Jedna od najzanimljivijih trka ostaje u F1 kalendaru!

Meksiko na F1 kalendaru do 2022. godine! Trka za veliku nagradu Meksika ostaće u F1 kalendaru u naredne tri godine nakon dogovora da se sezona proširi na 22 trke u sezoni.

Ostali sportovi 11.08.2019 | 12:45
Jedna od najzanimljivijih trka ostaje u F1 kalendaru!
Trka će promeniti ime u Veliku nagradu Meksiko Sitija od 2020. godine.

VN Meksika se 2015. godine vratila na F1 kalendar posle pauze od dvadeset i tri godine koja je bila prouzrokovana lošom finansijskom situacijom u državi.

Nova trkališta ćemo gledati u Vijetnamu i Holandiji od pomenute 2020. godine dok se očekuje da VN Nemačke ispadne sa kalendara, a gradonačelnica Meksiko Sitija rekla je da je produžetak saradnje došao posle predstavljanja novog finansijskog modela.

"Vlada Meksiko Sitija neumorno radi kako bi obezbedila sredstva i sponzore koji će omogućiti održavanje ovog internacionalnog događaja", rekla je gradonačelnica Meksiko Sitija Klaudija Šajnbaum.

Ovogodišnja trka za Veliku nagradu Meksika voziće se u oktobru na stazi Ermanos Rodriges.

Bolidi Formule 1 će brundati u Meksiku barem do 2022. godine, ali Velika nagrada menja ime.

Budućnost ove trke bila je dovedena u pitanje nakon što je meksička vlada najavila da je više neće subvencionisati nakon što krajem ove godine istekne postojeći ugovor. Međutim, uz pomoć lokalne uprave Meksiko Sitija, potpisan je novi ugovor sa Liberti Medijom, vlasnikom Formule 1, pa će trka ostati u F1 kalendaru još tri godine.

Prema novom sporazumu, trka će biti preimenovana u Veliku nagradu Meksiko Sitija kako bi se naglasilo učešće lokalne vlasti, a gradonačelnica grada Klaudija Šajnbaum Pardo obećala je da će cene ulaznica ostati ista kao i prethodnih godina.

"Prisustvo Formule 1 u gradu tokom još tri godine po prvi put je postignuto novim modelom finansiranja u kome se ne koriste javna sredstva", rekla je ona. "Prethodno je Savezna vlada sarađivala u finansiranju događaja."

"Vlada meksičke prestonice će biti posrednik, stvarajući poverenje za povećanje privatnih ulaganja potrebnih za realizaciju ovog međunarodnog događaja."

Direktor F1 Čejs Keri je izjavio kako mu je drago što je obnovljeno partnerstvo sa Meksiko Sitijem.

"Od kada se vratio u kalendar šampionata 2015, ovaj događaj se pokazao neverovatno popularnim kod publike, ne samo u Meksiku, već i širom sveta", rekao je Keri.

Velika nagrada Meksika je poznata i po tribini kroz koju prolazi staza.

Meksiko je bila jedna od pet trka čiji ugovori ističi na kraju aktuelne sezone, zajedno sa Velikom Britanijom, Španijom, Nemačkom i Italijom. Silverston je obnovio ugovor u julu, a očekuje se da će produžetak ugovora sa Španijom i Italijom biti potpisan krajem ove godine.

Za sada je neizvesna sudbina Velike nagrade Nemačka i tamo se najverovatnije neće voziti 2020.

Naredne sezone će se voziti dve nove trke. Prva označava povratak staze Sandfort i Velike nagrade Holandije u šampionat, a druga je Velika nagrada Vijetnama. Tako će naredni šampionat imati 22 trke.

Što se tiče aktuelne F1 sezone, nakon trke u Mađarskoj vozači su na jednomesečnom odmoru.

U poretku vozača prvi je aktuelni šampion Luis Hamilton koji ima 62 boda prednosti u odnosu na klupskog kolegu Valterija Botasa, odnosno 69 u odnosu na Maks Ferštapena iz Red Bula.

Naredna trka se vozi 1. septembra na stazi Spa-Frakošan.

Izvor: mondo.rs/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar