Србија, Литванија, крцата Арена... Шта више пожељети?

Први озбиљни тест за Орлове и прилика да београдска публика на делу види оно најбоље што Србија има на располагању. . .

Кошарка 10.08.2019 | 15:17
Србија, Литванија, крцата Арена... Шта више пожељети?
Сценарио не може да буде бољи. Крцата Штарк Арена, Александар Ђорђевић пред више од 18.000 душа изводи оно најбоље што Србија има, док је на супротном делу терена стари такмац - Литванија. Добро, није утакмица за медаљу, нити ће време стати због „пријатељског“ сусрета два традиционално велика противника, али има важан, хуманитарни карактер. Зато ни стручни штаб, ни играчи који ће вечерас можда навијачима представити и нову, плаву гарнитуру дресова за Мундобаскет, нису могли да пожеле више три седмице пре окршаја с Анголом (РТС, ТВ Аренаспорт, 21.00).

У дану првог озбиљнијег теста за браниоца европског, светског и олимпијског сребра пред Ђорђевићем је неколико непознаница које би требало да буду решене. Тичу се, наравно, играчког кадра. Остао је селектор делимично закопчан по питању наступа појединаца из НБА лиге. Никола Јокић је тек у четвртак одрадио први тренинг с екипом, мада Ђорђевић тврди да се прва звезда Денвера налази у одличној форми. Немања Бјелица још осећа последице проблема с вратом. Ситуација с Богданом Богдановићем се помало измакла контроли због дугих и тешких преговора с Фибом и осигуравајућом кућом око уплате додатног осигурања. Василије Мицић се опоравио после ударца у мишић који је зарадио још против Борца у Чачку. Остали су, бар тако делује, сигурни и спремни за велики окршај против ривала светског реномеа. Можда селектор неће искористити свих 14 играча које има на располагању, али ће се у протоколу сигурно наћи неко од поменутих асова европске и светске кошарке. 

На другој страни терена наћи ће се Литванија. Селектор Даинијус Адомаитис је пут Београда повео свих 15 играча на које тренутно рачуна. Адомаитис је пре пет дана изненадио литванску јавност одлуком да са ширег списка обрише Адаса Јускевичијуса. Искусни комбо бек Парме из Перма био је у Адомаитисовим плановима за неке претходне репрезентативне акције, а поготово се истакао током квалификација за Мундобаскет, где је заједно с Ејмантасом Бендзијусом и Рокасом Гиједраитисомодиграо свих 12 мечева. Није Јускевичијус био носећа фигура игре, али је био користан играч ротације у којег је Адомаитис имао поверење. Овај потез директно иде у корист управо поменутом Гиједраитису, пошто му је селектор Литваније готово јасно ставио до знања да ће га укрцати на авион за Кину. 

Адомаитис је екипу довео у Београд с једним, основним циљем - да почне с уигравањем центарског тандема Јонас Валанчијунас - Домантас Сабонис. Обојица су пропустили уводне припремне мечеве против Шпаније и Финске због строгих НБА правила, а оно што стручни штаб и све у Литванији највише занима јесте како ће се двојица НБА играча уклопити у постојећи систем. Како се може чути, Адомаитис управо двомеч са Србијом види као изврсну прилику за његове НБА звезде да укрсте копља са Бјелицом, Милутиновим, Радуљицом, Марјановићем, па можда чак и Јокићем ако буде заиграо. То би унапред могло да обећа добре окршаје у рекету и игру са доста интензитета и, како је Александар Ђорђевић већ напоменуо - „дуела у месо“. Литванци би били још срећнији да у ротацији имају и Артураса Гудаитис, али му опоравак од повреде предњих укрштених лигамената није дозволио да се прикључи националном тиму. 

Иако је Литванија традиционално увек у кругу фаворита за медаљу, јавност у земљи са Балтика није била тако оптимистична пошто су извучене групе за Мундобаскет. Литванија се налази у, како се то популарно каже, групи смрти са Канадом, Аустралијом и Сенегалом. Пре него што су изашли спискови са именима кандидата, део литванске јавности мирио се чак и са тим да би ова генерација такмичење могла да заврши већ у првој фази, с обзиром на број и квалитет НБА звезда у редовима Канаде и Аустралије.

Ипак, како су Канађани почели да отказују своје учешће на Светском купу због других планова, тако шансе Литваније расту. Ипак, ни сада се не очекује превише, првенствено јер би Литванци лако могли да се сударе с Американцима, а да би избегли такав сценарио мораће да заврше другу фазу на врху табеле, што би их потенцијално довело у део костура са Србијом. Али, то су већ неке друге комбиинације и приче. Свакако, већински је закључак да би пласман у четвртфинале био солидан успех, а све преко тога велика награда за овај тим. 

Литванија има врло добар тим пун искусних кајли попут Мантаса Калнијетиса, који по неписаном правилу најбоље игре пружа у дресу репрезентације, потом времешног Паулијуса Јанкунаса, те одличног шутера Јонаса Мачијулиса, лукавог Реиналдаса Сеибутиса и нешто млађег Миндаугаса Кузминскаса, који ће тражити своје минуте на позицији крила... Маријус Григонис и Лукас Лекавичијус су нешто млађа гарда, мало је старији Едгарас Улановас, као и Ејмантас Бендзијус, понајбољи играч Литваније у квалификацијама, и сви они дају тиму нападачку и дефанзивну разноврсност. Литванија има неколико врло квалитетних дефанзиваца, али ће Даинијус Адомаитис инсистирати да се ти индивидуални квалитети преточе у добру колективну одбрану. Атмосфера и тимска хемија не мањкају, пошто се ови момци познају дуго и заједно су прошли много тога. 

Биће то права такмичарска провера за Србију и сви се надају спектаклу. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар