Javne nabavke: Milionski gubici, a nema sankcija

Već godinama institucije na svim nivoima u BiH imaju problem s netransparentnim i nezakonitim vršenjem javnih nabavki, što pokazuju i brojni revizorski izvještaji, ali, nažalost, sankacije po tom pitanju izostanu i na kraju to samo ostane revizorska konstatacija.

Bosna i Hercegovina 10.08.2019 | 11:47
Javne nabavke: Milionski gubici, a nema sankcija
Poslanici ističu da se više puta vodila rasprava o problemima s javnim nabavkama i upozorenjima revizora, te da se čak tražilo i da tužilaštva na svim nivoima budu uključena u ovaj problem, da se povedu istrage protiv onih osoba koje su odgovorne za rasipanje novca, ali da tužilaštva nikada nisu odgovorila na ove pozive. Smatraju i da je Zakon o javnim nabavkama u BiH komplikovan i težak za provedbu, te da je krajnje vrijeme da se parlamentarci pozabave izmjenama koje će omogućiti lakšu implementaciju. 

Podsjećamo da revizori na svim nivoima već godinama u  finansijskim izvještajima upozoravaju na netransparentnost i milionske gubitke kada su u pitanju javne nabavke.

Saša Magazinović,  poslanik SDP-a, ističe da  je Predstavnički dom BiH u nekoliko navrata donosio zaključke u kojima sugeriše Tužilaštvu BiH da se pozabavi konstantnim nepravilnostima kada su u pitanju javne nabavke, odnosno trošenje javnog novca od strane institucija.

"Nikada nismo dobili nikakav odgovor od Tužilaštva. Smatram da su dokumenti javni i transparentni kada su u pitanju revizorski izvještaji, te da je Tužilaštvo i samo trebalo time da se pozabavi", rekao je  Magazinović.

Njegova bivša koleginica i dugogodišnji član Komisije za finansije i budžet te aktuelni delegat u Domu naroda BiH Dušanka Majkić kaže da se problemi ponavljaju jer su institucije svjesne da neće dobiti nikakvu sankciju za nepoštovanje pravila.

"Zato se i mogu tako ponašati, jer da je ijednom izrečena sankcija, propusti se ne bi događali i to u sve većoj mjeri iz godine u godinu. Drugi razlog je što Tužilaštvo, bez obzira na to što je dobijalo primjerke revizorskih izvještaja, i to o onim institucijama koje su imale konstantne povrede Zakona o javnim nabavkama, nikada nije podnijelo optužnicu ni protiv jednog odgovornog lica u institucijama BiH", kaže Majkićeva.

Ismet Osmanović, poslanik SDA u Predstavničkom domu FBiH, kaže da su se obraćali Tužilaštvu FBiH.

"Prije deset godina donijeli smo jedan zaključak da se svi revidirani izvještaji dostave Tužilaštvu FBiH i da oni samo procijene gdje ima elemenata krivičnog djela. Međutim, mi smo dobili odgovor od Tužilaštva da oni nemaju ni vremena, a ni namjeru  čitati  revizorske izvještaje i da to neće činiti zato što im to nije u  nadležnosti i zato što smatraju da onaj ko sumnja u konkretno djelo to treba i prijaviti, a ne da oni čitaju izvještaje", kazao je Osmanović i istakao da je sam Zakon o javnim nabavkama težak za primjenu. 

Risto Marić, poslanik Socijalističke partije u Narodnoj skuštini RS i potpredsjednik skupštinskog Odbora za reviziju, ističe da bi Zakon o javnim nabavkama BiH trebalo mijenjati.

"On nije decidno jasan i onda se proteže kroz određene članove gdje može i onako i ovako, i onda dođemo u situaciju da, ako je neko dobio tender, drugi se žali i onda obori tender. Drugo, komisije za rješavanje žalbi, pravni sektor u tim komisijama mora biti decidno jasan kada je u pitanju rješavanju žalbi onih koji nisu prošli na tenderu i samim tim bi bilo manje propusta kada su u pitanju milionske štete, a i samo čekanje  predstavlja problem", kaže Marić.

(Nezavisne novine)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Ciceron

10.08.2019 10:50

Na seminarima gdje sjede revizori i tuzioci zakljucak je otprilike ovakav. Revizor kaze ja nisam nadlezan da pokrecem krivicnu prijavu. Tuzioc kaze taman posla da citam kipvas revizorski izvjestaj od par stotina stranica i da trazim krivicnu odgovornost. Ovdje je neko budala a najvjerovatnije poreski obaveznik koji ne moze da sprijeci pljacku svog novca. Ja predlazem kao primjer da revizori i tuzioci dodju u jednu malu opstinu kao sto je Sokolac. Revizori javno sa radnicima opstine kazu da je to najgori oblik javne pljacke ali su oni revizori nemocni. Opstina je usput da kazem zaduzena za 7 sedam godina 4 cetiri realna budzeta a nista nije uradjeno. Jedino je javno zadovoljan nacelnik opstine. Kao ogled dovedimo.tuzioca u opstinu i inspektore za privredni kriminal i onda ce mo definisati rad i revizora koji po meni mora pokrenuti krivicni postupak jer zasto prima platu da konstatuje da u opstini ima kriminala i da zapisnik arhivira. Revizorsku sluzbu kao ovako treba ukinuti. Dodjite u opstimu Sokolac i od nje krenite.

ODGOVORITE
Name

U

10.08.2019 11:30

Šta to kaze majkicka a je li ona vratila otpremninu i opet uzela radno mjesto !!dakako kod nje je sve to po zakonu njihovom partijskom!!! a tek plate i privilegije cista pljacka drzave nevidjeno do sad u istoriji ! a plate i penzije kao robovima u robovlasnickom drustvu!strasnooo i o cemu ona i oni pricaju!!!kad ce odgovarati za svoja djela????? to je pitanje pitanja i vracati opljackano od drzave i naroda !!egzodus naroda od ovog zla a ona drsko nastavlja tamo gdje je stala ponovo !pa dokleee!!

Name

I tako...

10.08.2019 15:28

Samo vi poslanici gledajte kako drzava ide u sve vece blato i propast i nista nemojte uraditi po tom pitanju. Na kraju nece biti pira ni za te plate zbog kojih sjedite tu.

ODGOVORITE
Name

BOBA

11.08.2019 11:00

OVI U KOALICIJI SU I DOBILI TA RADNA MJESTA DA SVE UŠMINKAJU I GOVORE O LJEPOTI KOJA JE UZELA TOLIKO MAHA DA NEMA DALJE. SVE SE SVELO JA TEBI TI MENI I JEZIK ZA ZUBE. SVI GLUME KAO DA JE TO NORMALNO I U REDU,UŽIVAJTE U ONOM ŠTA JE SADA KOGA BRIGA ŠTA JE BILO.TO SU PAROLE MNOGIH.

ODGOVORITE