Srbija, Litvanija, krcata Arena... Šta više poželjeti?

Prvi ozbiljni test za Orlove i prilika da beogradska publika na delu vidi ono najbolje što Srbija ima na raspolaganju. . .

Košarka 10.08.2019 | 15:17
Srbija, Litvanija, krcata Arena... Šta više poželjeti?
Scenario ne može da bude bolji. Krcata Štark Arena, Aleksandar Đorđević pred više od 18.000 duša izvodi ono najbolje što Srbija ima, dok je na suprotnom delu terena stari takmac - Litvanija. Dobro, nije utakmica za medalju, niti će vreme stati zbog „prijateljskog“ susreta dva tradicionalno velika protivnika, ali ima važan, humanitarni karakter. Zato ni stručni štab, ni igrači koji će večeras možda navijačima predstaviti i novu, plavu garnituru dresova za Mundobasket, nisu mogli da požele više tri sedmice pre okršaja s Angolom (RTS, TV Arenasport, 21.00).

U danu prvog ozbiljnijeg testa za branioca evropskog, svetskog i olimpijskog srebra pred Đorđevićem je nekoliko nepoznanica koje bi trebalo da budu rešene. Tiču se, naravno, igračkog kadra. Ostao je selektor delimično zakopčan po pitanju nastupa pojedinaca iz NBA lige. Nikola Jokić je tek u četvrtak odradio prvi trening s ekipom, mada Đorđević tvrdi da se prva zvezda Denvera nalazi u odličnoj formi. Nemanja Bjelica još oseća posledice problema s vratom. Situacija s Bogdanom Bogdanovićem se pomalo izmakla kontroli zbog dugih i teških pregovora s Fibom i osiguravajućom kućom oko uplate dodatnog osiguranja. Vasilije Micić se oporavio posle udarca u mišić koji je zaradio još protiv Borca u Čačku. Ostali su, bar tako deluje, sigurni i spremni za veliki okršaj protiv rivala svetskog renomea. Možda selektor neće iskoristiti svih 14 igrača koje ima na raspolaganju, ali će se u protokolu sigurno naći neko od pomenutih asova evropske i svetske košarke. 

Na drugoj strani terena naći će se Litvanija. Selektor Dainijus Adomaitis je put Beograda poveo svih 15 igrača na koje trenutno računa. Adomaitis je pre pet dana iznenadio litvansku javnost odlukom da sa šireg spiska obriše Adasa Juskevičijusa. Iskusni kombo bek Parme iz Perma bio je u Adomaitisovim planovima za neke prethodne reprezentativne akcije, a pogotovo se istakao tokom kvalifikacija za Mundobasket, gde je zajedno s Ejmantasom Bendzijusom i Rokasom Gijedraitisomodigrao svih 12 mečeva. Nije Juskevičijus bio noseća figura igre, ali je bio koristan igrač rotacije u kojeg je Adomaitis imao poverenje. Ovaj potez direktno ide u korist upravo pomenutom Gijedraitisu, pošto mu je selektor Litvanije gotovo jasno stavio do znanja da će ga ukrcati na avion za Kinu. 

Adomaitis je ekipu doveo u Beograd s jednim, osnovnim ciljem - da počne s uigravanjem centarskog tandema Jonas Valančijunas - Domantas Sabonis. Obojica su propustili uvodne pripremne mečeve protiv Španije i Finske zbog strogih NBA pravila, a ono što stručni štab i sve u Litvaniji najviše zanima jeste kako će se dvojica NBA igrača uklopiti u postojeći sistem. Kako se može čuti, Adomaitis upravo dvomeč sa Srbijom vidi kao izvrsnu priliku za njegove NBA zvezde da ukrste koplja sa Bjelicom, Milutinovim, Raduljicom, Marjanovićem, pa možda čak i Jokićem ako bude zaigrao. To bi unapred moglo da obeća dobre okršaje u reketu i igru sa dosta intenziteta i, kako je Aleksandar Đorđević već napomenuo - „duela u meso“. Litvanci bi bili još srećniji da u rotaciji imaju i Arturasa Gudaitis, ali mu oporavak od povrede prednjih ukrštenih ligamenata nije dozvolio da se priključi nacionalnom timu. 

Iako je Litvanija tradicionalno uvek u krugu favorita za medalju, javnost u zemlji sa Baltika nije bila tako optimistična pošto su izvučene grupe za Mundobasket. Litvanija se nalazi u, kako se to popularno kaže, grupi smrti sa Kanadom, Australijom i Senegalom. Pre nego što su izašli spiskovi sa imenima kandidata, deo litvanske javnosti mirio se čak i sa tim da bi ova generacija takmičenje mogla da završi već u prvoj fazi, s obzirom na broj i kvalitet NBA zvezda u redovima Kanade i Australije.

Ipak, kako su Kanađani počeli da otkazuju svoje učešće na Svetskom kupu zbog drugih planova, tako šanse Litvanije rastu. Ipak, ni sada se ne očekuje previše, prvenstveno jer bi Litvanci lako mogli da se sudare s Amerikancima, a da bi izbegli takav scenario moraće da završe drugu fazu na vrhu tabele, što bi ih potencijalno dovelo u deo kostura sa Srbijom. Ali, to su već neke druge kombiinacije i priče. Svakako, većinski je zaključak da bi plasman u četvrtfinale bio solidan uspeh, a sve preko toga velika nagrada za ovaj tim. 

Litvanija ima vrlo dobar tim pun iskusnih kajli poput Mantasa Kalnijetisa, koji po nepisanom pravilu najbolje igre pruža u dresu reprezentacije, potom vremešnog Paulijusa Jankunasa, te odličnog šutera Jonasa Mačijulisa, lukavog Reinaldasa Seibutisa i nešto mlađeg Mindaugasa Kuzminskasa, koji će tražiti svoje minute na poziciji krila... Marijus Grigonis i Lukas Lekavičijus su nešto mlađa garda, malo je stariji Edgaras Ulanovas, kao i Ejmantas Bendzijus, ponajbolji igrač Litvanije u kvalifikacijama, i svi oni daju timu napadačku i defanzivnu raznovrsnost. Litvanija ima nekoliko vrlo kvalitetnih defanzivaca, ali će Dainijus Adomaitis insistirati da se ti individualni kvaliteti pretoče u dobru kolektivnu odbranu. Atmosfera i timska hemija ne manjkaju, pošto se ovi momci poznaju dugo i zajedno su prošli mnogo toga. 

Biće to prava takmičarska provera za Srbiju i svi se nadaju spektaklu. 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar