Зашто нико није хтио да гради болницу "Србија"?

Да ли је изградња и опремање болнице “Србија” у Источном Сарајеву заиста коштала много више него што је реално, како тврде у опозицији, или је сва та прича дио политичког надмудривања?

Република Српска 10.08.2019 | 08:21
Зашто нико није хтио да гради болницу "Србија"?
Ово питање подигло прашину након конференције за штампу бившег министра здравља Слободана Станића (СДС) и оштрог одговора на оптужбе из Министарства здравља РС.

Мада су из Министарства одлучно демантовали Станићеве оптужбе за наводне злоупотребе при набавци опреме за ову болницу, потврдили су да се на за изградњу и опремање болнице “Србија” пријавило 19 заинтересованих, а њих 18 је одустало. Влада РС је тако прихватила понуду фирми „Марковић инвест-РМ” д.о.о. Лакташи и „Медицал” д.о.о. Мостар – једино која је пристигла.

Зашто су се понуђачи напрасно разбјежали и има ли нечег сумњивог у наведеном тендеру?

Економиста Дамир Миљевић каже да је ситуације прилично занимљива.

– Документацију је преузело 19 понуђача, а достављена је само једна понуда. То може да значи да су остале фирме које су преузеле документацију у међувремену сазнале нешто што ми не знамо, па одустале, или да су у тендеру наведени такви услови какве, од свих фирми на свијету, с обзиром на то да је био међународни тендер, може да испуни само један понуђач, односно фирме из Лакташа и Мостара – каже Миљевић. 



Занимљиво је, такође, наводи он, да је расписан тендер за изградњу и опремање болнице којим је била предвиђена цијена од око 42,7  милиона КМ, а прихваћена је понуда од 54,5 милиона КМ.

– Иако се пријавио само један понуђач, Влада РС није била обавезна да такву понуду прихвати, поготово што је за готово 12 милиона КМ прелазила планирану вриједност – каже Миљевић.

Додаје да је такође занимљиво да је од извођача тражено да финансира, односно кредитира изградњу и опремање болнице, с тим да Влада РС тај дуг исплати у ратама, за 6 година.

– То није баш уобичајен начин финансирања јавних инвестиција – закључује Миљевић.

(Српскаинфо)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

ВРС

10.08.2019 06:58

Родбинске везе са МД!!! То знају сви и због тога су и одустали!! Зна се ко и тендере одлуцује "велики баја"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

10.08.2019 08:15

Кум Ранко.

Name

СНСД

10.08.2019 17:14

Та болница није ни требала да се гради, узалуд бацене паре , поред Сарајева је сувисно било, једино бољи дом здравља да се направио јер је мали број становника. За 50 милиона је Интеграл инзињеринг могао изградити аутопут Бања лука Приједор.

Name

Лука

10.08.2019 07:20

Муте ли, муте..паметном је јасно да се ради, у најмању руку, о закулисним радњама. Та болница је требала бити направљена јос прије десетак година тада, је предрацунска вриједност била око 27,5 милиона КМ, али прице око спортске дворане у Лактасима и зграде Владе у И. Сарајеву су вец познате свима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

10.08.2019 07:57

Добро ти то поброја. Баш ме занима ко је то све градио и изградио а исто тако и шта су они градили и изградили.

Name

ре Лука

10.08.2019 08:09

Та билница је требала да се направи прије скоро 20 година из донације Грцке владе. Медјутим у исто вријеме се поцело са градњом спортске дворане у Лактасима, па је тадасња влада процијенила ста је приоритет, а народ Романијског и Сарајевског округа се лијецио и данас се вецим дијелом лијеци у објектима које је саградила Аустроугарска прије висе од 100 година. Звуци бас занимљиво то сто је од толико фирми које су биле заинтересоване остале Лактаска и Мостарска? На ово це сендвицари да казу ''сто је висе клевета и лази, Миле нам је милији и дрази''

Name

РЕ РЕ ЛУКА

10.08.2019 10:08

Јесте да су објекти из доба Аустроугарске, зато је љекарски кадар из Османлијског царства

Name

ЗНАЊЕ

10.08.2019 08:47

Позната је пракса солидарности наших тајкуна тако да више њих конкурише, онда одустану сви у корист једног и онда инвеститор мора да прихвати услове које диктира преостали понуђач. То тако иде у криг под покровитељством партијског врха, односно СНСД-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

10.08.2019 14:01

Болница је врло модерна и овај народ је заслужио један такав објекат, након низа година лијечења у неусловној болници у нехуманим условима. Заиста не разумијем да некоме смета постојање једног тако респектабилног објекта који је изграђен на радост свих становника сарајевско-романијске регије, заиста страшно,може ли ишта бити урађено на добробит овог народа, а да се не нађе неки паметњаковић који ће то све да омаловажи и ниподаштава, јер му се ето тако може.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

10.08.2019 15:05

Може. Станић је направио 5 таквих а јевтинијих болница.

Name

Мирослав

10.08.2019 15:37

Неко одкуд Марковић инвесту толика лова , дали се неко питао.