Није увијек лако бити Карамела...

Поновно реновирање тима, планови о селидби са Гудисона и још један „нови почетак“ Евертона. . .

Фудбал 11.08.2019 | 00:00
Није увијек лако бити Карамела...
Волели би навијачи Евертона да се крај претходне сезоне заправо десио негде на њеном почетку. Играле су Карамеле на пролеће готово без грешке – падали су Челси, Арсенал, Манчестер јунајтед, а бод је узет и на стадиону Тотенхема. Али онда је уследило вероватно најомраженије годишње доба међу онима који прате чувени клуб из Ливерпула – лето.

Ако су неприметно клуб кроз „задња врата“ напустили Џонџо Кени, Сандро Рамирез и Никола Влашић, онда ће први састав наступајуће сезоне свакако трпети због одлазака Фила Џагиелке, Џејмса Мекартија, Адемоле Лукмана, Идрисе Геја, као и Курта Зуме који се вратио у Челси са позајмице. Окосница тима јесте очувана, али ту ипак понестаје понека важна „кост“ која је на брзину залепљена неким од трансфера обављеним у минулом прелазном року.

Евертон је тако стартовао довођењем новог резервног голмана, Јонаса Лесла из Хадерсфилда, а везни ред ојачан је новим-старим „појачањем“, Андреом Гомешом, који је и званично из Барселоне прешао у „град Битлса“. Али горући проблем представљала је осакаћена одбрамбена линија, као и недостатак правог нападача, који би константно могао да доноси поготке Карамелама. „Гудисон парк“ није видео таквог фудбалера од одласка Ромелуа Лукакуа у Манчестер јунајтед.

Како је то обично бивало у последњих пар година, Евертон се ни овога пута није одлучио да у тим доведе неког искуснијег у шпицу, већ је кренуо путем ризика. Он се није исплатио са Сандром Рамирезом и Ченком Тосуном, па на Гудисону очигледно мисле да је ове године „трећа срећа“. Из Италије је пристиговао талентовани Мојзе Кен, којем се предвиђа веома успешна сезона на Острву. Рупе у средини пробаће да попуне Жан-Филип Гбаман, који је дошао из Мајнца, потом Ђибрил Сидибе из Монака, као и Фабијан Делф, који је дошао из Ситија, али се повредио у припремном периоду. Као шлаг на торту доведен је и Алекс Ивоби из Арсенала.

Све то наговештава да се Евертон поново налази на „новом почетку“ и да ће Марко Силва поново кроз неколико уводних кола тражити добитну комбинацију. И вероватно ће се то поново одразити на резултате, али ће се Карамеле надати да ће то бити кратког даха, пошто екипу на почетку сезоне очекује можда и најлакши распоред у последњих десетак година.

Евертон је, по неком старом добром обичају, и овога пута чекао све до последњег тренутка у прелазном року, па је тако „извисио“ за још неколико звучнијих појачања. Пре свега ту се мисли на ВилфридаЗаху, против којег ће, извесно, на терену играти кроз неколико сати. Ништа није било ни од толико помињаног трансфера Маркоса Роха, па се прелазни рок на Гудисону овог лета може оценити само као „задовољавајући“.

За неке лепа, а за неке тужна вест јесте и да ће Евертон још само неколико сезона, по плану до 2021. године, играти на „Гудисон парку“. Након тога следи селидба ближе мору, на чувени „Бремли Мур“ док, где ће бити изграђено велелепно здање које ће моћи да прими нешто више од 50.000 људи, чији је план представљен овог лета. Инвестиција је баснословна, али полако долази време да се „Стара дама“ пошаље у историју. Чувени Гудисон је отворен давне 1892. године, а ретко ко зна да су Карамеле претходно играле на познатом Енфилду.

И то би било то што се тиче вести из добро познатог Мерсисајда. Биће Карамелама изузетно тешко да се помере из добро познате „комфор зоне“ у којој се налазе већ годинама уназад, а коју представља пласман од седмог до десетог места на табели. Од одласка Дејвида Мојеса из клуба, кроз клуб су промарширали бројни менаџери од Роберта Мартинеза, преко Роналда Кумана и Сема Олардајса, па до Марка Силве. Нико није успео да врати Карамеле у сам врх енглеског фудбала.

А навијачи су нестрпљиви...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар