Nije uvijek lako biti Karamela...

Ponovno renoviranje tima, planovi o selidbi sa Gudisona i još jedan „novi početak“ Evertona. . .

Fudbal 11.08.2019 | 00:00
Nije uvijek lako biti Karamela...
Voleli bi navijači Evertona da se kraj prethodne sezone zapravo desio negde na njenom početku. Igrale su Karamele na proleće gotovo bez greške – padali su Čelsi, Arsenal, Mančester junajted, a bod je uzet i na stadionu Totenhema. Ali onda je usledilo verovatno najomraženije godišnje doba među onima koji prate čuveni klub iz Liverpula – leto.

Ako su neprimetno klub kroz „zadnja vrata“ napustili Džondžo Keni, Sandro Ramirez i Nikola Vlašić, onda će prvi sastav nastupajuće sezone svakako trpeti zbog odlazaka Fila Džagielke, Džejmsa Mekartija, Ademole Lukmana, Idrise Geja, kao i Kurta Zume koji se vratio u Čelsi sa pozajmice. Okosnica tima jeste očuvana, ali tu ipak ponestaje poneka važna „kost“ koja je na brzinu zalepljena nekim od transfera obavljenim u minulom prelaznom roku.

Everton je tako startovao dovođenjem novog rezervnog golmana, Jonasa Lesla iz Hadersfilda, a vezni red ojačan je novim-starim „pojačanjem“, Andreom Gomešom, koji je i zvanično iz Barselone prešao u „grad Bitlsa“. Ali gorući problem predstavljala je osakaćena odbrambena linija, kao i nedostatak pravog napadača, koji bi konstantno mogao da donosi pogotke Karamelama. „Gudison park“ nije video takvog fudbalera od odlaska Romelua Lukakua u Mančester junajted.

Kako je to obično bivalo u poslednjih par godina, Everton se ni ovoga puta nije odlučio da u tim dovede nekog iskusnijeg u špicu, već je krenuo putem rizika. On se nije isplatio sa Sandrom Ramirezom i Čenkom Tosunom, pa na Gudisonu očigledno misle da je ove godine „treća sreća“. Iz Italije je pristigovao talentovani Mojze Ken, kojem se predviđa veoma uspešna sezona na Ostrvu. Rupe u sredini probaće da popune Žan-Filip Gbaman, koji je došao iz Majnca, potom Đibril Sidibe iz Monaka, kao i Fabijan Delf, koji je došao iz Sitija, ali se povredio u pripremnom periodu. Kao šlag na tortu doveden je i Aleks Ivobi iz Arsenala.

Sve to nagoveštava da se Everton ponovo nalazi na „novom početku“ i da će Marko Silva ponovo kroz nekoliko uvodnih kola tražiti dobitnu kombinaciju. I verovatno će se to ponovo odraziti na rezultate, ali će se Karamele nadati da će to biti kratkog daha, pošto ekipu na početku sezone očekuje možda i najlakši raspored u poslednjih desetak godina.

Everton je, po nekom starom dobrom običaju, i ovoga puta čekao sve do poslednjeg trenutka u prelaznom roku, pa je tako „izvisio“ za još nekoliko zvučnijih pojačanja. Pre svega tu se misli na VilfridaZahu, protiv kojeg će, izvesno, na terenu igrati kroz nekoliko sati. Ništa nije bilo ni od toliko pominjanog transfera Markosa Roha, pa se prelazni rok na Gudisonu ovog leta može oceniti samo kao „zadovoljavajući“.

Za neke lepa, a za neke tužna vest jeste i da će Everton još samo nekoliko sezona, po planu do 2021. godine, igrati na „Gudison parku“. Nakon toga sledi selidba bliže moru, na čuveni „Bremli Mur“ dok, gde će biti izgrađeno velelepno zdanje koje će moći da primi nešto više od 50.000 ljudi, čiji je plan predstavljen ovog leta. Investicija je basnoslovna, ali polako dolazi vreme da se „Stara dama“ pošalje u istoriju. Čuveni Gudison je otvoren davne 1892. godine, a retko ko zna da su Karamele prethodno igrale na poznatom Enfildu.

I to bi bilo to što se tiče vesti iz dobro poznatog Mersisajda. Biće Karamelama izuzetno teško da se pomere iz dobro poznate „komfor zone“ u kojoj se nalaze već godinama unazad, a koju predstavlja plasman od sedmog do desetog mesta na tabeli. Od odlaska Dejvida Mojesa iz kluba, kroz klub su promarširali brojni menadžeri od Roberta Martineza, preko Ronalda Kumana i Sema Olardajsa, pa do Marka Silve. Niko nije uspeo da vrati Karamele u sam vrh engleskog fudbala.

A navijači su nestrpljivi...

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar