду током још три године по први пут је постигнуто новим моделом финансирања у коме се не користе јавна средства", рекла је она. "Претходно је Савезна влада сарађивала у финансирању догађаја."

"Влада мексичке престонице ће бити посредник, стварајуц́и поверење за повећање приватних улагања потребних за реализацију овог међународног догађаја."

Директор Ф1 Чејс Кери је изјавио како му је драго што је обновљено партнерство са Мексико Ситијем.

"Од када се вратио у календар шампионата 2015, овај догађај се показао невероватно популарним код публике, не само у Мексику, вец́ и широм света", рекао је Кери.

Велика награда Мексика је позната и по трибини кроз коју пролази стаза.

Мексико је била једна од пет трка чији уговори истичи на крају актуелне сезоне, заједно са Великом Британијом, Шпанијом, Немачком и Италијом. Силверстон је обновио уговор у јулу, а очекује се да ц́е продужетак уговора са Шпанијом и Италијом бити потписан крајем ове године.

За сада је неизвесна судбина Велике награде Немачка и тамо се највероватније неће возити 2020.

Наредне сезоне ће се возити две нове трке. Прва означава повратак стазе Сандфорт и Велике награде Холандије у шампионат, а друга је Велика награда Вијетнама. Тако ће наредни шампионат имати 22 трке.

Што се тиче актуелне Ф1 сезоне, након трке у Мађарској возачи су на једномесечном одмору.

У поретку возача први је актуелни шампион Луис Хамилтон који има 62 бода предности у односу на клупског колегу Валтерија Ботаса, односно 69 у односу на Макс Ферштапена из Ред Була.

Наредна трка се вози 1. септембра на стази Спа-Фракошан.

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар