Јавне набавке: Милионски губици, а нема санкција

Већ годинама институције на свим нивоима у БиХ имају проблем с нетранспарентним и незаконитим вршењем јавних набавки, што показују и бројни ревизорски извјештаји, али, нажалост, санкације по том питању изостану и на крају то само остане ревизорска констатација.

Босна и Херцеговина 10.08.2019 | 11:47
Јавне набавке: Милионски губици, а нема санкција
Посланици истичу да се више пута водила расправа о проблемима с јавним набавкама и упозорењима ревизора, те да се чак тражило и да тужилаштва на свим нивоима буду укључена у овај проблем, да се поведу истраге против оних особа које су одговорне за расипање новца, али да тужилаштва никада нису одговорила на ове позиве. Сматрају и да је Закон о јавним набавкама у БиХ компликован и тежак за проведбу, те да је крајње вријеме да се парламентарци позабаве измјенама које ће омогућити лакшу имплементацију. 

Подсјећамо да ревизори на свим нивоима већ годинама у  финансијским извјештајима упозоравају на нетранспарентност и милионске губитке када су у питању јавне набавке.

Саша Магазиновић,  посланик СДП-а, истиче да  је Представнички дом БиХ у неколико наврата доносио закључке у којима сугерише Тужилаштву БиХ да се позабави константним неправилностима када су у питању јавне набавке, односно трошење јавног новца од стране институција.

"Никада нисмо добили никакав одговор од Тужилаштва. Сматрам да су документи јавни и транспарентни када су у питању ревизорски извјештаји, те да је Тужилаштво и само требало тиме да се позабави", рекао је  Магазиновић.

Његова бивша колегиница и дугогодишњи члан Комисије за финансије и буџет те актуелни делегат у Дому народа БиХ Душанка Мајкић каже да се проблеми понављају јер су институције свјесне да неће добити никакву санкцију за непоштовање правила.

"Зато се и могу тако понашати, јер да је иједном изречена санкција, пропусти се не би догађали и то у све већој мјери из године у годину. Други разлог је што Тужилаштво, без обзира на то што је добијало примјерке ревизорских извјештаја, и то о оним институцијама које су имале константне повреде Закона о јавним набавкама, никада није поднијело оптужницу ни против једног одговорног лица у институцијама БиХ", каже Мајкићева.

Исмет Османовић, посланик СДА у Представничком дому ФБиХ, каже да су се обраћали Тужилаштву ФБиХ.

"Прије десет година донијели смо један закључак да се сви ревидирани извјештаји доставе Тужилаштву ФБиХ и да они само процијене гдје има елемената кривичног дјела. Међутим, ми смо добили одговор од Тужилаштва да они немају ни времена, а ни намјеру  читати  ревизорске извјештаје и да то неће чинити зато што им то није у  надлежности и зато што сматрају да онај ко сумња у конкретно дјело то треба и пријавити, а не да они читају извјештаје", казао је Османовић и истакао да је сам Закон о јавним набавкама тежак за примјену. 

Ристо Марић, посланик Социјалистичке партије у Народној скуштини РС и потпредсједник скупштинског Одбора за ревизију, истиче да би Закон о јавним набавкама БиХ требало мијењати.

"Он није децидно јасан и онда се протеже кроз одређене чланове гдје може и онако и овако, и онда дођемо у ситуацију да, ако је неко добио тендер, други се жали и онда обори тендер. Друго, комисије за рјешавање жалби, правни сектор у тим комисијама мора бити децидно јасан када је у питању рјешавању жалби оних који нису прошли на тендеру и самим тим би било мање пропуста када су у питању милионске штете, а и само чекање  представља проблем", каже Марић.

(Независне новине)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Цицерон

10.08.2019 10:50

На семинарима гдје сједе ревизори и тузиоци закљуцак је отприлике овакав. Ревизор казе ја нисам надлезан да покрецем кривицну пријаву. Тузиоц казе таман посла да цитам кипвас ревизорски извјестај од пар стотина страница и да тразим кривицну одговорност. Овдје је неко будала а највјероватније порески обавезник који не мозе да спријеци пљацку свог новца. Ја предлазем као примјер да ревизори и тузиоци додју у једну малу опстину као сто је Соколац. Ревизори јавно са радницима опстине казу да је то најгори облик јавне пљацке али су они ревизори немоцни. Опстина је успут да казем задузена за 7 седам година 4 цетири реална будзета а ниста није урадјено. Једино је јавно задовољан нацелник опстине. Као оглед доведимо.тузиоца у опстину и инспекторе за привредни криминал и онда це мо дефинисати рад и ревизора који по мени мора покренути кривицни поступак јер засто прима плату да констатује да у опстини има криминала и да записник архивира. Ревизорску слузбу као овако треба укинути. Додјите у опстиму Соколац и од ње крените.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У

10.08.2019 11:30

Шта то казе мајкицка а је ли она вратила отпремнину и опет узела радно мјесто !!дакако код ње је све то по закону њиховом партијском!!! а тек плате и привилегије циста пљацка дрзаве невидјено до сад у историји ! а плате и пензије као робовима у робовласницком друству!страснооо и о цему она и они прицају!!!кад це одговарати за своја дјела????? то је питање питања и врацати опљацкано од дрзаве и народа !!егзодус народа од овог зла а она дрско наставља тамо гдје је стала поново !па доклеее!!

Name

И тако...

10.08.2019 15:28

Само ви посланици гледајте како дрзава иде у све веце блато и пропаст и ниста немојте урадити по том питању. На крају неце бити пира ни за те плате због којих сједите ту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

11.08.2019 11:00

ОВИ У КОАЛИЦИЈИ СУ И ДОБИЛИ ТА РАДНА МЈЕСТА ДА СВЕ УШМИНКАЈУ И ГОВОРЕ О ЉЕПОТИ КОЈА ЈЕ УЗЕЛА ТОЛИКО МАХА ДА НЕМА ДАЉЕ. СВЕ СЕ СВЕЛО ЈА ТЕБИ ТИ МЕНИ И ЈЕЗИК ЗА ЗУБЕ. СВИ ГЛУМЕ КАО ДА ЈЕ ТО НОРМАЛНО И У РЕДУ,УЖИВАЈТЕ У ОНОМ ШТА ЈЕ САДА КОГА БРИГА ШТА ЈЕ БИЛО.ТО СУ ПАРОЛЕ МНОГИХ.

ОДГОВОРИТЕ